Aproape noua din zece romani considera ca schimbarile climatice sunt reale, conform unui nou sondaj realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) impreuna cu IRES.
Rezultatul este similar cu cele din ultimii doi ani, semn ca romanii sunt constienti si continua sa fie preocupati de schimbarile climatice si de efectele acestora.
"Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbarile climatice se numara printre riscurile de care majoritatea romanilor se teme cel mai mult. Astfel, ingrijorarile din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. fata de 2020), valurile de caldura (20%, +6 pp.), topirea ghetarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetatie (7%), seceta (7%), inundatiile (7%)", sustin autorii studiului.
Cercetarea mai arata ca o schimbare importanta in acest top al riscurilor o reprezinta cresterea importantei acordate valurilor de caldura (+6 pp.), ceea ce reflecta o modificare a provocarilor pe care romanii le-au intampinat in trecutul apropiat.
In acelasi timp, riscul de furtuna ramane pe primul loc in clasamentul amenintarilor percepute de romani. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente in tara noastra, iar daunele achitate de asiguratori ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin politele de asigurare facultative a locuintei confirma aceasta realitate. Mai exact, in 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de dauna, in crestere cu 32% fata de 2019 si au fost platite despagubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul membrilor UNSAR.
"Schimbarile climatice intensifica severitatea anumitor fenomene meteorologice. Consideram ca, printr-o informare mai buna a populatiei si prin eforturi sustinute, putem avea o societate mai pregatita in fata acestor riscuri. Politele de asigurare sunt un instrument adecvat de protectie in fata pierderilor financiare, insa preventia si sustenabilitatea devin, in egala masura, prioritati pentru intreaga noastra societate", a precizat Adrian Marin, Presedinte UNSAR.
Solutiile de protectie a locuintelor disponibile in industria de asigurari se adreseaza unei game extinse de riscuri, printre care si cele determinate de fenomenele meteo extreme. Politele facultative de locuinte ofera o acoperire completa, pentru intreaga valoare a unui imobil si pot fi emise in baza unei asigurari obligatorii PAD care acopera trei riscuri catastrofale - cutremur, inundatii si alunecari de teren - pana la limita de 20.000 euro/10.000 euro, in functie de tipul constructiei.
"Este important ca romanii sa ia decizii informate, in cunostinta de cauza - avand in vedere riscurile prezentului. Desi pericolele devin tot mai vizibile, doar una din cinci locuinte din Romania beneficiaza de protectia financiara oferita de o asigurare", a declarat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.
Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 19 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 80% din piata locala de asigurari. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe.
Infiintat in 2009, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES activeaza pe piata de cercetare din Romania si functioneaza ca un think tank independent, o parte dintre studiile si proiectele pe care le dezvoltam fiind dedicate optimizarii politicilor publice in diferite domenii ale societatii romanesti.