Trimestrul 2 aduce primele semne puternice de revenire pe piata spatiilor de birouri din ultimele 18 luni, conform celui mai recent studiu de piata realizat de compania de consultanta imobiliara Griffes, care a analizat tranzactiile de inchiriere si componenta stocului de birouri din T2 2021. Activitatea totala inregistrata pe piata inchirierilor de birouri din Bucuresti a fost marcata de crestere, atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de anul trecut. Mai mult, Bucurestiul revine pe harta companiilor din domeniul tehnologiei si fintech in cautare de noi oportunitati.
Peste 70.000 mp s-au tranzactionat in Bucuresti, in al doilea trimestru al anului 2021. 47% din aceste tranzactii, adica aproape jumatate, au fost reprezentate de renegocieri si prelungiri de contracte existente, impartind practic comportamentul chiriasilor in doua directii clare – cei cu nevoi de stabilitate, care se reflecta si in necesitatea de a prelungi durata contractelor de inchiriere, si cei in crestere, care au nevoie de spatii suplimentare indiferent de contextul global. Toate aceste tranzactii au avut loc in cladiri noi, construite dupa anul 2005, subliniind astfel preferinta chiriasilor pentru calitate si stoc nou.
Contractele noi de inchiriere (53% din totalul tranzactiilor) au fost semnate de companii care au decis fie relocarea birourilor in cautarea unei cladiri noi, cu specificatii tehnice mai bune decat cea din care se muta, fie deschiderea de birouri noi, amenajate de la zero conform specificatiilor proprii. Sectorul medical (30%), alaturi de domeniul tehnologiei (24%) si serviciile profesionale (20%) au fost principalii determinanti ai cererii noi de birouri.
Griffes a inchiriat peste 20.000 mp de la inceputul anului 2021 si un total de 8.300 mp in trimestrul 2, dintre care 62% in Bucuresti si 38% in restul tarii. Peste 65% dintre tranzactii reprezinta contracte noi de inchiriere si reflecta experienta Griffes in asigurarea de solutii personalizate companiilor ce au nevoie de set-up de la zero.
“Incepand cu luna aprilie a acestui an, am remarcat o accelerare a deciziilor chiriasilor care se aflau in proces de analiza cu privire la spatiile lor de birouri. Astfel, primele semnari de contracte noi pe piata de birouri au inceput sa se contureze deja in perioada iunie-iulie. Cea mai semnificativa contributie a echipei Griffes este tranzactia cu compania Allyis, din Seattle, partener strategic al Microsoft, care a inchiriat un spatiu in cladirea AFI Park, si care reprezinta cea mai mare intrare noua in piata de birouri din acest an. Allyis va angaja peste 200 de oameni intr-un centru operational de excelenta, de altfel primul lor birou din Europa”, a afirmat Andreea Paun, Managing Partner si fondator Griffes.
Majoritatea tranzactiilor incheiate in T2 au avut loc in cladiri existente sau cladiri aflate in constructie, ce urmeaza a fi livrate pana la finalul anului 2021. Acest lucru reconfirma, intr-un context normal de piata, interesul chiriasilor pentru a securiza din timp spatiile de birouri, ca parte din strategiile lor de resurse umane.
Ne asteptam ca in 2021 sa fie finalizate cladiri de birouri de clasa A totalizand 275.000 mp GLA, cu 80% mai mult decat in 2020. Cresterea numarului de metri patrati reflecta reluarea lucrarilor de construire si focusul dezvoltatorilor pentru a avea un produs “gata” atunci cand piata isi va reveni complet.
60% din suprafata nou livrata in 2021 este deja pre-inchiriata, dovedind, pe de o parte, cresterea interesului chiriasilor pentru astfel de tranzactii, pentru alinierea la o viziune strategica de dezvoltare pe termen mediu si lung, nevoia de a avea un birou personalizat, livrat la cheie, dar si, de cealalta parte, intelegerea procesului de pre-inchiriere, care asigura conditii comerciale ce pot fi cu 30 – 40% mai avantajoase.
Noile proiecte populeaza un areal divers care largeste natural zona clasica dedicata birourilor din capitala. Ne asteptam la livrarea cu succes a proiectelor aflate in lucru in zona centrala, precum Dacia One, a campusului U-Center vis-a-vis de parcul Tineretului dar si a mini-orasului One Cotroceni Park dezvoltat de grupul One United Properties in Cotroceni. Desigur, avand in vedere reputatia si beneficiile zonei de nord, vom vedea continuarea dezvoltarii in acest pol deja consacrat, incluzand proiecte ca Globalworth Square in Floreasca, posibil cea mai tehnologizata cladire din capitala, J8 Office Park in Bucurestii Noi si Miro in Baneasa, la iesirea catre aeroport.
Concluzia studiului Griffes cu privire la evolutia pietei in trimestrul al 2-lea - raportata si la contextul nelipsit, si mai amplu, al pietei de birouri si al situatiei socio-economice globale - atrage atentia asupra diversificarii produselor din piata de birouri, precum si a deciziilor chiriasilor, care vor lua in calcul, in viitor, criterii mult mai variate fata de clasicele repere precum metroul, vizibilitatea sau dimensiunea etajului. Utilizatorii de birouri vor reveni la mediul de lucru cu nevoi si aspiratii noi, din sfera sigurantei dar mai ales, a libertatii de miscare. Astfel, preconizam ca vom vedea in urmatorii ani criterii din ce in ce mai indraznete in fisele de evaluare a cladirilor, de la apropierea de un parc, la suprafata balconului, la facilitati de acces precum prize pentru incarcat masinile electrice, posibilitatea ca mai multi angajati sa parcheze pe un singur loc de parcare, cu o aplicatie in care sa se pre-programeze, sau, de ce nu, chiar dreptul de a alege intre biroul din Floreasca si cel din Cotroceni.