Fata de pozitiile publice exprimate de reprezentantii sindicatelor, de analistii economici si de oamenii politici in legatura cu posibila inghetare a salariilor din sectorul bugetar in anul 2019, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, denumita in continuare AOAR, isi pastreaza neschimbata pozitia cu privire la efectele negative inregistrate in economie in urma adoptarii unor masuri administrative discretionare, de natura populista.
AOAR apreciaza ca, dincolo de concurenta neloiala facuta mediului privat, cresterea salariilor in administratia publica, sanatate si educatie, fara aplicarea unor criterii de performanta, nu a dus la o imbunatatire a acestor servicii pentru firme si cetateni.
AOAR a atras atentia ca masurile de crestere a salariilor inainte de revizuirea temeinica a legislatiei relevante, in multe cazuri contradictorie (modificari frecvente ale unor prevederi sau solicitarea aplicarii unor prevederi in termene scurte, nerealiste), nu-si vor atinge scopul de interes public.
In mod deosebit, AOAR dezaproba lipsa de vointa politica in ceea ce priveste informatizarea serviciilor publice, contrar declaratiilor si angajamentelor exprese, repetate de catre toti decidentii politici. Consecinta lipsei informatizarii administratiei publice si a celei locale este accentuarea presiunilor vizand cresterea numarului de angajati (peste 15.000 de noi angajati in sistemul public in anul 2017), motivata de gradul mare de incarcare.
AOAR atrage atentia asupra incetinirii cresterii economice in anul 2018, de cca. 4,4% in prezent, fata de nivelul de 5,3% mentinut ca premisa chiar la aprobarea primei rectificari bugetare din acest an. In astfel de conditii, anuntarea devansarii cresterii salariului minim pe economie incepand cu 1 noiembrie 2018, fata de 1 ianuarie 2019, reprezinta o masura populista, arbitrara, afectand negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucratoare.
AOAR constata, cu regret, ca prevederile din programul de guvernare privind imbunatatirea relatiei Guvern-mediul de afaceri raman simple declaratii politice, de natura electorala. Toate masurile adoptate de guvernele ce s-au succedat de la 1 ianuarie 2017 au pus la grea incercare companiile, afectand semnificativ increderea si performanta mediului socio-economic.
Pericolul ignorarii de catre decidentii politici a cererilor fundamentate venite dinspre mediul de afaceri consta in reducerea semnificativa a investitiilor, amplificarea tensiunilor pe piata muncii si o mai accentuata incetinire a cresterii economice.