RO EN
Coșul este gol

2017 - Un an puternic pentru Wienerberger

2017 a fost un an de crestere pentru Grupul Wieneberger. Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG, face un rezumat al rezultatelor dezvoltarii din perioada raportata:
"2017 a fost un an bun. Am obtinut venituri record de peste 3.1 miliarde Euro - cea mai mare valoare din istoria companiei. Dedicarea noastra pentru imbunatatirea performantei operationale continua sa produca rezultate, am reusit sa crestem EBITDA pentru al cincilea an consecutiv si am ajuns la 415 milioane Euro in 2017. Aceste castiguri convingatoare au condus la un profit net semnificativ mai mare, acum la nivelul maxim din ultimii 10 ani: 123 milioane Euro."
In 2017 Wienerberger si-a intensificat ritmul de crestere. Prin preluarea grupului belgian Preflex, compania si-a consolidat prezenta intr-un segment cu o crestere rapida si profitabila. Achizitiile din Germania, Austria si America de Nord au extins acoperirea geografica a activitatii de caramida. O achizitie din Romania asteapta aprobarea autoritatilor locale privind concurenta. In ansamblu, Wienerberger a investit 58,8 milioane Euro in cresterea valorii accretive si a achizitionat companii cu aport in venituri de 90 milioane Euro si de 16 milioane Euro in EBITDA. Aceste achizitii se potrivesc perfect cu operatiunile existente, atat din punct de vedere geografic cat si strategic, si vor contribui la cresterea Wienerberger in anii urmatori.
Cu toate aceste cresteri, datoria neta a grupului la 31 decembrie 2017 a scazut cu 10%, ajungand pana la 566,4 milioane Euro (in 2016: 631,6 milioane Euro). La sfarsitul anului, ritmul a fost de 29,6%, cu o datorie neta / EBITDA la 1,4 ani. Programul de optimizare a costurilor s-a dezvoltat foarte satisfacator, a generat economii durabile de 11 milioane Euro in 2017. De asemenea, capitalul de lucru a fost gestionat cu succes: chiar si dupa integrarea celor mai recente achizitii, capitalul de lucru a ramas la 17% din venituri.
Ultimul an de activitate a fost marcat de evolutii diferite in diverse piete. Cu toate acestea, constructiile de locuinte noi si investitiile in infrastructura au crescut considerabil. Aceasta tendinta este mai pronuntata in Europa de Est si in SUA si a contribuit per total la cresterea volumelor de vanzari. Dezvoltarea afacerii a fost favorizata de cresterea preturilor medii si de imbunatatirea constanta a structurilor de cost. In acest context, Wienerberger AG a generat venituri consolidate de 3.119,7 milioane Euro in 2017, cu 5% mai mult decat nivelul din anul precedent.
EBITDA la nivel de grup a crescut cu 3%, pana la 415 milioane Euro, comparativ cu 404,3 milioane Euro in 2016. Considerand corectiile aferente efectelor schimbului valutar, ajustarile in structurile de cost si contributiile din achizitii si vanzari imobiliare, EBITDA a crescut organic cu 7%, pana la 407,9 milioane Euro.
Profitul net al Grupului a crescut in mod semnificativ in perioada de raportare, de la 82 milioane Euro la 123,2 milioane Euro, ceea ce corespunde unei cresteri cu 50%.
Evolutia actiunilor si dividendelor in 2017
“Obiectivul nostru este sa cream valoare pentru actionarii nostri. 2017 a fost un an bun pentru dezvoltare, atat pentru companie, cat si pentru actiunile Wienerberger. Randamentul actiunilor a fost de 24% in 2017 si de peste 200% pe ultimii cinci ani, ceea ce reprezinta o performanta exceptionala, mult peste media piatei”, spune Heimo Scheuch.
Cu conditia aprobarii de catre Adunarea Generala Anuala a Wienerberger AG de pe 14 iunie 2018, o valoare de 0,30 Euro/dividend va fi distribuita actionarilor. Aceasta corespunde unei cresteri de 11% raportat la anul precedent. In plus, un dividend special non-recurent, in valoare de 0,10 Euro va fi distribuit de ANC Private Foundation. La sfarsitul anului 2017, Wienerberger a lansat un program de rascumparare de pana la 1,2 milioane de actiuni, care va continua pana pe 30 octombrie 2018.
Perspective si strategie - Evaluare pozitiva a pietei pentru 2018
Grupul Wienerberger se asteapta din nou la o usoara crestere pe piata europeana a constructiilor rezidentiale in 2018. In timp ce piata constructiilor de locuinte din Europa de Est va continua sa castige teren, piata din Europa Occidentala va fi marcata de tendinte contradictorii la nivel regional. Segmentul renovarilor ar trebui sa ramana stabil in regiune. Piata infrastructurii din Europa de Est va beneficia de o absorbtie sporita a fondurilor europene. Mai mult, perspectiva macroeconomica optimista pentru regiune ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra disponibilitatii beneficiarilor finali de a investi in constructia de locuinte. In Europa de Vest, Wienerberger are incredere ca va vedea o dezvoltare sanatoasa in pietele importante. In plus, contracte castigate pe piata proiectelor internationale la inceputul acestui an vor contribui in mod direct in venituri. Costul materiilor prime pentru granulele de plastic vor ramane ridicate si vor inregistra fluctuatii. Evolutia previzionata a costurilor va fi reflectata in politica de preturi a companiei pentru afacerile cu tevi din plastic. Pentru America de Nord, Grupul estimeaza in continuare o crestere a constructiilor rezidentiale si o dezvoltare a afacerii cu tevi.
Pozitionare pentru continuarea cresterii
Wienerberger isi propune sa utilizeze pe deplin potentialul de crestere pe termen lung. Pentru a conduce afacerea spre viitor, managementul companiei urmareste o strategie clara axata pe trei directii: crestere organica, excelenta operationala si proiecte de crestere.
- Crestere organica: baza industriala puternica a Grupului si dezvoltarea continua a produselor, serviciilor si solutiilor inovatoare ofera o baza solida pentru cresterea viitoare.
- Excelenta operationala: initiativele menite sa sporeasca eficienta, optimizarea structurilor de cost si imbunatatirea proceselor operationale conduc la imbunatatiri organizationale. In zonele care nu corespund asteptarilor conducerii, masuri de sporire a eficientei au fost initiate deja in al patrulea trimestru al anului 2017. In urmatoarele 18 luni, compania va intensifica aceste eforturi si va implementa masuri suplimentare. Costurile implicate vor ajunge la aproximativ 30 de milioane euro. Impreuna cu programul deja existent de optimizare a costurilor, managementul se asteapta sa obtina economii totale de 15 milioane euro in cursul acestui an.
- Proiecte de crestere: Wienerberger va continua sa-si extinda si sa-si diversifice platforma prin achizitionarea de companii cu marja mare de profit, orientate spre crestere. Dupa ce a identificat o varietate de oportunitati de dezvoltare atractive, Grupul a alocat in acest scop cel putin 200 de milioane euro.
In prezent, compania analizeaza toate domeniile sale de activitate din perspectiva orientarii lor strategice. Daca se identifica active pentru care se poate imbunatati valoarea prin eliminare, vor fi initiate procesele de vanzare aferente. Pe baza estimarilor actuale, Wienerberger poate genera venituri din vanzari in valoare de pana la 100 de milioane euro in urmatoarele 24 de luni.
Heimo Scheuch: "Grupul Wienerberger va continua sa creasca in 2018. Optimismul nostru se bazeaza pe strategia noastra si pe implementarea masurilor planificate. In plus, avem un bilant puternic care sustine atingerea obiectivelor de crestere. Avem un management local cu experienta, determinat sa sustina si sa implementeze o crestere accelerata. Si mai presus de toate, avem platforme puternice in toate domeniile noastre de activitate - infrastructura, constructii rezidentiale noi, renovari - atat in Europa cat si in America de Nord. In general, se asteapta, prin urmare, sa se genereze un EBITDA consolidat ajustat intre 450 si 470 de milioane euro. "
Wienerberger Clay Building Materials Europe (CBME) este cel mai mare producator de blocuri ceramice din lume (Porotherm, Poroton), numarul unu in caramizi pentru zidarie aparenta (Terca) si liderul de piata pentru tigla ceramica (Koramic, Tondach) din Europa. Placajele pentru fatade ceramice (Argeton) si pavelele ceramice (Penter) completeaza gama de produse. Compania este prezenta in 33 de tari cu un numar de peste 10 333 de angajati. CBME coordoneaza 140 fabrici in Europa si in India - constand in 68 de fabrici pentru productia de blocuri ceramice, 40 de fabrici pentru productia de caramizi pentru zidarie aparenta si pavaj, precum si 32 de fabrici pentru tigla ceramica.
Wienerberger Sisteme de Caramizi este cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania. Compania detine patru unitati de productie la nivel localS in Gura Ocnitei - Dambovita, Sibiu, Tritenii de Jos - Cluj si Berca - Buzau.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter