Presedintele filialei Iasi - Vaslui a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), arh. George Carapanu, a stabilit cateva repere pentru mandatul sau la conducerea institutiei, care au in vedere modul de exercitare a profesiei, sprijinirea breslei proiectantilor si sustinerea administratiei locale. In opinia sa, efectele recesiunii economice vor fi resimtite pe termen mediu in sectorul constructiilor, mediul de afaceri fiind influentat direct de factorii decizionali politici si de instabilitatea fiscala. Referindu-se la dificultatile pe care le intampina arhitectii in derularea activitatii, George Carapanu subliniaza faptul ca modul de organizare a licitatiilor pentru investitiile finantate de la bugetul de stat afecteaza serios breasla proiectantilor. Practic, faptul ca elaborarea proiectelor se oferteaza la pachet cu executia este in detrimentul actului de creatie si a calitatii constructiilor. In alta ordine de idei, presedintele filialei Iasi-Vaslui a OAR considera ca, in urmatoarea perioada, domeniul constructiilor civile va involua, in timp ce lucrarile pentru infrastructura vor fi cele care vor genera dezvoltare.
- Cum credeti ca vor evolua piata constructiilor si domeniul arhitecturii/proiectarii in perioada urmatoare? - Criza economica si financiara, neincrederea oamenilor de afaceri in mediul politic si instabilitatea fiscala vor determina in continuare o stagnare a domeniului constructiilor. Singurele investitii raman cele din zona rezidentiala (locuinte individuale), dezvoltate in special in mediul rural, unde casele se realizeaza mai mult prin forte proprii, cu materiale ieftine. Chiar daca mediul economic s-ar revigora, tot va exista un decalaj important fata de momentul in care sectorul imobiliar ar incepe sa-si revina la normal. In prezent, exista inca un decalaj semnificativ intre oferta mare pentru vanzare/inchiriere si cerere, decalaj ce nu se va atenua in perioada urmatoare.
- Care sunt factorii ce afecteaza demararea/derularea lucrarilor de constructii, din perspectiva specialistului in proiectare si arhitectura?
- Problema cea mai acuta intampinata de firmele din sectorul constructiilor este reprezentata de modul in care se organizeaza licitatiile pentru investitiile cu finantare de la bugetul de stat. Faptul ca proiectarea se oferteaza la pachet cu executia este in detrimentul actului de creatie si a calitatii obiectivelor, intrucat antreprenorul ramane cel care gestioneaza licitatia si, din dorinta de a castiga, conditioneaza plastica arhitecturala, prin utilizarea unor materiale de constructie ieftine, modeste din punct de vedere calitativ etc. Cred ca aceasta procedura trebuie sa fie modificata astfel incat arhitectii sa-si poata desfasura activitatea in cele mai bune conditii, liberi de astfel de constrangeri.
- Cum credeti ca se va dezvolta in urmatorii ani, din punct de vedere arhitectural, teritoriul judetelor Iasi si Vaslui si in ce zona se va construi cu precadere?
- Zona cu cel mai mare potential de dezvoltare din regiunea aflata in aria de reprezentare a filialei noastre ramane, evident, municipiul Iasi. In actualul context, este insa greu de definit care vor fi tendintele in viitor in ceea ce priveste obiectivele ce ar trebui dezvoltate cu precadere pe plan local, mai ales pentru ca piata imobiliara pare a fi saturata. Cred ca domeniul constructiilor civile va involua, in timp ce lucrarile pentru infrastructura pot genera dezvoltare.