Piata de capital s-a schimbat radical in 2022 fata de anul trecut, iar investitorii care au mizat pe castiguri rapide si facile, atrasi de excesele de evaluare ale unor active sau companii, incep sa dispara din cauza scaderii valorii tuturor activelor financiare care erau extrem de cautate cu un an in urma. Atentia investitorilor s-a deplasat de la afacerile inovative ”spectaculoase” catre sectoare precum cel financiar, industrial, al energiei alternative, sanatate si tehnologie, iar aceasta tendinta va continua si in 2023.
„Banii nu mai sunt ieftini, iar scumpirea lor prin dobanzi probabil ca va persista cel putin in 2023. Cu toate acestea, chiar daca este o politica restrictiva prin care masa monetara se diminueaza, 2023 ar trebui sa vina cu mai multa predictibilitate, iar aceasta poate sustine esafodajul unei mai mari claritati in investitii pentru ca evaluarile capata substanta. Companiile care reusesc sa demonstreze o disciplina financiara, cu decizii de taieri de costuri, vor fi recompensate cu atentie din partea investitorilor. Era promisiunilor inovative spectaculoase a apus, iar acum, cu picioarele pe pamant, putem privi cu mai mare incredere la sectoare cum ar fi cel financiar, industrial, al energiei alternative, sanatate si chiar al tehnologiei cu utilitate si aplicabilitate evidenta”, spune Serban Florea, fondatorul Selective Capital.
Anul trecut, bursele de valori din intreaga lume au inregistrat un numar record de listari, stimulate de accesul usor la capital si de apetitul de risc al investitorilor. In 2022, in schimb, aceasta evolutie s-a oprit si a fost inlocuita de panica printre investitorii care sperau sa inregistreze castiguri rapide si facile. Drept urmare si numarul investitorilor activi este in scadere.
Spre exemplu, politica monetara de crestere a dobanzilor in Statele Unite a facut ca piata de capital nord-americana a Ofertelor Publice Primare sa aiba cea mai slaba evolutie din 2017. Daca in 2020 s-au inregistrat 480 noi listari, in 2021 a fost consemnat un record absolut de 1.035 de listari, in timp ce anul acesta au fost initiate doar 168 de listari, cu volume atrase reduse.
Romania a traversat aceeasi perioada de scadere a listarilor la bursa, de la 23 in 2021 la doar 9 in cursul anului curent. Dar fiind o piata de capital in dezvoltare, intr-o alta categorie fata de pietele consacrate din lume, are inca potentialul de a atrage noi emitenti.
In 2022 a fost consemnata cea mai slaba performanta a portofoliului clasic de 60-40 (60% in actiuni, 40% in obligatiuni) pe care fondurile de administrare obisnuiesc sa-l gestioneze. De asemenea, preturile actiunilor au scazut in medie cu 20%, valoarea obligatiunilor guvernamentale s-a diminuat cu aproximativ 10%, iar pretul aurului este in scadere cu un procent similar.
Totodata, fondurile mutuale si fondurile liber tranzactionabile (ETF) de actiuni, obligatiuni si marfuri au cunoscut o iesire de capital de 332 de miliarde de dolari de la inceputul anului, comparativ cu un aport de capital de 876 de miliarde de dolari anul trecut.
„Investitorii care au supravietuit ultimilor doi ani – 2021 si 2022 – au avut sansa sa inteleaga mult mai multe despre bursa decat au inteles alti investitori in cei zece ani scursi din 2009 pana in 2019. Daca incepeai sa investesti pentru prima oara in 2021, fateta pe care o vedeai era doar a castigului usor obtinut determinat de povesti de succes, in care inovatia spectaculoasa era numitorul comun pentru cresterea fulminanta a actiunilor companiilor. Cred ca finalul anului 2022 si inceputul anului 2023 vor reprezenta o perioada a deciziilor asumate, iar orizontul de timp necesar obtinereii randamentelor de pana acum poate fi chiar si de peste 2 ani, din cauza unei posibile recesiuni globale. Povestile sunt importante si parte a viziunii in orice model de business, insa diferenta dintre o companie buna si una falimentara este capacitatea puterii de executie. Cand aceasta executie isi pierde interesul, in analiza de investitii apar baloanele de sapun ca cel din anul 2000, iar acum, cel din 2021. O data cu ele numarul investitorilor activi creste cu oportunistii de ocazie care imping preturile tot mai sus. Investitorii cu experienta stiu ca, dupa astfel de evolutii, vor aparea noi oportunitati si asteapta momentul in care sa isi plaseze disponibilitatile financiare in piata, pe baza analizei risc versus castig.”, adauga Serban Florea, fondatorul Selective Capital.