Professional Capital Finance, cea mai mare companie locala independenta de consultanta, cu finantari obtinute pentru clientii sai de peste 1,5 miliarde de euro, pune la dispozitia IMM-urilor consultanta gratuita in vederea atragerii de finantari. Guvernul Romaniei a adoptat o serie de masuri au ca scop stimularea IMM-urilor si cresterea nivelului de lichiditate din piata. Pachetul adoptat se ridica la 5 miliarde de RON, avand rolul de garantare a creditelor de investitii. Obiectivul este stimularea IMM-urilor si cresterea nivelului de lichiditate din piata. Pentru atragerea lichiditatilor, Professional Capital Finance ofera consultanta gratuita companiilor aflate in dificultate.
“Decizia de a oferi consultanta gratuita si de a renunta la onorariile fixe este pentru a stimula mediul de business. Este absolut necesar sa ajutam companiile sa atraga finantarile garantate de stat, astfel incat aceasta injectie de capital sa ajunga in circuitul economic. Aceasta solutie este esentiala pentru a limita efectele epidemiei COVID-19 asupra economiei. IMM-urile sunt un pilon de stabilitate pentru economia locala si trebuie sa depunem toate eforturile pentru a mentine sanatatea acestora.” a declarat Mihai Iordan (foto), Managing Partner Professional Capital Finance.
Angajamentul Professional Capital Finance este de a ajuta companiile sa navigheze prin pachetul legislativ adoptat prin ordonanta de urgenta si de a oferi consultanta in relatia cu bancile. De aceea, este necesara explicarea tuturor instrumentelor pe care statul le pune la dispozitie pentru sprijinirea economiei. Astfel, garantiile de stat reprezinta un angajament expres, neconditionat si irevocabil asumat de FNGCIMM - Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in numele si in contul statului, materializat intr-un contract de garantare, care acopera pierderea suportata de institutia de credit, ca urmare a producerii riscului de credit (neplata).
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) este o institutie financiara nebancara, detinuta 100% de statul roman, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.
Parametrii finantarilor garantate de catre stat:
1. Plafon maxim cumulat, acordat per beneficiar: RON 10,000,000, din care:
- Plafon maxim line capital de lucru: media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani, in limita a RON 5,000,000;
- Valoare maxima credite de investitii: RON 10,000,000;
2. Procent garantare stat, prin FNGCIMM - Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii: 80%;
3. Maturitatea maxima pentru linia de capital de lucru: 36 luni;
4. Maturitatea maxima pentru credite de investitii: 120 luni.
Mai mult, ordonanta prevede subventionarea dobanzii aferente acestor credite pe o perioada de minimum un an (pana la 31.03.2021) si poate fi prelungita cu inca 2 ani in conditiile in care restrictiile sanitare vor avea un impact mai mare asupra economiei.
Cum poate o companie sa acceseze astfel de facilitati?
In cazul in care compania se incadreaza in criteriile de eligibilitate mentionate, compania se poate adresa oricarei banci comerciale pentru accesarea unor astfel de facilitati. Un aspect important al procesului este faptul ca, de la momentul intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si a publicarii normelor metodologice de aplicare si pana la momentul la care companiile vor putea incepe procesul de analiza in vederea obtinerii facilitatilor de credit va exista o perioada de timp de pana la 2 saptamani, timp in care bancile vor semna conventia de garantare cu statul prin FNGCIMM si vor defini parametrii de functionare a noilor produse bancar. Aceste doua saptamani pot reprezenta intervalul ideal pentru pregatirea dosarului de finantare.
In plus, un alt aspect important este procentul de garantare oferit de stat - 80%. Astfel, companiile vor trebui sa aiba la depozitie o serie de active - libere de sarcini - pe care sa le aduca in completarea garantiei statului pana la cuantumul de 100% din facilitatea de credit accesata.
In functie de normele interne ale bancii pentru care se opteaza, garantiile suplimentare aduse de companie pot fi: active imobiliare: terenuri, cladiri, active mobiliare: echipamente, precum si active circulante: creante, stocuri.
Professional Capital Finance se angajeaza sa ofere consultanta in relatia cu bancile, pentru a facilita si a grabi procesele de obtinere a finantarilor garantate de stat. Intreaga echipa de consultanti este pregatita sa raspunda tuturor solicitarilor din partea companiilor aflate in dificultate ce vor dori sa beneficieze de know-how. Intregul proces de consultanta se va desfasura la distanta, in conformitatea cu toate recomandarile autoritatilor. Companiile care doresc sa acceseze consultanta Professional Capital Finance pot scrie la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..