In sedinta Senatului din data de 16 octombrie 2019, cu 74 de voturi pentru, nicio abtinere si niciun vot impotriva, s-a adoptat L464/2019 - propunere legislativa pentru modificarea si completarea art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede diminuarea cotei generale a TVA de la 19% (cat este in prezent) la 16% (incepand cu 1 ianuarie 2020).
In expunerea de motive aferenta proiectului legislativ adoptat cu unanimitate de voturi de senatori, initiatorii - Andronache Gabriel - deputat PNL, Heius Lucian-Ovidiu, Moldovan Sorin-Dan, Neagu Nicolae si Roman Florin-Claudiu (toti, deputati ai PNL) -, arata ca modificarea Codului fiscal prin scaderea TVA se face „in scopul cresterii conformarii fiscale voluntare, precum si pentru stimularea consumului din productia interna”.
Astfel, propunerea legislativa aduce urmatoarele modificari la nivelul cotelor de TVA:
- incepand cu data de 1 ianuarie 2020, se reduce cota standard de TVA de la 19%, la 16%;
- incepand cu data de 1 ianuarie 2020, se instituie cota redusa de TVA de 5% pentru produse alimentare.
„Potrivit celor mai recente informatii comunicate de Comisia Europeana, in anul 2016, Romania s-a situat din nou pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, avand un deficit de incasare a TVA de 35,88%. De asemenea, deficitul de incasare a crescut in anul 2016, fata de anul 2015, unul dintre motivele principale fiind neconformarea fiscala, cauzata de cotele foarte mari de TVA practicate in Romania. Analizand veniturile la bugetul de stat din anii 2017, 2018 si primul semestru din 2019, putem sa concluzionam ca deficitul de incasare s-a mentinut si chiar a crescut (...). Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste masuri sa se implementeze incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor. Daca luam in calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste masuri - cresterea conformarii fiscale voluntare (la o cota redusa de TVA de 5%, frauda fiscala poate fi eradicata) - atunci anticipam chiar o crestere a veniturilor din TVA pe termen mediu si lung”, subliniaza initiatorii propunerii legislative.
Intrucat, pentru acest proiect de lege, Senatul a fost prima Camera sesizata, la scurt timp dupa adoptare, la data de 21 octombrie 2018, Biroul Permanent al acestui for a inaintat initiativa legislativa la Camera Deputatilor pentru dezbatere (aceasta fiind for decizional). Actualmente, propunerea legislativa, inregistrata ca PL-x nr. 597/2019, a fost prezentata in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, inregistrata pentru dezbatere si trimisa pentru raport si avize la diversele comisii ale acestui for legislativ. Primul raport al Comisiei pentru buget, finante si banci, eventual cu amendamente, va fi definitivat la 26 noiembrie a.c. Dupa votul final, daca propunerea va fi adoptata, textul de lege se va trimite Administratiei Prezidentiale pentru promulgare si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Pentru a descarca forma adoptata de Senat (cu expunerea de motive a initiatorilor), click aici!