RO EN
Coșul este gol

C&W: Dezvoltatorii romani si retailerii germani au tinut activa piata terenurilor

Dezvoltatorii romani de locuinte, alaturi de retailerii germani, precum Kaufland si Lidl, au fost cei mai activi cumparatori de terenuri in zona Bucuresti - Ilfov pe parcursul anului 2020, potrivit raportului Bucharest Land Marketbeat realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Datele centralizate cu privire la 27 de tranzactii cu terenuri de dimensiuni medii si mari indica faptul ca volumul investitiilor realizate in terenuri s-a ridicat la 194 milioane de euro in 2020, in scadere cu 6,5% fata de anul precedent. Piata terenurilor a fost afectata de perioada celor doua luni in care a fost instaurata starea de urgenta, dar si de starea de expectativa a dezvoltatorilor de birouri sau de hoteluri, care au fost mai putin activi.
Suprafata cumulata a terenurilor tranzactionate se ridica la circa 1.930.000 de metri patrati (193 de hectare), cele mai mari terenuri fiind achizitionate de catre Dedeman, care a securizat un lot de 64 de hectare in Stefanesti, in apropierea parcului logistic WDP Park 2, respectiv SIF Banat Crisana, care a cumparat platforma industriala IMGB din Berceni, de 54 ha.
Ponderea cumparatorilor cu capital romanesc s-a dublat fata de anul precedent, pana la 81%, iar focusul s-a mutat dinspre hub-urile de birouri, care au fost printre cele mai active in ultimii ani, catre zonele periferice, unde valorile de tranzactionare sunt mai mici.
Impredictibilitatea cadrului legislativ general, dar si local, afecteaza imaginea pietei in special prin prisma investitorilor straini, care de-a lungul ultimilor 20 de ani au avut o contributie semnificativa la dezvoltarea tuturor segmentelor pietei imobiliare.
„Piata de terenuri din Bucuresti nu a fost niciodata lipsita de efervescenta, astfel ca dupa impactul amanarii intempestive a deciziei de ridicare a plafonului pentru un TVA redus, dezvoltatorii au parte de noi surprize, respectiv suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru cele 5 sectoare in care aceste regulamente urbanistice mai erau valabile. Apreciem buna intentie a autoritatilor de a se asigura de luarea unor decizii corecte din toate punctele de vedere, dar este foarte important sa se tina cont si de impactul economic al unor astfel de decizii si, mai mult, de impactul de imagine, pentru ca astfel de decizii afecteaza stabilitatea pietei imobiliare din Romania”, a declarat Alexandru Mitrache, Head of Transactions, Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.
Aceasta masura ar putea favoriza dezvoltatorii locali, care sunt mai flexibili si mai bine ancorati in mediul legislativ si urbanistic din Romania, iar piata ar putea primi un nou impuls pozitiv in cazul revenirii asupra deciziei de amanare a aplicarii cotei reduse de TVA la apartamentele noi cu preturi de pana la 140.000 de euro.
„Pe de alta parte, consideram ca aceasta decizie poate favoriza investitorii locali seriosi, care, cunoscand piata, au luat mereu in calcul elaborarea unor planuri zonale individuale, independente de cele coordonatoare ale primariilor, pentru a preintampina astfel de situatii. Asadar, nici macar aceasta decizie nu ar trebui sa aiba un impact real aspura dinamicii pietei, ci poate in cel mai rau caz va afecta planurile acelor proprietari care urmareau speculativ aprobarea PUZ-urilor coordonatoare pentru a solicita un pret mai mare la vanzarea terenurilor. Proiectele bine gandite au luat mereu in calcul toate etapele normale de autorizare, atat ca timp, cat si in ceea ce priveste costurile. Speram insa la o revenire asupra deciziei de crestere a plafonului pentru aplicarea TVA-ului de 5% la vanzarile de apartamente, masura care ar stimula mai mult piata rezidentiala si economia conexa, de la constructori si furnizori, pana la bancile finantatoare, actori care au o contributie semnificativa la bugetul de stat.”, a adaugat Alexandru Mitrache.
In ciuda contextului pandemic, rata somajului calculata la nivelul Bucurestiului a ramas constanta la nivelul de 1,2% pe parcursul intregului an 2020, in timp ce salariul mediu net a crescut, in lei, cu 7,6% in decembrie 2020 fata de luna similara a anului precedent. Mai mult, numarul de tranzactii cu unitati individuale (in special locuinte) a crescut cu 5% pe parcursul anului 2020 in regiunea Bucuresti - Ilfov, interesul pentru locuinte mai spatioase din a doua jumatate a anului compensand semi-blocajul din perioada de lockdown.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter