RO EN
Coșul este gol

CBRE: Companiile si-au crescut cererea pentru birouri de calitate, in Bucuresti

Birourile cu cele mai inalte standarde de calitate continua sa aiba o cerere puternica pe piata locala, ceea ce va determina ca solicitarea de proiecte de dezvoltare sau reamenajare sa ramana ridicata, in ciuda scaderii nivelurilor generale, arata datele CBRE, liderul mondial si national in servicii si investitii imobiliare comerciale.
Companiile sunt in continuare in cautarea unor imbunatatiri ale standardelor calitative in ceea ce priveste spatiile de lucru, la Bucuresti, in ciuda incetinirii livrarilor, influentate si de evolutia muncii hibride. In timp ce in Europa 60% dintre companii si-au redus suprafata birourilor, in regiunea CEE volumul a fost doar de 42%, potrivit sondajului CBRE “European Occupier Survey 2023” care analizeaza si situatia din Romania.
„Putem observa ca la nivelul CEE gradul de prezenta a angajatilor la birouri este mai mare comparativ cu restul Europei, iar Bucurestiul nu face exceptie. Cererea continua sa fie puternica pentru spatiile de calitate, aspect care va determina ca nevoia de dezvoltare sau reamenajare a proiectelor de acest fel sa ramana ridicata, in ciuda diminuarii per total a cererii. Pe masura ce importanta acreditarilor de sustenabilitate pentru chiriasi si proprietari creste, se va produce o impartire mai clara a chiriilor si a valorilor intre diferitele categorii de birouri. Munca hibrida si utilizarea birourilor raman in centrul atentiei. Companiile vor incerca sa gaseasca un echilibru optim intre operatiunile desfasurate la birou si spatiul de care au nevoie pentru fiecare angajat in parte”, a declarat Tudor Ionescu, Head of A&T Services | Office CBRE.
Pentru prima data, CBRE a realizat acelasi sondaj pentru companiile globale care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est (CEE) cautand sa surprinda diferentele majore ale culturii organizationale dintre diferite regiuni.
Potrivit datelor analizate, valoarea ratei de neocupare a spatiilor de birouri inregistrata in Bucuresti este de 15,1%, cu 1 punct procentual mai mare fata de sfarsitul trimestrului IV 2022 si, de asemenea, cea mai mare din 2013, in timp ce cererea neta de spatii de birouri se asteapta sa fie mai scazuta in 2023 decat in 2022, potrivit datelor pietei.
Companiile inca isi modeleaza politicile post-pandemie in CEE: jumatate dintre companiile chestionate au declarat ca procesul de utilizare a birourilor lor nu s-a stabilit inca si se asteapta sa creasca in timp. Marea majoritate a companiilor din Europa Centrala si de Est (76%) asteapta ca noua lor strategie de birouri sa fie finalizata in urmatoarele 12 luni, cu mult mai devreme decat companiile din intreaga Europa. Spatiile de birouri de calitate precara sau amplasate inadecvat vor avea performante mai slabe in 2023. De asemenea, cladirile care nu corespund obiectivelor de mediu ale marilor companii chiriase vor fi cel mai dificil de inchiriat si vor avea probabil perioade lungi de neocupare, potrivit raportului.
Cu toate acestea, studiul CBRE arata clar ca, in Europa Centrala si de Est, optiunea preferata de companii este ca angajatii sa isi imparta timpul intre birouri si locatii remote, cu un usor avantaj in ceea ce priveste birourile. Rata medie saptamanala de prezenta a angajatilor la birou in tarile din CEE este in prezent intre 26 si 60%, desi pentru peste jumatate dintre companiile chestionate, acesta nu este un model stabilit. Modelul hibrid inseamna de obicei 2 sau 3 zile de prezenta la birou pentru 77% dintre companiile chestionate.
Pe piata locala, rata de neocupare a spatiilor de birouri este de asteptat sa ramana relativ stabila si datorita intarzierilor inregistrate de noile proiecte de birouri pe fondul cresterii costurilor de constructie, a lipsei fortei de munca, a problemelor de pe lantul de aprovizionare si a lipsei autorizatiilor de constructie in Bucuresti. Se observa un interes din ce in ce mai pronuntat pentru cladirile cu capacitati tehnologice si de wellness, inclusiv din dorinta companiilor de a promova un sentiment de comunitate in randul angajatilor.
Pe masura ce companiile adopta programul de lucru flexibil, spatiul de lucru este deseori amenajat pe o suprafata mai mica, dar cu o investitie sporita in rolul social al locului de munca, deoarece preferintele angajatilor influenteaza inclusiv criteriile de selectie a cladirilor.
Potrivit studiului CBRE, in alegerea locatiilor, accesul la transportul public reprezinta principala prioritate in majoritatea pietelor – chiar ceva mai mult in CEE. In timp ce parcarea este inca dominanta in alegerea locatiei, factorii care usureaza naveta, precum statiile de incarcare pentru vehicule electrice (EV) (52%) si parcarea bicicletelor sau scuterelor (38%) devin, de asemenea, mai relevanti. Printre alte considerente importante se numara: sustenabilitatea (58%), zone dedicate pentru mancare si bautura la fata locului (60%), dar si accesul la diverse facilitati, inclusiv spatiu de intalnire comun, facilitati de fitness si wellness si spatiu flexibil, au fost, de asemenea, identificati printre factorii de decizie importanti.
„Strategia de portofoliu vizeaza consolidarea, rationalizarea sau managementul costurilor; cu toate acestea, multi chiriasi s-au orientat catre imbunatatirea profilului calitativ al portofoliului lor. Peste 60% dintre companii aleg sa incheie contractele de inchiriere ajunse la termen, intreruperi sau alte optiuni contractuale; sau le reinnoiesc la locatia lor actuala - presupunand ca se potriveste scopului. Aproape jumatate dintre companiile chestionate aleg sa se mute in spatii de mai buna calitate pentru cel putin unele dintre functiile lor, iar alte 23% exploreaza posibilitatile de a face acest lucru, ceea ce creeaza mai multa dinamica pe piata in urmatorii ani”, a explicat Łukasz Kałędkiewicz Senior Director, Head of Office Sector CEE.
“Piata spatiilor de birouri se indreapta tot mai mult catre solutii flexibile. Unii chiriasi sunt pregatiti sa ia in considerare alocari mai mari de spatiu flexibil decat in trecut si au, de asemenea, asteptari diferite fata de biroul standard. Companiile se straduiesc sa ofere o amenajare mai fluida, ceea ce face parte din evolutia strategiilor de lucru hibride, plus nevoia de a dedica mai mult spatiu functiilor de colaborare. Totodata, merita evaluate rate mai mari de partajare a biroului, precum si tehnologiile necesare pentru a sprijini tranzitia catre noi stiluri de lucru”, a adaugat David M Johnston MRICS, Senior Director, Head of CEE Office Occupier Business Development.
CBRE 2023 European Office Occupier Sentiment Survey a analizat opiniile a peste 130 de companii pe o serie de subiecte legate de viitorul muncii - inclusiv 62 de companii cu prezenta directa in regiunea CEE.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter