Persoanele cu dizabilitati, persoanele in varsta si cele cu dificultati de mobilitate reprezinta 40% din populatia Europei. In Romania, in anul 2016, conform statisticilor oferite de ANPD (Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati), numarul total al persoanelor cu dizabilitati este de peste 750.000.
Un raport din anul 2007 al aceleiasi autoritati arata ca aproximativ 45% dintre cladirile publice nu sunt inca accesibilizate. Astfel, in contextul unei diversitati in crestere si a unei populatii aflate intr-o continua imbatranire, este absolut necesara proiectarea de medii construite accesibile, cu alte cuvinte, spatii ce respecta nevoile oamenilor.
Organizatiile europene de standardizare, CEN-CENELEC, au publicat primul standard european care are ca scop accesibilitatea in mediul construit asa cum este prevazut in mandatul Comisiei Europene M/420 - Cerinte europene de accesibilitate pentru achizitiile publice in mediul construit.
EN 17210 - Accessibility and usability of the built environment - Functional requirements specifica cerintele minime si recomandarile functionale de baza comune, aplicabile pe intregul spectru al mediului construit, pentru ca acesta sa respecte principiul Proiectare pentru toti/Proiectare universala cu scopul de a facilita utilizarea echitabila si sigura inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati.
Cerintele si recomandarile specificate in acest standard sunt relevante pentru proiectarea, constructia, renovarea, adaptarea si intretinerea mediilor construite, inclusiv a spatiilor urbane exterioare.
Elaborarea standardului a fost facuta in colaborare cu partile interesate relevante dintre care amintim: ANEC (Asociatia Europeana pentru Coordonarea Reprezentarii Consumatorilor in Standardizare), EDF (European Disability Forum), SBS (Small Business Standards).
Standardul EN 17210 poate fi considerat un instrument de promovare a accesibilitatii mediului construit in toata Europa.