Curtea de Conturi Europeana a publicat astazi o nota de informare referitoare la sprijinul acordat de UE si de statele membre pentru productia de energie electrica din energie eoliana si energie solara fotovoltaica. Notele de informare se publica dupa anuntarea auditului cu aceeasi tema si ofera informatii cu privire la activitatile de audit aferente aflate in curs. Aceste documente sunt o sursa de informatii pentru cei interesati de politica si/sau de programele care sunt auditate.
Nota de astazi descrie activitatea aflata in desfasurare in legatura cu un audit in curs. Aceasta consta in analiza modului in care strategiile la nivel national si la nivelul UE in ceea ce priveste energia eoliana si energia solara fotovoltaica sunt elaborate, puse in aplicare si monitorizate incepand din 2009, precum si a finantarii puse la dispozitie la nivel national si la nivelul UE pentru dezvoltarea acestor forme de energie. Productia de energie electrica este sectorul in care ponderea energiei din surse regenerabile este cea mai mare. In momentul de fata, principalele doua surse de energie regenerabila utilizate in acest scop sunt energia eoliana si energia solara fotovoltaica, acestea fiind pe cale de a deveni cele doua modalitati cel mai putin costisitoare de producere a energiei electrice.
Tratatul de la Lisabona din 2009 a conferit Uniunii Europene autoritatea de a dezvolta o politica in domeniul energiei formata din patru elemente esentiale, printre care se numara promovarea eficientei energetice si a economiei de energie si dezvoltarea de noi surse de energie si energii regenerabile. Directiva din 2009 privind energia din surse regenerabile a stabilit pentru sfarsitul anului 2020 obiectivul de 20 % pentru ponderea energiei din surse regenerabile in consumul de energie din UE. Auditorii Curtii vor efectua vizite in patru state membre ale UE: Germania, Grecia, Spania si Polonia. Se estimeaza ca raportul rezultat in urma auditului va fi publicat in prima parte a anului 2019.