RO EN
Coșul este gol

C&W Echinox: 590 de hoteluri noi, cu peste 50.000 de camere vor fi construite in ECE

Piata hoteliera din Bucuresti a inregistrat anul trecut cel mai mare progres dintre capitalele din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al venitului pe camera disponibila (RevPAR), in principal ca urmare a cresterii ratei de ocupare a hotelurilor. Evolutia a avut loc pe fondul relaxarii conditiilor de calatorie si a reprogramarilor mai multor evenimente din 2020 in 2021, respectiv Campionatul European de Fotbal, concerte si alte evenimente sportive. Dinamica pietei continua sa atraga atentia operatorilor de hoteluri pentru extinderea propriilor branduri in Bucuresti.
Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield a publicat rezultatele studiului Hotel Operator Beat T4 2021, ce sprijina industria hoteliera si prezinta performanta pietei din regiuniea CEE, incluzand Romania. Studiul a fost realizat in urma unui sondaj cu privire la preferintele, planurile si proiectele in curs de dezvoltare ale operatorilor hotelieri internationali si regionali, activi sau interesati de aceasta regiune, precum si opinia lor cu privire la impactul Covid-19 asupra pietei hoteliere si a redresarii acesteia.
Sondajul, realizat in T4 2021, a fost completat de membrii executivi reprezentand peste 30 de operatori prezenti deja sau interesati sa se extinda in CEE. Operatorii intervievati au un portofoliu total de peste 730 de hoteluri, cu mai mult de 121.000 camere deja operationale in regiune, si 590 de unitati hoteliere cu peste 50.000 de camere in faza de planificare.
Din cele 20 de piete analizate din regiune, Praga, Varsovia, Budapesta si Bucuresti sunt principalele orase de interes pentru principalii operatori. Comparativ cu 2020, interesul acestora s-a mutat catre capitale, in detrimentul oraselor secundare sau tertiare.
Astfel, Bucurestiul a fost indicat ca fiind o piata atractiva si foarte atractiva pentru 58% dintre operatorii intervievati. Important de mentionat ca sondajul a relevat ca jucatorii care au parasit piata la un moment dat sunt foarte interesati sa reintre in Bucuresti.
Doar o mica parte dintre operatori nu au vizat capitala drept obiectiv principal pentru extindere, deoarece strategia lor este mai degraba orientata fie catre statiuni din tara, fie catre Europa Centrala si de Vest.
Potrivit STR, rata medie de ocupare a hotelurilor din Bucuresti a fost in 2021 de 32,1%, reprezentand o crestere de 77,7% fata de 2020, cel mai mare avans inregistrat dintre toate capitatele din Europa Centrala si de Est (Bratislava, Bucuresti, Budapesta, Praga, Sofia si Varsovia).
Pe fondul imbunatatirii ratei de ocupare, venitul pe camera disponibila (RevPAR) in Capitala s-a majorat cu 67,3% comparativ cu 2020, avans care a plasat piata bucuresteana de asemenea pe primul loc intre capitalele din regiune. Per ansamblu, piata hoteliera din Bucuresti a atins un RevPAR de 20,5 euro, al treilea cel mai ridicat din capitalele din regiune, afectat negativ de scaderea ratei medii zilnice (ADR). Acest lucru este explicat prin faptul ca hotelierii mizeaza in perioada de revenire pe o strategie axata pe volum, astfel ca au redus pretul pe camera.
STR arata ca ADR-ul in euro al Capitalei a inregistrat o scadere de 5,9% in 2021 fata de 2020. Aceasta tendinta este rezultatul ADR-ului redus din ianuarie 2021 pana in mai 2021, deoarece hotelierii au pus accentul pe cresterea volumului. Totusi, ADR-ul a inceput sa creasca semnificativ din iunie 2021, odata cu relaxarea restrictiilor de calatorie si cu reluarea evenimentelor reprogramate.
Este important de subliniat faptul ca, odata cu relaxarea restrictiilor de calatorie in cursul anului 2021, desi piata este in continuare dominata de cererea interna, cererea de cazare per noapte din partea turistilor internationali a inceput sa creasca mai repede decat din partea celor romani. Mai mult decat atat, analizele Oxford Economics privind mixul de turisti din 2021 arata ca acesta este similar cu cel din 2019. Toate acestea, dar si faptul ca mai multe proiecte de hoteluri au fost amanate, indica faptul ca Bucurestiul va inregistra o redresare rapida a cererii pentru sectorul hotelier.
Cluj-Napoca este o alta piata tinta pentru operatorii din industria hospitalitatii, jumatate dintre respondenti exprimandu-si interesul pentru acest oras, una dintre pietele secundare cu cea mai rapida dezvoltare din Romania. Atractivitatea tot mai mare a orasului starneste interesul marilor lanturi hoteliere. Majoritatea respondentilor sunt marci de renume international dintre care unele nu sunt inca prezente in Cluj-Napoca sau in alte orase din Romania. Desi, piata este in prezent dominata de hoteluri independente (circa 77,9% din oferta actuala de camere), in perioada urmatoare vor fi dezvoltate doua noi hoteluri reprezentand circa 270 de camere - Radisson Blu si Courtyard by Marriott.
Alte orase din Romania mentionate de operatorii din studiu drept piete tinta sunt Iasi, Constanta si Brasov. Este important de subliniat faptul ca Brasovul devine o piata hoteliera destul de dinamica avand in vedere vitoarele proiecte anuntate pana in 2023, care vor totaliza circa 660 de camere apartinand atat unor lanturi internationale, cat si locale. In Constanta, pana la sfarsitul anului 2022, vor fi dezvoltate aproximativ inca 100 de camere noi sub brandul Crown Plaza by IHG Hotels.
Potrivit sondajului Hotel Operator Beat, majoritatea operatorilor se asteapta la o revenire mai rapida a pietelor hoteliere din zonele turistice si din orasele regionale la nivelurile din 2019, decat cele din capitale.
David Nath, Head of Hospitality, CEE & SEE Cushman & Wakefield: „Bucurestiul devine o piata foarte dinamica in Europa Centrala si de Est. Acest lucru se vede in performantele sanatoase inregistrate atat in perioada pre-covid, cat si in cea de revenire, dar si in nivelul de lichiditate din 2021, cand au fost tranzactionate patru hoteluri, cu o valoare totala de aproximativ 19,2 milioane de euro, si in varietatea proiectelor viitoare. In plus, echipa noastra este in proces de selectie a unui operator pentru unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata (un nume confidential momentan). Am fost incantati sa vedem un interes ridicat al lanturilor hoteliere internationale pentru capitala Romaniei si am remarcat o dorinta din ce in ce mai mare pentru intrarea pe piata a unor operatori care nu sunt inca prezenti, dar care cred in potentialul orasului.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter