RO EN
Coșul este gol

PAID: Numarul asigurarilor obligatorii pentru locuinte a crescut usor in 2020

Data de 4 martie este un moment potrivit sa ne amintim ca dezastrele lovesc fara a tine cont de vreun criteriu. Acum un an nimeni nu isi imagina ca o pandemie ne va afecta asa cum a facut-o. Chiar daca atentia noastra este indreptata aproape complet in acea directie nu putem ignora faptul ca pandemia COVID-19 nu anuleaza amenintarea altor dezastre naturale.
Evolutia asigurarii obligatorii a locuintelor in 2020
2020 a fost un an special in care prioritatile si stilul de viata s-au schimbat pentru mare parte dintre romani. Locuintele au devenit mai importante ca oricand in contextul pandemiei si al restrictiilor impuse. La nivelul pietei de asigurari, acest lucru s-a tradus printr-o usoara crestere a gradului din acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuintei. 1.753.520 de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) la finalul anului 2020 gradul de cuprindere in asigurare ajungand la 19,28%, comparativ cu 19,18% in 2019.
Cresterea numarului de polite PAD incheiate in 2020 s-a resimtit si la nivelul asigurarilor facultative de locuinta, numarul acestora crescand si el usor.
75% dintre politele PAD active au fost incheiate in mediul urban si 25% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 94,7% dintre politele PAD au fost incheiate pentru cele de tip A si 5,3% pentru cele de tip B.
Regiunile cel mai bine acoperite prin asigurare sunt, in continuare, Transilvania (21% din totalul politelor), Bucuresti (20%) si Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mica acoperire o intalnim in Bucovina (3% din totalul politelor), Maramures (3%), Crisana (4%) si Dobrogea (4%).
Un semnal pozitiv este dat de primarii cum sunt cele ale Brasovului, Aradului si, recent, a comunei Pantelimon, care a anuntat ca de la jumatatea anului va face controale pentru a verifica incheierea asigurarii obligatorii a locuintei. Prin implicarea autoritatilor, cresc semnificativ sansele ca numarul locuintelor asigurare sa fie tot mai mare.
Si componenta de daune a inregistrat o usoara crestere, PAID – Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale achitand anul trecut despagubiri in valoare de circa 5,66 milioane de lei, fata de 5,35 milioane de lei in 2019. In continuare inundatiile au provocat cele mai mari daune, ducand la despagubiri de 4,07 milioane de lei, urmate de alunecarile de teren, cu 1,46 milioane de lei si cutremurul, cu 128,096 lei.
”Obiectivul nostru major este sa crestem gradul de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuintei in Romania, ceea ce face ca orice crestere sa fie importanta. Continuam sa fim principalul comunicator pe tema asigurarii locuintei si resursele noastre se indreapta spre proiecte adresate tuturor categoriilor de public vizate de acest subiect. Demontam mituri despre asigurarile, explicam necesitatea acestora, ne sprijinim partenerii si suntem activi, constant, pe toate segmentele care sustin o crestere a acoperirii prin asigurare a locuintelor romanilor”, declara Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania.
Planurile PAID Romania pentru sustinerea segmentului asigurarilor de locuinte
PAID Romania sustine proiecte ale unor entitati precum ARCEN - Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate si Fundatia Comunitara Bucuresti, avand convingerea ca este esentiala investitia in informarea, constientizarea si pregatirea populatiei in eventualitatea producerii unui dezastru de proportii, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977.
Pe langa continuarea proiectelor de comunicare menite sa aduca asigurarea locuintei cat mai sus in lista de prioritati a romanilor, PAID a dezvoltat si mentine strategia implementata in 2020 cu privire la sustinerea tuturor celor implicati in distributia de asigurari de locuinta, acestia fiind cei in puterea carora sta cel mai mult impulsionarea cresterii semnificative a gradului de cuprindere in asigurare.
De asemenea, incepand cu luna martie, PAID are un site nou, actualizat cu cele mai recente informatii despre asigurarea locuintei, precum si un portal care permite clientilor sa achizitioneze online polite PAD.
”Ne asumam cu responsabilitate rolul de a gestiona un produs de protectie financiara ce reprezinta un prim pas pentru orice roman in planul personal de asigurare a locuintelor in fata dezastrelor naturale. In acest sens, ne aliniem cu strategiile promovate de actorii din piata de asigurari, prin UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania. De asemenea, continuam sa oferim sustinere pietei de brokeraj in asigurari, reprezentata de entitati precum UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si PRBAR - Patronatului Roman al Brokerilor de Asigurare -Reasigurare”, a completat Nicoleta RADU.
Dincolo de proiectele care vizeaza dezvoltarea segmentului asigurarilor de locuinte in Romania, PAID s-a implicat si in proiecte sociale menite sa sustina lupta impotriva COVID-19.
Un exemplu il reprezinta proiectul “Conectati la educatie”, in care PAID Romania s-a implicat cu sprijinul Fundatiei Swiss Re. Proiectul a fost demarat de Asociatia Lindenfeld, prin programul educational Ajungem MARI si a ajutat peste 180 de copii din centre de plasament si familii defavorizate oferindu-le dispozitive electronice pentru a participa la activitati educative si scolare online.
De altfel, sprijinirea educatiei reprezinta unul dintre pilonii de baza ai strategiei de CSR – Corporate Social Responsibility a PAID Romania. Printre altele, din 2021 compania se va alatura unor noi proiecte ale Asociatiei OvidiuRo si va sprijini Programul Bucurestiul Pregatit, initiat de Fundatia Comunitara Bucuresti. Mai mult, PAID va continua sa lucreze alaturi de ARCEN pentru dezvoltarea proiectului ANTISEISMIC DISTRICT.
”Prin tot ceea ce facem, aratam ca suntem o companiei solida, pregatita oricand sa reprezinte un ajutor foarte important pentru romanii care inteleg cat este de important sa isi protejeze locuintele prin asigurare. Avem cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrala si de Est si 50 de parteneri cu ratinguri de cel putin -A care ne sustin, in cazul in care va fi nevoie, sa reconstruim impreuna ceea ce un dezastru natural poate distruge intr-o clipa, oricand. Ne dorim ca 4 martie sa nu reprezinte doar un moment trist in care ne amintim ce s-a intamplat in 1977 ci un moment in care sa constientizam ca acum, mai mult decat atunci, putem face ceva pentru a nu fi singuri in fata unui potential dezastru”, a concluzionat Directorul General al PAID Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter