RO EN
Coșul este gol

Primaria Timisoara lanseaza programul de reabilitare a cladirilor istorice din oras

“Anul trecut ne aflam tot in Traian si va spuneam ca vom debloca un program important pentru timisoreni, care ar putea schimba total fata Timisoarei, mai ales in perspectiva detinerii titlului de Capitala Culturala Europeana. Este vorba despre programul de reabilitare a cladirilor istorice cu sprijin al Primariei Timisoara. Vorbim despre un program care ar fi putut sa inceapa de acum zece ani, insa a fost blocat. In ultimele luni am lucrat impreuna cu Paula Romocean si aparatul primariei la deblocarea acestuia si vom prezenta un proiect de hotarare care va schimba regulamentul de sprijin financiar”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timisoarei.
Prin vechiul program de finantare din ultimii ani, pentru nicio cladire istorica nu s-a acordat ajutor financiar de la primarie.
Prin Programul nou de sprijin financiar pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor din zonele prioritare de interventie din Municipiului Timisoara:
-se va acorda finantare pentru imobilele situate in zonele de actiune prioritare (Piata Victoriei, Cetate, Iosefin, Piata Traian). Zonele au fost extinse putin fata de vechiul program. Proprietarii vor putea verifica in anexele Regulamentului, daca imobilul in care locuiesc se incadreaza in programul de sprijin financiar;
-va fi infiintat un departament care va acorda consultanta tehnico-economica si care va prelua si analiza dosarele depuse pentru finantare;
Imobilele inscrise individual pe lista monumentelor istorice sau situate in ansambluri istorice vor beneficia de:
-20% din valoarea lucrarilor eligibile- sub forma de “grant”- finantare nerambursabila acordata de autoritatea administratiei publice finantatoare in cadrul Programului.
- 80% din valoarea lucrarilor eligibile- sub forma de contributie financiara - finantare rambursabila acordata de autoritatea publica finantatoare in cadrul Programului. Sumele vor putea fi restituite in termen de 10 ani, in baza unui contract de ipoteca imobiliara.
Imobilele situate in situri istorice, vor beneficia de :
-50% din valoarea lucrarilor eligibile, sub forma de contributie financiara rambursabila. Sumele vor putea fi restituite in termen de 10 ani, in baza unui contract de finantare.
-50% din valoarea lucrarilor eligibile, sub forma de contributie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din cladirea ce urmeaza a se reabilita prin Program, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.
Sunt eligibile lucrarile de reabilitare a fatadei (inclusiv schimbarea tamplariei) si reabilitarea acoperisului (inclusiv sistemul pluvial). Costul cu intocmirea documentatiei tehnice este suportat in totalitate de catre proprietari. Avand in vedere complexitatea documentatiilor tehnice, pentru a veni in sprijinul proprietarilor interesati pentru participarea in Program, Compartimentul care gestioneaza programul,va asigura suport /consultanta pe durata elaborarii documentatiei.
Nu se acorda finantare persoanelor juridice
“Legat de riscul seismic (factorul care a blocat programul anterior), am stabilit ca se va acorda finantare proprietarilor cladirilor cu risc seismic 2 si 3, exceptie fiind cazul in care expertul constata ca sunt necesare lucrari de consolidare care conditioneaza executarea lucrarilor de reabilitare. Dupa executarea acestor lucrari de consolidare, cladirea va fi eligibila pentru finantare”, a explicat consilierul local Paula Romocean. Nu se acorda finantare pentru grad de risc seismic 1.
Pentru toate imobilele din zona de actiune prioritara, indiferent ca apeleaza sau nu la finantare si, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice, se vor acorda urmatoarele facilitati:
- certificatul de urbanism si autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor de interventie vor fi scutite de taxa si se vor elibera, in regim de urgenta, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii solicitarii;
- scutirea de la virarea cotei de 0,7% si a cotei de 0,1%, dupa caz, catre Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si a cotei de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorului, din cheltuielile cu lucrarile de interventie;
-scutirea de la plata impozitului pe cladiri/taxei pe cladiri pe o perioada de 5 ani consecutivi, cu incepere de la data de intai ianuarie a anului fiscal urmator in care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.
Acordarea facilitatilor se face cu conditia exprimarii acordului in scris, privind realizarea lucrarilor de protejare si interventie conform Programului, mentionand sursele de finantare - proprii sau prin solicitarea de contributie de la bugetul local.
Noul program de reabilitare a cladirilor istorice va face obiectul unui proiect de hotarare, care va fi supus dezbaterii publice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter