RO EN
Coșul este gol

Early Game Ventures anunta noile criterii de evaluare a conditiilor pentru investitii

Fondul de investitii Early Game Ventures vine in sprijinul antreprenorilor si face public documentul care prezinta termenii si conditiile investitiilor de tip capital de risc (venture capital). Pentru prima data, antreprenorii din domeniul tehnologiei care vor sa solicite o finantare au acum un termen de comparatie pentru a analiza diferitele oferte propuse de investitori.
Termsheet-ul este un rezumat al contractului de finantare; el este un document care prezinta pe scurt termenii si conditiile in care un investitor este dispus sa acorde investitia. Prin natura sa, termsheet-ul este un document confidential, odata ce a fost negociat si semnat de antreprenori si de finantatori. Despre termsheet in doar doua minute, in acest material filmat.
“Early Game Ventures a facut public pe site-ul sau, earlygame.vc, termsheet-ul pentru investitiile de pre-seed. Este exact acelasi document pe care l-am folosit in ultimii doi ani si pe baza caruia am realizat o serie de investitii. Venim astfel in intampinarea tuturor antreprenorilor care au de acum inainte un reper valid si un termen de comparatie relevant. Speram ca termsheet-ul nostru sa devina un standard al investitiilor early-stage in Romania si sa fie adoptat de cat mai multi investitori, fie ei business angels sau fonduri de investitii. De notat ca documentul a fost redactat de DLA Piper, casa de avocatura internationala cu probabil cea mai vasta experienta in zona investitiilor de VC din Romania”, a declarat Cristian Munteanu, Managing Partner al Early Game Ventures.
Clauzele contractuale dintr-un termsheet se impart in doua mari categorii: clauza economice si clauze de guvernanta. In alte cuvinte, sunt prevederi care tin de valoarea companiei si prevederi care vorbesc despre control. Intre cele doua categorii trebuie sa existe un echilibru.
In acest material filmat, Cristian Munteanu intra in detalii despre diferitele tipuri de clauze din termsheet. “Unul dintre principiile care trebuie respectate este cel al corelarii dimensiunii investitiei cu gradul de maturitate al companiei: nu este corect ca, pentru o investitie mica, de early-stage, investitorul sa pretinda aceleasi drepturi ca la o runda mare, de cateva milioane de euro.”
“In acelasi timp, nu este corect ca antreprenorii din Europa de Est sa pretinda ca investitorii, si ei tot din Europa de Est, sa faca investitii in termenii si conditiile celor din Silicon Valley. Trebuie sa fim rezonabili si sa acceptam ca discutam despre doua ecosisteme si doua culturi diferite. Pana la urma, nici in New York, Seattle sau Austin termenii investitiilor nu sunt la fel de sofisticati sau de prietenosi ca in San Francisco”, a adaugat Cristian Munteanu.
Termsheet-ul facut public de catre Early Game este un pas inainte in transparentizarea industriei. Este un instrument pe care atat fondatorii, cat si finantatorii il au la indemana si pe care il pot folosi in negocierile viitoare.
Early Game Ventures (EGV) este un fond de investitii cu capital de risc (venture capital) finantat cu prioritate prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020 si cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Fondul European de Investitii (FEI) este parte a Grupului Bancii Europene de Investitii si este principalul finantator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garantii si microfinantare. In Romania, FEI implementeaza instrumente financiare cofinantate prin fonduri structurale si de investitii, precum JEREMIE 2007-2013, Initiativa pentru IMM, POR, POC, PNDR.
Programul Operational Competitivitate 2014-2020 (POC) sustine investitiile menite sa raspunda nevoilor si provocarilor legate de nivelul redus al competitivitatii economice, in special in ceea ce priveste (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare si inovare si (b) infrastructura subdezvoltata privind Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor. POC beneficiaza de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter