Compania romaneasca Certion Property Developers are in plan dezvoltarea a patru proiecte rezidentiale premium in zona Olimp-Neptun, a caror investitie totala va depasi 45 de milioane de euro. Cele patru proiecte sunt: Vogh Olimp - in constructie, Galileo Olimp Resort & Residences - in pregatire, Lago Neptun si Pharos Olimp - urmeaza a fi lansate in perioada urmatoare. Fondatorii Certion doresc sa se implice activ in dezvoltarea acestor statiuni, urmand a avea un rol major in conturarea si revitalizarea zonei, ce vor permite valorificarea experientei litoralului pe parcursul intregului an calendaristic.
Compania Certion a fost fondata de Catalin Scripcaru, Bogdan Caruntu si Cezar Ionescu, profesionisti de top din industrie, cu experienta recunoscuta in dezvoltarea proiectelor imobiliare. In ultimii 20 de ani, echipa a dezvoltat proiecte cu o valoare cumulata de peste 900 de milioane de euro.
Interviu cu Cezar Ionescu, Director Dezvoltare de Proiecte la Certion si manager cu o experienta profesionala de 40 de ani in domeniul de dezvoltare de proiecte imobiliare.
- Cum a pornit businessul Certion?
- Bazele echipei Certion s-au pus inca din 2015. Toti trei partenerii avem aceeasi viziune, de a crea produse inovatoare. Inca de la inceput ne-am propus sa dezvoltam proiecte rezidentiale premium, diferite de ce este pe piata, oferind astfel clientilor nostri un alt stil de viata prin calitatea serviciilor oferite. Ne dorim sa livram un stil de viata, nu numai constructii, si sa cream comunitati care sa beneficieze de o gama larga de facilitati unice puse la dispozitie de noi, generand astfel atat valoare sociala cat si comerciala.
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in ultimii doi ani? Ce impact a avut pandemia asupra dezvoltarii de noi proiecte/ vanzarilor si ce schimbari a generat asupra pietei rezidentiale?
- Pentru noi, anul 2020, dar si prima parte acestui an au fost intense, chiar daca pandemia a creat probleme multor industrii. Am inceput dezvoltarea unor proiecte rezidentiale premium in zona Olimp-Neptun, deoarece avem sansa sa ne implicam in revitalizarea unei zone a litoralului cu mare potential. Conform studiilor realizate de noi, statiunea Olimp-Neptun poate deveni nucleul regenerarii litoralului romanesc, iar prin proiectele noastre tintim nu doar constructia de locuinte, ci si crearea unor facilitati speciale, care sa permita valorificarea experimentarii litoralului pe durata intregului an.
Pandemia a transformat complet nivelul cererii din piata si a schimbat obiceiurile de consum. Casele de vacanta, cautate anterior doar in sezonul estival, au devenit o a doua locuinta, putand fi inchiriate pe tot parcursul anului. In Romania, cererea pentru astfel de proprietati este in crestere, piata imobiliara fiind considerata o investitie profitabila pe termen lung.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Obiectivele noastre vizeaza dezvoltarea companiei si suntem atenti la oportunitatile din piata. Pe termen lung, pana in 2030, avem in plan construirea unui numar de 10.000 de apartamente. Pe termen scurt spre mediu, planificam listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti. Satisfactia clientilor ramane insa obiectivul nostru principal, iar aceasta se traduce prin faptul ca dorim sa livram intotdeauna calitate.
- Ce proiecte aveti in dezvoltare si in ce stadiu se afla acestea?
- In acest moment, avem patru proiecte rezidentiale in zona Olimp-Neptun, in diferite etape de dezvoltare, a caror investitie totala depaseste 45 de milioane de euro, pe o perioada estimata de 4 ani. Acestea sunt Vogh Olimp - care este deja in constructie, Galileo Olimp Resort & Residences - care se pregateste de startul constructiei, Lago Neptun si Pharos Olimp - ce urmeaza a fi lansate in perioada urmatoare.
Vogh Olimp este un proiect rezidential premium, singurul de pe litoralul romanesc care va avea piscina Infinity la etajul 11. Cladirea de 13 etaje va avea 181 apartamente cu terase spatioase si va dispune de o zona de lounge si o cafenea de tip coffee library. Totodata, Vogh va avea singura zona din sudul litoralului de tip "drop kids", cu program prelungit, iar la parterul imobilului va fi amenajat complexul Light Beauty & SPA, cu program de servicii non-stop. Investitia in acest proiect este de peste 12 milioane de euro si preconizam ca se va finaliza in noiembrie 2022.
Galileo Olimp Resort & Residences va include o esplanada cu restaurante, terase si magazine tip high street si cu o zona de promenada marcata de Planetarium. Totodata, va oferi diferite facilitati pentru rezidenti, precum parcari in subteran, spatii de joaca pentru copii etc. Proiectul presupune o investitie in valoare de peste 17 milioane de euro si este in proces de obtinere a autorizatiei de construire, iar cladirea va avea 173 de apartamente.
Lago Neptun, un aparthotel cu standard de 5 stele, va fi construit pe malul lacului Neptun, la liziera padurii Comorova. Ansamblul va avea 150 de apartamente, cu vedere catre mare. Printre punctele forte ale acestuia as mentiona cadrul natural, plus o serie de facilitati care includ piscina interioara si exterioara, centru spa, plaja proprie, lobby cu bistro si cafenea. Constructia va incepe in 2022, iar finalizarea acestui proiect este preconizata pentru decembrie 2023.
Pharos Olimp este un aparthotel landmark, situat in nordul statiunii Olimp, la 200 m de mare. In acest moment este in stadiul de concept.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Ca in orice industrie, si la noi apar tot felul de provocari, nu neaparat dificultati. As mentiona aici durata de asteptare destul de mare de la depunerea hartiilor pana la obtinerea aprobarilor, alegerea unor furnizori seriosi privind asigurarea unui flux constant de aprovizionare cu materiale de inalta calitate si, nu in ultimul rand, lipsa fortei de munca in Romania.
- Cum vedeti perioada 2021-2022 pentru piata rezidentiala premium din Romania?
- Interesul pentru achizitionarea locuintelor premium a inceput sa creasca si se va mentine si in urmatoarea perioada in Romania, iar pandemia a accelerat aceasta tendinta. Clientii au inceput sa aprecieze arhitectura, functionalitatea spatiului, dar si calitatea materialelor utilizate, precum si facilitatile de care pot beneficia locuind intr-o zona rezidentiala de exceptie.