In data de 3 noiembrie, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, dr ing. Liviu Musat, impreuna cu primarul orasului Amara, Ion Maita, au semnat contractul de finantare pentru proiectul „Reabilitare si modernizare Gradina de Vara, Amara, judetul Ialomita”, in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014 - 2020. Unitatea Administrativ-Teritoriala Amara, in calitate de beneficiar, obtine, prin acest proiect, primele fonduri nerambursabile din POR alocate pentru exercitiul financiar 2014 - 2020. Acesta este cel de-al doilea proiect finantat la nivelul regiunii Sud Muntenia in cadrul Axei prioritare 7, Prioritatea de investitii 7.1 „Sprijinirea unei cresteri favorabile ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care sa includa reconversia regiunilor industriale aflate in declin, precum si sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specifice”.
Valoarea totala a contractului de finantare este de 13.801.295,88 lei, din care valoarea totala eligibila este de 13.759.602,04 lei (fonduri FEDR: 11.695.661,73 lei; fonduri din bugetul national: 1.788.748,27 lei; cofinantarea eligibila a beneficiarului: 275.192,04 lei). Cu ajutorul fondurilor POR, pe parcursul celor 33 de luni de implementare, de la semnarea contractului, vor fi realizate lucrari de modernizare si amenajare in Gradina de vara de la Amara, in vederea cresterii atractivitatii acestei zone verzi, care anual gazduieste o serie de evenimente artistice, culturale si in domeniul turismului de interes national, dar si international.
Prin acest proiect se urmareste, totodata, dezvoltarea turismului, prin cresterea numarului de vizite cu 35% in Gradina de vara, care reprezinta un adevarat centru al culturii si turismului pentru statiunea balneara ialomiteana. La nivelul regiunii Sud Muntenia, in cadrul celor doua apeluri deschise pentru dezvoltarea durabila a turismului prin Prioritatea de investitii 7.1, s-au depus 12 aplicatii in valoare de peste 171 milioane de lei, din care solicitarea totala a fondurilor nerambursabile depaseste 160 milioane de lei, valoare ce reprezinta aproximativ 228% din alocarea regionala. Reamintim ca pentru proiectele de investitii in infrastructura de turism, alocarea initiala pentru Sud Muntenia este 70,46 milioane de lei. Prin cele 12 aplicatii depuse de unitatile administrativ-teritoriale din regiunea noastra, in calitate de solicitanti eligibili, se urmareste dezvoltarea infrastructurii statiunilor turistice balneare, climatice sau balneoclimaterice.