Chiar daca criza pandemica a incetinit ritmul constructiei de cladiri noi de birouri, cele livrate in perioada pandemiei, sau care se afla acum in lucru, s-au adaptat la noile cerinte venite din partea chiriasilor. Ca urmare a incetarii starii de alerta incepand cu data de 09.03.2022 si a ridicarii restrictiilor pentru limitarea raspandirii Covid-19 companiile au inceput sa implementeze planurile de revenire progresiva a angajatilor la sediu. Cele mai folosite cinci moduri de munca hibrida necesita o atentie mai mare la unele detalii cum ar fi: spatiul alocat intalnirilor, nevoia de reconectare cu colegii prin creare de spatii de socializare mai generoase, o ambianta cat mai relaxanta la birou obtinuta atat prin designul noilor spatii de birouri cat si prin existenta spatiile verzi din interiorul si exteriorul cladirilor.
In domeniul imobiliar, exista deja o preocupare constanta pentru sustenabilitate - cladiri eficiente energetic, cu sisteme geotermale incluse pentru a raci/incalzi intreaga cladire, sau birouri cu cat mai multa lumina naturala, printre altele, cu indicatori ca BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sau LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) care certifica atat sustenabilitatea construirii cladirii, cat si felul in care se face mentenanta echipamentelor pentru a asigura confortul chiriasilor, a diminua riscurile sanitare si a reduce costurile de functionare si implicit amprenta CO2.
Dupa o perioada lunga in care interactiunile sociale au fost la un nivel scazut iar coeziunea echipelor a avut de suferit, facilitatile oferite de noile business-parcuri din Bucuresti care ofera zone verzi in curtea interioara sau pe terasele generoase reprezinta motive in plus pentru incurajarea revenirii la birou a angajatilor.
Totodata, au aparut concepte ca forest bathing, care inseamna sa inmagazinezi toata experienta olfactiva din jurul tau cand esti intr-o padure, sa mirosi flori, sa simti vantul, sa auzi triluri de pasari, sa gusti fructele de padure, sau public wellness spaces, spatii create in interiorul cladirilor care sa aminteasca de bunastare, pauze si natura, eventual chiar cu o iesire suplimentara spre mediul exterior, intr-o zona de parc sau spatiu verde.
“O parte dintre beneficiile spatiilor verzi din proximitatea birourilor sunt plimbarile si relaxarea, care ajuta angajatii sa profite cu adevarat de pauzele din timpul programului si sa petreaca timp impreuna inclusiv dupa program prin plimbari sau participari la diferite sporturi care pot contribui la cresterea coeziunii echipei. Aceasta nevoie de natura mai aproape de fiecare dintre noi devine din ce in ce mai prezenta in cerintele angajatilor dupa 2 ani de restrictii sanitare si implicit in cerintele firmelor care cauta sa inchirieze spatii noi de birouri in aceasta perioada”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.
U-Center este un exemplu de business park din Bucuresti care ofera un acces facil atat la spatiile verzi din interiorul proiectului, cat si la cele doua parcuri aflate in proximitate: parcul Tineretului si Parcul Carol. Cine doreste ca inainte sau dupa orele de lucru sa se plimbe in natura are la dispozitie pentru jogging: turul parcului - 2,1 km; turul lacului - 1,4 km; turul mausoleului - 1,2 km; acestea fiind cateva exemple.
Un alt exemplu este One Cotroceni Park, un proiect imobiliar axat pe regenerare urbana, cu zone verzi, piste de alergare in aer liber, piscina, pe langa restul de facilitati care completeaza complexul. De asemenea, cladirea ofera si gradini suspendate pe cinci niveluri si mai multe spatii verzi.
J8 Office Park este un parc nou de afaceri livrat in timpul pandemiei care pune accent de asemenea pe spatiile verzi. Situate in partea de nord a Capitalei, foarte aproape de zona Romexpo, cele 2 cladiri au mai multe terase exterioare si terase pe acoperis, dar si facilitati pentru biciclisti.
AFI Tech a finalizat in acest an faza a doua de constructie. Complexul ofera 5.000 mp de spatii verzi, si este dezvoltat in stil campus IT&C, intr-un complex urban care pune la dispozitie angajatilor la exterior gradini verzi, inclusiv zone de fantani care completeaza spatiul.
Sema Parc, situat in partea de vest a capitalei, urmeaza sa livreze in acest an inca doua corpuri de cladire, Oslo si London, care astfel vor completa stocol de spatii de birouri clasa A deja existent in parcul de afaceri. Dezvoltatorul a gandit tipologia business parcului cu spatii deschise cu scopul de a crea un mediu pietonal atractiv. Diverse scuaruri, zona verde generoasa din centru, precum si o zona pietonala larga de-a lungul Splaiul Independentei sunt destinate celor care vor sa faca miscare in aer liber. In plus, o bucla pietonala este condusa in jurul parcului central pentru mers cu role, cu bicicleta sau pe jos.