Compania germana de inginerie si constructii Bilfinger Tebodin asigura serviciile de inginerie si management de proiect (EPCM) pentru constructia noii fabrici de productie de etanol celulozic din reziduuri agricole, pe baza tehnologiei sunliquid, dezvoltata de grupul elvetian Clariant la Podari, langa Craiova. Lucrarile sunt in executie, in aceasta perioada aproximativ 650 de muncitori fiind prezenti zilnic, pe santier. Investitia are o valoare de 140 de milioane de euro, termenul de finalizare a unitatii fiind stabilit in acest an.
In contextul in care pandemia de Covid-19 continua sa creeze o situatie dificila, echipa Bilfinger Tebodin asigura si siguranta sanitara a muncitorilor de pe santier, precum si implementarea masurilor specifice.
"In ultimele luni, am reusit sa incheiem mai multe etape esentiale pe santier, in timp ce am instalat majoritatea echipamentelor de mari dimensiuni. Suntem in grafic cu proiectul pentru finalizarea acestuia pana la sfarsitul anului 2021, dupa care vom superviza operatiunile de punere in functiune si inceputul productiei. Putem observa deja beneficiile foarte mari pe care acest proiect le aduce in regiunea Podari si suntem nerabdatori sa vedem cum va creste acest impact odata ce fabrica va fi functionala si va functiona la capacitate maxima", a declarat Christian Librera, vicepresedinte si sef al liniei de business bicombustibili, in cadrul Clariant.
Pentru gestionarea proiectului, Bilfinger Tebodin are o echipa de aproximativ 130 de experti din Olanda, Cehia, Romania si Ucraina. Proiectarea fabricii a fost realizata pe o platforma digitala unica, iar centralizarea tuturor datelor a facut planificarea proceselor mai eficienta si mai sigura.
Odata ce fabrica va fi operationala, va prelucra aproximativ 250.000 de tone de paie si va produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an.
Noua fabrica se construieste pe un teren de 98.000 mp, antreprenor general fiind compania Con-A Sibiu.
Clariant investeste peste 100 de milioane de euro in prima sa fabrica sunliquid. Proiectul primeste o finantare de peste 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeana. In acest cadru, proiectul UE SUNLIQUID finanteaza sarcini care se concentreaza pe fazele de proiectare, planificare si executie, in vederea construirii fabrici de productie sunliquid, prima de acest tip.