RO EN
Coșul este gol

Sierra Quadrant: Firmele isi reduc drastic stocurile, pentru a se proteja de inflatie

Viteza de rotatie a stocurilor in economia romaneasca a atins in 2022 un minim al ultimilor 10 ani. Tot mai multe companii incearca sa scape de activele si cheltuielile neesentiale pentru a se proteja in fata inflatiei si a potentialei recesiuni din 2023.
Lanturile comerciale din economia romaneasca au atins un nivel de fragilitate fara precedent de la precedenta criza economica, afirma expertii de la Sierra Quadrant.
Pe fondul inflatiei, mare parte din companiile din economie, mai ales din sectoarele sensibile cum sunt comertul, constructiile si industria alimentara, si-a redus drastic stocurile de marfa, in tentativa de a se proteja in fata efectelor inflatiei.
Media de rotatie a stocurilor, in domenii precum comertul si industria alimentara, a scazut pe unele segmente de piata de la 120 la 30-45 de zile, iar volumele tranzactionate s-au redus cu 40-60%, arata datele Sierra Quadrant.
,,Firmele incearca sa-si reduca expunerea comerciala, scaderea semnificativa a consumului si fragilitatea tot mai evidenta a firmelor din sectorul vanzarilor accentuand acest fenomen’’, afirma analistii de la Sierra Quadrant.
Optimizarea stocurilor a devenit cuvantul de ordine si in industria constructiilor, dar si in sectorul de prelucrare, fluctuatiile semnificative ale preturilor materialelor alaturi de evolutia impredictibila a consturilor cu energia, gazele si carburantii determinand tot mai multe companii sa se focuseze pe reducerea la minim a expunerii.
,,Temerile legate de recesiune, de efectele cresterilor de preturi la energie, de fluctuatiile din piata valutara, determina o accentuare a fenomenului de dezintermediere, cu efecte negative in dinamica economiei. Lanturile de business bazate pe incredere, pe credit furnizor pe termen lung, sunt tot mai putine ca volum si valoare de piata’’, arata analiza.
 
Focus pe vanzarea activelor neesentiale
Dincolo de reducerea stocurilor, de accentuarea fenomenul de dezintermediere, firmele sunt tot mai atente la costurile cu activele neesentiale, in tentativa de a-si canaliza eforturile financiare pe zonele care asigura imputuri financiare.
,,Sunt tot mai multe companii care cauta sa vanda active precum terenuri, cladiri, instalatii de productie, elemente din flota auto si utilaje. E un fenomen pe care l-am anticipat inca din pandemie, atunci cand avertizam asupra valului de inflatie care urma sa vina si a consecintelor acestuia’’, afirma analistii.
Fenomenul este confirmat de cresterea semnificativa a vanzarilor din noua versiune a platformei de licitatii Sierra Quadrant, acolo unde nivelul ofertelor disponibile a crescut cu 73% in ultimele 6 luni.
,,Dincolo de activele firmelor aflate in proceduri de reorganizare, pe platforma s-au lansat tot mai multe oferte de terenuri, spatii industriale, utilaje de productie, vehicule de marfa si pasageri. Pe fondul cresterii semnificative a ofertei, am asistat si la un avans semnificativ al numarului de clienti, cu 63%. Cele mai cautate licitatii sunt cele din zona imobiliara, auto si stocuri de marfa, acolo unde preturile sunt sub nivelul mediu al pietei’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Potrivit expertilor, in aceasta perioada, investitorii cu disponibilitati financiare au ocazia nesperata de a prelua active, de la terenuri, cladiri, utilaje si stocuri de marfa la costuri extrem de reduse, profitand de faptul ca multe firme nu mai reusesc sa faca fata provocarilor din economie si apeleaza la procedurile de restructurare.
Sierra Quadrant avertiza, intr-o analiza lansata in aceasta vara, ca creditul comercial, principala modalitate prin care se finanteaza majoritatea firmelor romanesti, a devenit o adevarata bomba cu ceas care risca sa duca la o explozie de insolvente si falimente.
,,Creditul comercial sau credit furnizor cum mai este cunoscut, s-a diminuat drastic in multe sectoare pe fondul cresterii sentimentului de neincredere in business. Se cere tot mai mult plata unui avans semnificativ sau chiar plata integrala a produselor, iar pentru multi dintre clienti aceasta situatie este imposibil de onorat’’, arata compania.
Creditul comercial are o importanta deosebita in finantarea companiilor din Romania, acesta avand cea mai ridicata pondere in pasivul firmelor. Creditele comerciale reprezentau anul trecut echivalentul a 430 miliarde de lei, per total in economie, de 3,5 ori mai mult decat creditele bancare (123 mld.lei).
,,Firmele alegeau acest tip de creditare pentru ca nu genera dobanzi, permitea plata la termen si se baza pe incredere, pe relatiile de business consolidate de-a lungul anilor. In prezent, multe dintre relatiile de afaceri sunt grevate de problemele generate de inflatie, de incertitudine, de temerile ca aceasta criza se va adanci in 2023’’, mai spuneau analistii.
Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate in restructurarea business-urilor din Romania.
Cu o experienta de 24 de ani de activitate, firma este specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter