La un an dupa votul de parasire a UE, companiile din Marea Britanie arata rezistenta, stimulata de consumul casnic (in crestere cu 2,6% in 2016), de conditiile de credit favorabile si de o cerere globala solida. In ultimul trimestru al anului 2016, profiturile companiilor au totalizat peste 150 MLD lire sterline - un record absolut. Increderea a inceput sa creasca in mod semnificativ, in special printre IMM-uri, dupa o scadere initiala imediat dupa referendum. Caderea accentuata a lirei sterline, cel mai vizibil semn al Brexit-ului iminent, explica soliditatea exporturilor, chiar daca beneficiile competitivitatii raman scazute.
In ciuda conditiilor economice favorabile si a profiturilor ridicate ale companiilor, incertitudinile privind rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie si UE duc la un declin al investitiilor (8,8% din PIB in 2016, cel mai mic nivel de la criza economica). Se estimeaza ca acesta se va intensifica pana in Aprilie 2019. Probabil ca sectoarele in care investitiile sunt cele mai costisitoare, precum procesarea metalelor, domeniul auto si cel al constructiilor, vor fi lovite cel mai puternic.
Aceasta faza de negociere va testa optimismul actual al companiilor. Incepand cu 2017, reducerea consumului casnic, din cauza cresterii presiunilor inflationiste, va slabi sectorul retail (caruia Coface i-a schimbat nivelul de risc de la „mediu” la „ridicat”, in Martie 2017). De asemenea, acest aspect va aplica o presiune asupra sectorului auto, desi intr-o mai mica masura, deoarece va fi stimulat de cererea din strainatate. In plus, profiturile companiilor sunt estimate sa scada gradual, data fiind cresterea costurilor cauzate de deprecierea cursului valutar. In acest context, Coface estimeaza ca insolventele companiilor din Marea Britanie ar putea creste cu 8,7% in 2017 si 8%1 in 2018, in mare parte din cauza reducerii cresterii, care ar putea ajunge la 1,4% in 2017 si 1,2% in 2018.