EximBank si-a continuat strategia ambitioasa de dezvoltare pe care a urmat-o in ultimii sase ani si raporteaza pentru 2018 o crestere consistenta a expunerilor, o calitate ridicata a activelor, o majorare a cotei de piata pe segmentul de creditare corporate, precum si un profit record.
La finele anului 2018, banca administra expuneri totale in valoare de 8,0 miliarde de lei, in crestere cu 30% fata de sfarsitul anului 2017, si inregistra un profit de 113,5 milioane de lei, reprezentand cea mai buna performanta financiara din ultimii noua ani.
”Rezultatul evidentiaza eforturile bancii de valorificare a resurselor si capacitatilor sale, cat si controlul strict al riscurilor si al cheltuielilor operationale, in ciuda constrangerilor competitive ale pietei. Anul trecut am crescut creditarea cu 27% fata de 2017, ajungand la un portofoliu de credite de 4,6 miliarde de lei, lucru care ne-a consolidat pozitia pe zona de creditare corporate prin castigarea de cota de piata. Cresterea activelor ne-a propulsat pe locul 12 in clasamentul bancilor de pe piata locala, cea mai inalta pozitie ocupata de EximBank pana in prezent. Cat priveste variatia semnificativa a profitului fata de anul precedent, aceasta a fost marcata major de imbunatatirea calitatii activelor si de cresterea gradului de recuperare a creantelor neperformante, dar si de buna gestionare a portofoliului de produse complementare finantarii - produse de trezorerie si cash management - care si-au majorat contributia in profitul bancii”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.
Oficialul bancii a mentionat ca eforturile pe care banca le-a depus pentru a convinge mediul de afaceri ca este capabila sa propuna solutii financiare complexe si atractive pentru absolut toate tipurile de companii s-au materializat in 2018 in dublarea numarului de clienti, respectiv in triplarea soldului creditelor trase (de la 1,0 miliarde lei la peste 3,4 miliarde de lei), comparativ cu 2012.
”Portofoliul nostru include parteneri noi din domenii diverse, EximBank reusind sa incheie anul trecut acorduri atat cu companii din elita business-ului romanesc, cat si cu firme mici si mijlocii. De altfel, finantarea si garantarea IMM-urilor reprezinta 84% din contractele noi incheiate acest fapt confirmand orientarea resurselor bancii catre sprijinirea companiilor cu necesitati si potential de crestere, in concordanta cu misiunea asumata”, a adaugat Traian Halalai.
Anul 2018 a marcat pentru EximBank si atingerea unui maximum in ceea ce priveste capacitatea de reprezentare fiind continuat procesul de extindere a retelei comerciale: banca detine in prezent 25 de puncte de reprezentare, fata de 12 la finele lui 2012.
”In ceea ce priveste obiectivele pentru 2019, acestea urmaresc consolidarea afacerilor, urmand un ritm firesc dupa perioadele anterioare de expansiune agresiva, si avem incredere ca evolutia de pana acum ne va oferi toate premisele pentru a incheia un nou an de crestere”, a mai spus Traian Halalai.
EximBank se implica activ de peste 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea. Banca are astazi capacitatea de a propune un portofoliu de produse si servicii atractiv pentru orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.
Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economia reala, contribuind la cresterea competitivitatii companiilor locale.