RO EN
Coșul este gol

COFACE: Riscurile politice in crestere, fara impact asupra afacerilor

Dat fiind valul de alegeri in tari precum Ungaria, Cehia, Polonia si Slovenia, Europa Centrala si de Est trece printr-o perioada de schimbari majore pe fondul cresterii economice, care este inca una consistenta. Indicele de risc politic al Coface ilustreaza o situatie complexa in intreaga regiune. Desi riscurile sociale sunt scazute datorita situatiei macroeconomice favorabile care stimuleaza cresterea la nivelul gospodariilor populatiei, sustinuta suplimentar de masurile guvernamentale, tendinta in ascensiune a populismului si preocuparile fata de politica UE sporesc nivelul global al riscurilor politice.
In general, riscul este semnificativ mai scazut in prezent in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) decat in trecut. Regiunea se bucura de o activitate economica care a dobandit un impuls consecvent in ultimii ani. Indicatorii socio-economici utilizati pentru masurarea gradului de frustrare sociala au cunoscut o imbunatatire. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut si este acum mai aproape de media Europei de Vest, rata somajului a scazut semnificativ, iar inflatia ramane la un nivel moderat.
Tarile din regiunea ECE prezinta diferite forme si etape de manifestare a riscului politic. Ungaria si Polonia sunt mentionate cel mai des in acest sens, institutiile UE si cele internationale manifestand preocupari privind respectarea statului de drept in aceste tari. In Republica Ceha, unde partidul ANO a castigat ultimele alegeri in Octombrie 2017, liderul sau, Andrej Babis, pare sa urmeze o cale similara cu cea specifica partidelor de guvernamant din Ungaria si Polonia. Desi nu au luat inca o forma concreta, Republica Ceha se confrunta cu turbulente politice inca de la votul de neincredere din Ianuarie 2018. Prim-ministrul ceh incearca sa formeze un nou guvern de coalitie, cu sprijinul parlamentului. Atat Slovacia, cat si Slovenia s-au confruntat recent cu situatia demisiei prim-ministrilor acestor tari.
Polarizarea societatii in Europa Centrala si de Est se datoreaza numarului mare al demonstratiilor civile. „Diferitele schimbari care afecteaza situatia locuitorilor si peisajul politic au condus la o serie de demonstratii in aceste tari”, a declarat Grzegorz Sielewicz, Economist Coface pentru Europa Centrala si de Est si autor al studiului „Particularitatile riscului politic in Europa Centrala si de Est”. „Problemele legate de coruptie care contribuie la nemultumirea sociala continua sa joace un rol important in ceea ce priveste riscurile politice specifice regiunii ECE, in ciuda adoptarii de catre statele respective a standardelor UE si in ciuda realizarii unor imbunatatiri majore in acest domeniu, cum ar fi infiintarea de organisme anticoruptie in multe asemenea tari.”
Care va fi rezultatul tensiunilor intretinute in relatiile cu Uniunea Europeana?
Pana in prezent, politica si conflictele manifestate in cadrul unor tari in relatiile acestora cu UE nu au exercitat consecinte grave pentru afacerile din zona. Cu toate acestea, situatia mentionata se datoreaza in principal altor factori care sprijina economiile din Europa Centrala si de Est si afacerile din regiune. Activitatea economica s-a accelerat, iar in 2017 a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii opt ani (4,5%). In 2018, aceasta se mentine la un nivel constant, de 3,9%. Se inregistreaza contributii puternice din partea nivelului de consum al gospodariilor casnice, a investitiilor de recuperare si a proiectelor care au fost partial cofinantate din bugetul UE. Exportatorii beneficiaza de pe urma cresterii cererii globale, in special pe principalele piete externe, precum si de pe urma competitivitatii preturilor si a calitatii. Cei doi factori, impreuna cu proximitatea geografica a Europei Centrale si de Est fata de Europa de Vest, continua sa atraga companii straine in directia investitiilor realizate de acestea in regiune.
In ciuda acestui fapt, daca s-ar produce o agravare suplimentara in ceea ce priveste riscurile politice, aceasta ar putea face ca entitatile straine sa devina reticente in a ramane in tarile ECE - mai ales daca schimbarile politice le-ar putea afecta in mod direct. Desi guvernele din zona nu doresc sa piarda asemenea contribuabili semnificativi la economiile lor interne, relatiile mai dificile cu UE si posibilele consecinte financiare ar putea fi un factor declansator in acest sens. Este inca de asteptat ca tensiunile actuale UE-ECE sa se incheie printr-un compromis, deoarece ambele parti au prea mult de pierdut daca relatiile reciproce se inrautatesc. Indicele de risc politic Coface, lansat initial in 2017, ia in considerare factorii majori de risc: riscul de securitate (cu referire la conflicte si terorism) si fragilitatea politica si sociala dintr-o anumita regiune. In timp ce primul factor impiedica companiile sa isi desfasoare activitatea, al doilea exercita un efect oarecum indirect ca urmare a influentei sale negative asupra nivelului de incredere.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter