RO EN
Coșul este gol

ASRO: Primul standard european EN 17210 privind accesibilitatea in mediul construit

Persoanele cu dizabilitati, persoanele in varsta si cele cu dificultati de mobilitate reprezinta 40% din populatia Europei. In Romania, in anul 2016, conform statisticilor oferite de ANPD (Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati), numarul total al persoanelor cu dizabilitati este de peste 750.000.
Un raport din anul 2007 al aceleiasi autoritati arata ca aproximativ 45% dintre cladirile publice nu sunt inca accesibilizate. Astfel, in contextul unei diversitati in crestere si a unei populatii aflate intr-o continua imbatranire, este absolut necesara proiectarea de medii construite accesibile, cu alte cuvinte, spatii ce respecta nevoile oamenilor.
Organizatiile europene de standardizare, CEN-CENELEC, au publicat primul standard european care are ca scop accesibilitatea in mediul construit asa cum este prevazut in mandatul Comisiei Europene M/420 - Cerinte europene de accesibilitate pentru achizitiile publice in mediul construit.
EN 17210 - Accessibility and usability of the built environment - Functional requirements specifica cerintele minime si recomandarile functionale de baza comune, aplicabile pe intregul spectru al mediului construit, pentru ca acesta sa respecte principiul Proiectare pentru toti/Proiectare universala cu scopul de a facilita utilizarea echitabila si sigura inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati.
Cerintele si recomandarile specificate in acest standard sunt relevante pentru proiectarea, constructia, renovarea, adaptarea si intretinerea mediilor construite, inclusiv a spatiilor urbane exterioare.
Elaborarea standardului a fost facuta in colaborare cu partile interesate relevante dintre care amintim: ANEC (Asociatia Europeana pentru Coordonarea Reprezentarii Consumatorilor in Standardizare), EDF (European Disability Forum), SBS (Small Business Standards).
Standardul EN 17210 poate fi considerat un instrument de promovare a accesibilitatii mediului construit in toata Europa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter