RO EN
Coșul este gol

CITR: Noua prevedere legislativa ajuta companiile aflate in dificultate

Ordonanta de Guvern nr. 6/2019, adoptata luna aceasta, vine in sprijinul companiilor care se confrunta cu datorii mari la buget facilitand esalonarea acestora in baza unui plan de restructurare. Similara procedurii de reorganizare din procedura de insolventa, insa realizata in afara instantei, noua procedura este un pas important in directia sprijinirii insanatosirii companiilor aflate in dificultate in Romania, obiectiv sustinut de CITR, mai ales in contextul recent al intrarii in vigoare a Directivei Europene privind restructurarea si insolventa, care a instituit obligatia tarilor membre de a crea cadre de restructurare preventiva.
Principalele beneficii ale ordonantei sunt: posibilitatea ca planul de restructurare a obligatiilor bugetare sa includa restructurarea activitatii operationale, modificarea structurii de capital si valorificarea de active ale companiei, deci o analiza temeinica a intregului business si luarea deciziilor in acest sens; datoriile bugetare pot fi esalonate pe o perioada de pana la 7 ani, acestea putand fi, totodata, reduse, in anumite conditii cu pana la 50%; suspendarea executarilor silite si o perioada de respiro care sa permite companiei sa devina viabila.
Exista un temei real pentru acest act avand in vedere si studiile CITR care confirma ca din aproximativ 29.000 de companii de impact (cu active mai mari de 1 milion de euro) 51% sunt in dificultate, dintre care aproape 5.600 sunt restructurabile, iar putin peste 6.200 se afla in risc iminent de insolventa.
Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o companie pentru a beneficia de prevederile ordonantei sunt: sa nu se incadreze pentru esalonarea prevazuta de Codul de Procedura Fiscala, sa prezinte un plan de restructurare, sa nu se afle in insolventa, sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa plateasca obligatiile scadente de la 1 ianuarie pana la data depunerii planului si sa indeplineasca testul creditorului privat prudent. Este important de mentionat ca, odata ce a fost aprobat, urmeaza perioada de monitorizare a aplicarii planului iar ulterior acesta poate fi modificat pe parcurs, cu aprobarea organului fiscal.
Expertiza in strategie de business, gestionarea situatiilor de criza, restructurare operationala si financiara califica specialistul in restructurare ca principalul expert competent in intocmirea, coordonarea si monitorizarea planului de restructurare a obligatiilor bugetare, fiind necesare competente multidisciplinare. In paralel, trebuie efectuat si depus un test al creditorului privat, similar cu cel aplicat in insolventa, prin care se analizeaza gradul de recuperare al creditorului bugetar prin noua procedura, comparativ cu o procedura de faliment sau executare silita, scopul fiind maximizarea valorii recuperate de creditorul bugetar.
Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR: „Observam un pas important in materie legislativa in concordanta cu prevederile Directivei Europene privind restructurarea si insolventa. OG vine in sprijinul companiilor din Romania aflate in dificultate si poate chiar preveni intrarea in insolventa sau iesirea unora de pe piata. Este o masura benefica pentru toti jucatorii implicati in procedura prin maximizarea sanselor de a recupera aceste creante si de a pastra in activitate companiile cu datorii la bugetul de stat. Intelegem necesitatea acestei masuri atat pentru stat cat si pentru mediul privat, de aceea consideram ca este important ca planul de restructurare a obligatiilor bugetare sa fie realizat de un expert in restructurare si in realizarea testului creditorului privat. Cred cu tarie ca experienta complexa din procedurile de reorganizare ii recomanda pe specialistii in management de criza si restructurare ca fiind cei mai in masura sa poata preveni ceva ce stiu cum se si trateaza.”
Procedura se aplica societatilor care au obligatii bugetare principale restante la data de 31.12.2018 mai mari de 1 milion de lei si se afla in dificultate. Companiile eligibile care vor sa beneficieze de avantajele acestei proceduri trebuie sa depuna o notificare pana la data de 30.09.2019 la autoritatea fiscala de care apartin, iar in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a OG vor trebui sa prezinte planul de restructurare a datoriilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter