Volumul spatiilor logistice si industriale inchiriate in primele noua luni ale anului a totalizat 562.000 metri patrati, in usoara scadere, de 3%, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. Activitatea de inchiriere a fost sustinuta in mare parte de cererea noua, care a reprezentat 86% din volumul total tranzactionat.
Suprafata totala inchiriata a ramas solida in trimestrul al treilea, cu 202.000 metri patrati tranzactionati, in crestere fata de trimestrul anterior, cand companiile au contractat spatii de 160.000 metri patrati, si comparabil cu nivelul din primele trei luni ale anului, cand au fost consemnate tranzactii de 200.000 metri patrati.
Reinnoirile de contracte au cumulat doar 14% din volumul tranzactionat, piata fiind dominata de contracte noi, astfel ca rata de neocupare continua sa scada, ajungand la 5,6% in Bucuresti si la 4,7% la nivel national.
Bucurestiul se mentine destinatia preferata a companiilor care inchiriaza spatii de logistica si depozitare, cu 65% din volumul tranzactionat, in timp ce Timisoara, Brasov si Cluj au fost cele mai dinamice piete regionale.
Printre cele mai importante tranzactii incheiate in trimestrul al treilea putem mentiona inchirierea a 12.000 metri patrati de catre retailerul ceh de produse alimentare Rohlik Group in CTPark Bucharest North, extinderea cu 6.000 metri patrati a logisticianului KLG in CTPark Bucharest West, preluarea a 6.000 metri patrati in ELI Park de catre compania germana din domeniul automotive Bohnenkamp, precum si contractul dintre VGP Park Timisoara si producatorul de mobila Rus Savitar pentru 5.600 metri patrati.
Activitatea de constructie a mers pe perioada verii la turatie maxima pe mai multe santiere, astfel ca dezvoltatorii au livrat in trimestrul al treilea proiecte noi care au totalizat peste 130.000 metri patrati. Extinderea cu 22.000 metri patrati a centrului de distributie al retailerului polonez de fashion LPP in WPD Stefanesti si a doua faza a CTPark Bucharest North, de 20.000 metri patrati, au fost cele mai notabile livrari din acest trimestru.
In total, in primele noua luni au fost livrate proiecte de 338.600 metri patrati si mai sunt in derulare cladiri cu suprafete de peste 260.000 metri patrati care estimam sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an. Livrarile noi din acest an ar urma sa totalizeze peste 600.000 metri patrati, aproape de nivelul record consemnat in 2020, creand premisele unui an 2022 bun pe acest segment de piata.
„Incurajati de evolutia pozitiva atat a consumului, cat si a productiei industriale, dezvoltatorii sunt determinati sa isi extinda portofoliile prin noi achizitii de terenuri sau proprietati. Acest optimism a fost sustinut de dinamica cererii remarcata in ultimele 18 luni, concretizata intr-un volum total de peste 1,5 milioane de metri patrati tranzactii semnate in aceasta perioada. Piata logistica si industriala are o dezvoltare galopanta, reconfigurandu-se harta parcurilor logistice din Romania prin formarea unor hub-uri de distributie regionale de dimensiuni considerabile. Avem exemple de top din industrie, Ikea, LPP, epantofi.ro”, a declarat Rodica Tarcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
CTP si WDP, jucatorii dominanti de pe piata, sunt deja prezenti in mai mult de 10 orase fiecare dintre ei, in timp ce VGP, Globalworth and Element Industrial tintesc si ei sa dezvolte platforme nationale. Proiectele noi urmeaza sa fie construite in Bucuresti si in marile orase regionale, dar si in Roman, Turda, Dej, Calan si Buzau, avand in vedere ca planurile de extindere ale chiriasilor se indreapta si spre orase secundare si tertiare.