Dezvoltatorul Novum Invest are in pregatire si in constructie mai multe proiecte rezidentiale si din domeniul ospitalitatii de amploare, in Bucuresti, dar si in alte zone ale tarii. In acest moment, compania dezvolta in 5 zone importante din Capitala proiecte majore precum Novum Politehnica - pe Bd. Iuliu Maniu 6R, langa parcul Universitatii Politehnica, Novum Viilor - un proiect rezidential langa Parcul Carol, Novum Pacii - in zona Parcului Pacii, Novum 56 - pe Bd. Timisoara nr. 56, in proximitatea centrului comercial Plaza Romania, si Novum Splai - ultimul bloc din complexul construit pe Splaiul Independentei, langa Universitatea Politehnica. Toate acestea insumeaza peste 2.000 de apartamente care urmeaza sa fie livrate in urmatorii doi ani.
Pe langa proiectul deja celebru Novum by the Sea, din Olimp, motivat de succesul acestuia, dezvoltatorul va investi in constructia ansamblului rezidential de lux Novum by the Sea Grand Resort - Your Extraordinary Home. Cele 3 blocuri care vor fi adaugate resortului vor fi dezvoltate si operate la aceleasi standarde de inalta calitate cu care audienta Novum by the Sea a fost obisnuita. Proiectul, care va fi livrat in urmatorii 2 ani, va avea 408 apartamente, 36 de duplexuri si 465 de locuri de parcare, situate in cele trei niveluri de subsol. Tot aici, Novum a inaugurat, recent, un concept de MedSPA, cu 21 de cabinete de tratamente, recuperare si wellness.
Interviu cu Alin Popa, directorul general al Novum Invest si manager cu o experienta profesionala de peste 20 de ani in domeniul financiar si de consultanta si 3 ani pe piata imobiliara.
- Ce planuri si obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Pe termen mediu si lung, Novum Invest are ca obiectiv consolidarea pozitiei sale pe piata imobiliara din Romania prin dezvoltarea comunitatilor rezidentiale de calitate si durabile. Scopul nostru este de a oferi oamenilor o experienta de locuire tot mai placuta, prin crearea de facilitati multiple in incinta acestor comunitati. Dorim sa extindem portofoliul nostru de proprietati si ne concentram pe construirea de locuinte moderne si dezvoltarea de comunitati care sa serveasca drept factori de crestere si atractivitate investitionala in sectoarele in care activam. Integram spatii verzi, parcuri, zone de recreere, centre comerciale si alte servicii, astfel incat locuitorii sa aiba acces la toate facilitatile necesare pentru un stil de viata confortabil. Novum Invest are o viziune clara si ambitioasa de a crea comunitati rezidentiale de calitate, durabile si atragatoare atat pentru investitori, cat si pentru cei care cumpara pentru ei insisi.
Un alt pas important in activitatea grupului o reprezinta integrarea echipei de arhitecti cu experienta si viziune - Conpak Construct, o companie de proiectare si arhitectura. Aceasta s-a dovedit a fi o decizie inteleapta, care a adus deja rezultate excelente. Planurile de a dezvolta proiecte si mai ambitioase in segmentele de rezidential si hospitality de catre grupul Novum Invest continua, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru parteneri externi, odata cu noua divizie in-house.
- Cum sunt primite de clienti locuintele eficiente energetic?
- Dezvoltarile cu Consum Redus de Energie (NZEB) au un impact pozitiv, deoarece aduc avantaje semnificative in ceea ce priveste eficienta energetica si costurile de intretinere pe termen lung. Astfel de proiecte sunt intampinate cu interes si apreciere de catre clientii care cauta solutii durabile si economice pentru locuintele lor. Iar echipele noastre explica de fiecare data aceste avantaje. Este un efort de informare pe care il facem constant in cadrul grupului Novum Invest, la fiecare interactiune cu clientii nostri. Investitia in proiectele dezvoltate de noi aduce nu numai economii financiare pe termen lung, ci si confort si calitate superioara a vietii. Proprietarii de locuinte pot beneficia de un mediu mai sanatos si mai confortabil, datorita izolarii termice avansate, incalzirii in pardoseala, sistemelor de ventilatie eficiente si altor caracteristici care imbunatatesc calitatea mediului de locuire din cadrul proiectelor noastre.
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare, in aceasta perioada?
- Tendintele observate pe piata noilor dezvoltari imobiliare in prima jumatate a anului 2023 reflecta o crestere continua a cererii pentru proprietati rezidentiale in Bucuresti, insa observam, totusi, o amanare a deciziei de achizitie fata de aceeasi perioada a anului trecut. Clientii manifesta interes pentru achizitia locuintelor moderne si sustenabile, cu accent pe amenajarea spatiilor verzi si comunitatilor integrate: parc in incinta sau apropiere, magazine, locuri de joaca, sali de fitness, zone de interactiune, community center, proximitate fata de scoli etc. De asemenea, ma bucura foarte mult cresterea gradului de informare a clientilor in ceea ce priveste modul in care dezvoltatorii imobiliari trateaza tema securitatii imobilelor si aici ma refer in principal la cum este realizata structura de rezistenta a blocurilor si aplicarea si implementarea normelor de securitate la incendiu. Piata imobiliara evolueaza optim in Romania, intr-un context destul de incert, cu amenintarile unui recul economic iminent. De asemenea, preturile proprietatilor au inregistrat o crestere moderata, diferentiata in functie de zona, facilitati, acces.
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata de dezvoltare imobiliara pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, provocarile pe piata de dezvoltare imobiliara includ adaptarea la fluctuatiile pietei si disponibilitatea resurselor umane si materiale. Cu toate acestea, pe termen mediu si lung, exista oportunitati semnificative de crestere si expansiune intr-un mediu investitional in continua dezvoltare. Odata cu dezvoltarea continua a economiei si cresterea demografica, cererea de locuinte si spatii comerciale va continua sa creasca. In plus, schimbarile tehnologice si inovatiile pot deschide noi oportunitati pentru proiecte rezidentiale inteligente si durabile, precum si pentru utilizarea eficienta a resurselor.
De asemenea, un aspect important in piata imobiliara romaneasca este faptul ca aproximativ 50% din locuintele vandute in primele trei luni din 2023 au fost achizitionate cu fonduri proprii, fara a apela la credite bancare, conform statisticilor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Acest lucru poate reprezenta o oportunitate pentru dezvoltatorii imobiliari, deoarece exista o cerere semnificativa din partea cumparatorilor care dispun de fonduri proprii si sunt interesati sa achizitioneze proprietati rezidentiale fara a se baza pe credite bancare, intr-un mediu marcat de inflatie ridicata. Pe scurt, consumatorii vor sa puna resursele de care dispun la treaba si sa cumpere active care sa ii protejeze de inflatie.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Principalele dificultati si provocari pe care le intampinam in activitatea noastra curenta includ gestionarea fluctuatiilor pietei si mentinerea calitatii si standardelor ridicate in fiecare proiect, iar acestea depind de resursa umana calificata si de accesul la tehnologie avansata, gestionarea riscurilor asociate cu dezvoltarile imobiliare si asigurarea unei adaptari eficiente la reglementarile si cerintele in schimbare ale industriei imobiliare. De asemenea, asigurarea unei finantari adecvate pentru mentinerea ritmului promis de livrare si gestionarea eficienta a resurselor constituie alte aspecte importante in activitatea noastra de zi cu zi.