Noul consilier personal pentru probleme de urbanism al primarului Capitalei, arh. Sorin Gabrea (presedinte al Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din PMB intre anii 2008 si 2015 si, anterior, in anii ’90, viceprimar, apoi arhitect-sef al Capitalei), a subliniat recent, in cadrul unei intruniri dintre reprezentantii autoritatilor locale din Bucuresti si diversi investitori din mediul privat, ca noul Plan Urbanistic General (PUG) al Municipiului Bucuresti ar putea fi definitivat teoretic in acest an, dupa care trebuie, insa, parcurse procedurile de avizare. „In cazul unei documentatii de o asemenea dimensiune si importanta, acest proces poate dura circa doi ani. Dar modificarile asteptate vor deschide calea spre o abordare mult mai flexibila si mai logica a problemelor de urbanism”, a precizat arh. Sorin Gabrea, in contextul in care acest plan are o importanta esentiala pentru investitii.
De altfel, la initiativa Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), s-a constituit un grup de lucru care sa coreleze Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) coordonatoare, emise de primariile de sector, pentru a reglementa teritoriul ariilor urbane asupra carora sunt competente. Ulterior, acestea vor deveni componente ale noului PUG. Totusi, pe linie administrativa, responsabilitatea realizarii noului PUG revine viceprimarului Capitalei, Tomnita Florescu (avandu-l drept consilier pe arh. Gheorghe Patrascu, fost arhitect-sef al Capitalei), in timp ce elaborarea propriu-zisa a documentului a fost incredintata unei asocieri din care face parte si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.
Urgenta adoptarii unui nou PUG este evidenta, intrucat contractul pentru elaborarea acestui document s-a semnat in octombrie 2013 si s-a stabilit un termen de realizare de 41 de luni, care a fost deja depasit. Din acest motiv, PUG aflat in vigoare, elaborat tot sub egida UAUIM si aprobat in anul 2000, a fost prelungit deja de patru ori, cu cate un an, in 2010 si 2011, apoi cu cate 3 ani in 2012 si 2015, urmand sa expire la 30 decembrie 2018. Cel mai probabil, din cauza unor formalitati administrative, a cincea prelungire a PUG din 2000 va fi inevitabila, spre sfarsitul anului in curs.
Totusi, arh. Sorin Gabrea (care, prin intermediul companiei Western Outdoor, este cunoscut pentru proiectul inelului median al Capitalei - asa-numita „autostrada suspendata”, respectiv pentru elaborarea PUZ al complexului comercial Baneasa Shopping City) a dat asigurari, cu prilejul altei intruniri dintre autoritatile locale si investitori, ca edilii Capitalei urmaresc simplificarea unor proceduri ce vizeaza, de exemplu, emiterea unor autorizatii de construire. „Suntem in discutii preliminare pentru transferul certificatelor si autorizatiilor de construire in intregime la sectoare. Incercam sa construim o ierarhie pe principiul apropierii celui care trebuie sa actioneze fata de client”, a subliniat arh. Sorin Gabrea, care a explicat si ca, probabil tot prin intermediul noului PUZ, edilii Capitalei au in vedere sa implementeze o serie de masuri menite sa duca la o mai buna conexiune a Bucurestiului cu zona metropolitana, mai cu seama in contextul in care pe terenurile dintre Capitala si localitatile invecinate s-au construit locuinte, ce apartin administrativ de localitatile respective, dar care sunt conectate insa la serviciile (utilitatile) din Bucuresti.
***
Prezenta la un eveniment dedicat pietei imobiliare, ce a avut loc in noiembrie 2017, arh. Michaela Tomnita Florescu, viceprimar al Capitalei si profesor la UAUIM, a dat asigurari ca PUG revizuit al Municipiului Bucuresti se va definitiva in 2018. „Practic, masterplanul Bucurestiului, Planul Urbanistic General, va fi gata in 2018. Este o abordare noua, un PUG dinamic, adica actioneaza si reactioneaza in functie de stimuli, dar in acelasi timp reglementeaza”, a declarat viceprimarul Municipiului Bucuresti. Intre timp, pe portalul de urbanism al PMB, la capitolul ce prezinta stadiul actualizarii PUG din anul 2000, se precizeaza ca „revizuirea Planului Urbanistic General este in etapa de documentare si elaborare a studiilor de fundamentare. Cerintele si optiunile publicului sunt obtinute de elaboratorul documentatiei de urbanism prin metode de cercetare sociologica relevante pentru obiectivele propuse”. Informatii suplimentare, la www.pmb.ro si la http://urbanism.pmb.ro