CBRE Romania a asistat Adventum Group, un manager de investitii imobiliare concentrat pe regiunea Europei Centrale si de Est (CEE), in intrarea pe piata imobiliara din Romania. Adventum a cumparat Hermes Business Campus, un complex de birouri amplasat in nordul Bucurestiului. Prima investitie realizata de Adventum in Romania reprezinta cea mai mare tranzactie de birouri din Bucuresti din acest an, precum si cea mai mare investitie a unui nou jucator imobiliar in Romania din 2018 si pana in prezent.
„Dimensiunea record a acestei tranzactii incheiate de clientul nostru, Adventum, este un semn important de incredere pentru piata romaneasca, fiind cea mai mare intrare pe piata locala din ultimii trei ani. Este, de asemenea, un vot de incredere pentru piata de inchirieri de birouri. Investitorii revin cu incredere catre acest segment si ne asteptam ca sectorul de birouri sa fie focusul in anul urmator”, a declarat Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties, CBRE Romania.
Cu o suprafata totala de 75.000 de metri patrati, Hermes Business Campus (HBC) a fost achizitionat de Adventum pentru fondul imobiliar Quartum, care detine acum peste 200.000 de metri patrati inchiriabili in Polonia, Ungaria si Romania. Primele doua cladiri, HBC 1 si HBC 2, sunt inchiriate integral catre chiriasi cu renume precum DB Schenker, Luxoft, Lavalin, Mondelez, Ambasada Olandei si Xerox, iar ultima cladire, HBC 3, va continua sa fie ocupata in totalitate de Genpact, pentru cel putin urmatorii sapte ani.
„Ce este important de remarcat este faptul ca ambele tranzactii, Hermes Business Campus si Campus 6.2 si 6.3, unde CBRE a asistat de asemenea cumparatorul, marcheaza revenirea unei tendinte pe piata de birouri: tranzactionarea proiectelor mari, care cuprind mai multe cladiri. Acesta este un raspuns natural la cererea mare pentru inchirieri pe care am vazut-o inca din 2016, cand a existat un flux constant de chiriasi noi care lanseaza afaceri in Romania”, a adaugat Mihai Patrulescu.
O jumatate de an dinamica pentru Romania: 17 tranzactii semnate
Volumul total al investitiilor imobiliare in Romania a atins 303,6 milioane de euro in prima jumatate a anului, cu 21% sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit celor mai recente date CBRE Research. In primele sase luni, au fost semnate 17 tranzactii cu o valoare medie de 17,8 milioane de euro, fiind considerata o prima jumatate a anului foarte dinamica.
Bucurestiul a atras mai mult de jumatate din volumul investitiilor, respectiv 67%, in cinci tranzactii cu birouri si hoteluri, in timp ce 12 oferte reprezentand 33% din volumul total au fost semnate in orasele regionale, care au atras in special investitorii in cautare de proiecte industriale.
Din punct de vedere al sectoarelor de piata, primele doua pozitii sunt ocupate de sectorul de birouri si cel industrial, aflate insa la distante considerabile. Sectorul de birouri a reprezentat 64% din volumul tranzactionat, in timp ce sectorul industrial a reprezentat 26%, piata de birouri consolidandu-si astfel rolul de sector preferat pentru investitorii nationali si internationali, potrivit CBRE Research.
In ceea ce priveste nationalitatea investitorilor, cel mai mult capital, 67% din volumul total, a fost adus de austrieci, urmati de americani si cehi, fiecare cu o cota de 8% din capitalul investit. Au participat si cumparatori din Africa de Sud, Suedia, Elvetia, Germania si Grecia cu procente de 6%, 5%, 4%, 3% si 2%, in timp ce romanii au contribuit cu doar 1% la volumul investitiilor imobiliare din primul semestru, conform CBRE Research.
Pietele europene de investitii imobiliare si-au revenit in trimestrul al doilea din 2021
In Europa, volumul total al investitiilor imobiliare a ajuns la 70 de miliarde de euro in trimestrul al doilea din 2021, determinat de o activitate puternica in Marea Britanie si Germania, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit CBRE. Performanta puternica a celui de-al doilea trimestru a adus volumul de investitii din prima jumatate a anului 2021 la 125,6 miliarde de euro in Europa, in scadere cu 9% fata de cele 138,7 miliarde de euro din aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, CBRE observa o tendinta generala pozitiva, avand in vedere ca primul trimestru din 2020 a fost pre- Covid si totodata a adus cel mai mare volum inregistrat in primul trimestru pe piata imobiliara europeana.
Privind sectoarele imobiliare, cresterea comertului online, un catalizator al ratelor de neocupare scazute si al cererii puternice, a determinat sectorul industrial sa isi mentina performantele bune in Europa. Volumul atras de sectorul industrial a crescut cu 64% in primul semestru din 2021 in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, investitiile ajungand la 25,4 miliarde de euro.
Pe masura ce guvernele si-au redeschis economiile si au revenit la birouri, investitiile in sectorul de birouri au crescut cu 37% in al doilea trimestru al anului 2021, ajungand la 22 miliarde de euro in Europa, inclusiv in Marea Britanie. Recuperari semnificative in trimestrul respectiv au fost observate pe unele dintre pietele importante, inclusiv Marea Britanie (in crestere cu 300%), Spania (in crestere cu 249%) si Germania (in crestere cu 67%).