Cushman & Wakefield a fost implicata in 2017 in tranzactii cu active imobiliare din Romania cu o valoare de peste 300 de milioane de euro, reprezentand 30% dintr-un volum investitional de aproape un miliard de euro. Tranzactiile au implicat active din sectoarele de retail, spatii industriale si de leisure, incluzand aici proiecte precum Chitila Logistic Park, complexul Radisson Blu din Bucuresti si doua proprietati vandute de grupul REWE.
Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets: „Nivelul de lichiditate a pietei s-a imbunatatit gradual in ultimii ani, dupa ce in 2009 sectorul imobiliar s-a confruntat cu o scadere accentuata a capitalului investit. Activitatea tranzactionala din 2017 reprezinta o fundatie puternica pentru 2018, an in care ne asteptam sa vedem o crestere semnificativa a fluxului de capital strain nou in piata imobiliara locala. Fondurile noi aflate in cautare de oportunitati pe piata imobiliara locala sunt in prezent la un nivel destul de constant, comparativ cu viteza de intrare a capitalului din perioada 2004 – 2008”.
Volumul investitional din 2017 s-a ridicat la aproximativ 989 mil. euro, potrivit calculelor si estimarilor Cushman & Wakefield Echinox, in crestere cu 15,5% fata de anul precedent, cel mai mai activ sector fiind cel de retail, cu o pondere de circa 43% in total.
Piata imobiliara locala a fost atractiva pentru o paleta larga de investitori, atragand fonduri din 14 tari diferite, incluzand aici tranzactiile realizate de companii din China (China Investment Corporation), Statele Unite ale Americii (Cerberus), Africa de Sud (Atterbury, Prime Kapital), Franta (Immochan), Belgia (Mitiska-REIM), Austria (Immofinanz) sau Republica Ceha (CTP).
Totusi, la nivelul Europei Centrale si de Est, piata imobiliara locala a atras doar 6% din volumul total tranzactionat (16,2 miliarde de euro), cele mai active piete fiind Polonia (cu o pondere de 30%), Rusia (25%) si Republica Ceha (20%).
Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets: Ne asteptam ca in 2018 sa stabilim un nou record in ceea ce priveste volumul tranzactionat pentru echipa noastra de Capital Markets. Ca urmare a mai multor decizii strategice luate in ultimii doi ani, compania este bine pozitionata pentru a oferi consultanta investitorilor activi. Ne asteptam ca sectorul de birouri sa genereze in acest an cea mai mare parte a volumului tranzactional, urmat indeaproape de sectorul de retail. Totodata, anticipam ca sectorul industrial va beneficia de cea mai importanta scadere a randamentului investitional, in timp ce activitatea tranzactionala din sectorul hotelier va continua si se va extinde si inspre orase secundare”.