RO EN
Coșul este gol

ONE United Properties va livra circa 4.000 de locuinte in urmatorii 4 ani

In 2023, One United Properties va incepe lucrarile de constructii la mai multe proiecte pentru care a obtinut autorizatie de construire, in urmatorii 3-4 ani avand in plan sa livreze aproximativ 4.000 de apartamente pe piata din Bucuresti. Beatrice Dumitrascu, CEO al diviziei rezidentiale din cadrul companiei, spune ca aceste proiecte vor raspunde cererii constante de unitati noi, certificate ecologic, in locatii premium. Pe langa acestea, dezvoltatorul mai detine un portofoliu de terenuri de 106.000 mp, cu o suprafata construibila supraterana de 435.000 mp, unde estimeaza ca va mai construi 2.800 de apartamente si unitati comerciale, in cadrul unor dezvoltari precum One City Club, One Herastrau City si One Cotroceni Towers. In plus, aproape 65.000 mp de noi spatii de birouri vor fi dezvoltate in fazele 3 si 4 ale One Cotroceni Park. De asemenea, aproximativ 40.000 mp de cladiri care vor fi restaurate se inscriu in strategia dezvoltatorului de a contribui la pastrarea si protejarea patrimoniului cultural, inclusiv de obiective importante in strategia de regenerare urbana a companiei, precum One Plaza Athénée, One Downtown, One Gallery si One Athénée.
Interviu cu Beatrice Dumitrascu, CEO Residential Division la One United Properties, manager cu o experienta profesionala de 22 de ani pe piata de dezvoltare imobiliara.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale, la inceputul anului 2023?
- Pe fondul intensificarii practicilor ESG si al crizei energetice, cred ca in 2023 dezvoltarile sustenabile de calitate se vor detasa si mai mult in preferintele clientilor care cauta fie o locuinta noua, fie o investitie pe termen lung. Cladirile eficiente energetic vor face diferenta in cautarile clientilor, reprezentand un criteriu care devine si mai important in contextul actual de crestere a preturilor la energie. Dezvoltarea durabila se afla in centrul strategiei One United Properties, iar anul trecut am incheiat un parteneriat cu Veolia Romania Solutii Integrate SA, in cadrul caruia vom implementa in dezvoltari rezidentiale un sistem de geo-exchange, care se numara printre cele mai eficiente sisteme din punct de vedere energetic si ecologic, dar este si rentabil, deoarece reduce semnificativ costurile pentru incalzirea si racirea spatiilor.
 
 
- Cum evolueaza piata, din punct de vedere al cererii si preturilor?
- In privinta preturilor, pe fondul inflatiei si al cresterii costului materialelor de constructii o parte din aceste scumpiri se vor transfera in pretul final al produselor. Este posibil insa ca anul acesta sa aduca o consolidare a pietei chiriilor, cu un interes tot mai pronuntat al clientilor de a privi catre imobiliare ca la o investitie pe termen lung, cu un randament foarte bun. Imobiliarele din Romania continua sa fie atragatoare pentru investitori raportat la alte piete din Europa Centrala si de Est: Bucurestiul este printre cele mai accesibile capitale din regiune, de aproape trei ori mai ieftin decat Praga si de doua ori mai ieftin decat Ljubljana si Bratislava.
 
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata de dezvoltare rezidentiala pe termen scurt, mediu si lung?
- In ciuda provocarilor din piata date de inflatie, cresterea dobanzilor sau problemele legate de urbanism, piata imobiliara din Romania are un potential semnificativ de dezvoltare si ramane extrem de atractiva pentru clienti si investitori, in principal datorita deficitului mare de locuinte de buna calitate. Desi pot exista preocupari cu privire la ratele dobanzilor si problemele de urbanism in Bucuresti, acestea sunt dificultati temporare, care pot fi depasite. Cererea de locuinte in Bucuresti este in crestere. Anul trecut am vazut o cerere deosebit de mare pentru apartamente noi si durabile in locatii bune, pe care acum o putem aborda, dupa ce am primit mai multe autorizatii de construire. Cumparatorii de case din Romania cauta comunitati bune, situate in ansambluri noi si sigure, care indeplinesc cele mai ridicate standarde in materie de tehnologii integrate, design si eficienta energetica. Capitala ofera numeroase oportunitati care trebuie exploatate: numai zona Bucurestiului si Ilfovului genereaza o treime din PIB-ul Romaniei si gazduieste aproape 3 milioane de oameni, ceea ce o face una dintre regiunile dezvoltate din Europa.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Pe parcursul ultimilor ani, costurile in cadrul santierelor au crescut cu aproximativ 10-15%, la nivelul fiecarui an. Intr-adevar, anul trecut a fost unul cu mai multe provocari, cauzate de faptul ca preturile materialelor de constructie au fluctuat pe parcursul anului - de exemplu, preturile pentru otel au scazut, in timp ce pentru sticla au crescut. Pentru fiecare dezvoltare pe care o planificam, luam in considerare majorarea costurilor de la an la an si, prin urmare, chiar de la momentul proiectarii, anumite fluctuatii de pret, care sunt estimate de catre noi, sunt deja luate in considerare in pretul final la care vindem apartamente.
In privinta rezultatelor companiei, acestea nu au fost afectate de conditiile din piata si suntem incantati ca am incheiat anul 2022 cu rezultate istorice pentru One United Properties. In ciuda provocarilor generale din piete, a investitiilor continue pe care le-am realizat si a platilor de dividende catre actionarii nostri, compania a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri consolidata de 1,2 miliarde lei, in crestere cu 4% fata de 2021. Si ne dorim sa continuam aceasta tendinta ascendenta in 2023 si pe termen lung. Investitiile totale pentru 2023, inclusiv achizitiile de terenuri si costurile de dezvoltare, sunt estimate la 1,16 miliarde lei.
 
 
- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie, in acest moment?
- Avem atat planuri de dezvoltare, cat si de achizitii de terenuri si proprietati. Printre dezvoltarile finalizate sau care urmeaza sa fie livrate anul acesta se numara One Verdi Park, One Cotroceni Park, One Floreasca Vista sau One Timpuri Noi. Pentru intervalul 2024-2025 avem in plan livrarea unor dezvoltari precum One Peninsula, One Floreasca Towers, One Herastrau Vista, One Lake Club, One High District, One Mamaia Nord Faza 2 si One Gallery, spatiu comercial si de birouri. 
Am anuntat de curand achizitia unui nou teren destinat unei noi dezvoltari, One Cotroceni Towers, care impreuna cu One Cotroceni Park vor forma One Cotroceni City, un adevarat oras-in-oras, care se va intinde pe mai bine de 10 ha de teren (pe locul fostelor platforme industriale Ventilatorul si Titan Mar). In prezent, compania noastra detine un portofoliu de terenuri de 106.000 mp, cu o suprafata construibila supraterana de 435.000 mp. Toate aceste terenuri se afla in prezent in faza de planificare si estimam ca pe aceste terenuri vor fi construite peste 2.800 de apartamente si unitati comerciale, in cadrul unor dezvoltari precum One City Club, One Herastrau City si One Cotroceni Towers. In plus, aproape 65.000 mp de noi spatii de birouri vor fi construite in fazele 3 si 4 ale One Cotroceni Park. Avem planuri importante pentru noi achizitii. 
 
 
De asemenea, aproximativ 40.000 mp de cladiri care vor fi restaurate se inscriu in strategia noastra de a contribui la pastrarea si protejarea patrimoniului cultural, inclusiv de obiective importante in strategia de regenerare urbana a companiei, precum One Plaza Athénée, One Downtown, One Gallery si One Athénée.
 
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si cum sunt primite noile proiecte de clienti?
- Calitatea si durabilitatea materialelor, precum si solutiile care reduc costurile si nivelurile de poluare sunt de interes pentru rezidenti si chiriasi, datorita impactului lor pe termen mediu si lung atat asupra mediului, cat si asupra costurilor si, in cele din urma, asupra calitatii vietii, in general. In acest sens, ne angajam sa folosim doar cele mai bune materiale pentru protejarea si cresterea spatiilor verzi, reducerea deseurilor si optimizarea consumului de energie si apa, ceea ce va aduce beneficii comunitatii. In plus, ne concentram pe dezvoltari cu utilizare mixta, care reprezinta opusul oraselor intinse, si contribuim la crearea comunitatilor. Limitand utilizarea masinilor si aglomerarea strazilor si promovand transportul pietonilor si cu bicicleta, comunitatile cu utilizare mixta reduc la minimum poluarea aerului si promoveaza conservarea energiei.
 
 
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Strategia companiei este sa ne concentram, in continuare, pe zona Bucuresti-Ilfov, unde exista o oportunitate mare de dezvoltare in sectorul imobiliar. Planul nostru este sa continuam sa dezvoltam orasul intr-un mod responsabil, sa ne concentram pe dezvoltari sustenabile mixte, care sunt eficiente din punct de vedere energetic si care creeaza noi comunitati pe harta Bucurestiului. Prin fiecare dezvoltare noua pe care o livram ne dorim sa oferim comunitatii nu doar locuinte si birouri moderne, certificate, infrastructura imbunatatita, ci si acces rapid, in proximitate, la o gama variata de servicii si facilitati comerciale, de agrement, educationale, care contribuie la implementarea conceptului de "oras de 15 minute". In afara Capitalei, mai construim in Mamaia, judetul Constanta, unde am livrat deja prima faza a One Mamaia Nord si am inceput deja lucrarile la Faza 2. 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter