Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a efectuat plati catre beneficiari si a trimis spre decontare la Comisia Europeana o suma record de 1,083 miliarde euro in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, pentru Programele Operationale pe care le gestioneaza, din care 850 milioane euro au fost deja rambursate.
Spre comparatie, in 2020 pe aceeasi perioada suma trimisa la Comisie a fost de circa 364 milioane euro, in 2019 - 313,4 milioane euro iar in 2018 - 260,9 milioane euro.
„Derularea tuturor proiectelor in bune conditii, pentru un impact real al fondurilor structurale, se reflecta in ritmul cheltuirii acestor finantari. Este ceea ce ne-am propus prin programul de Guvernare si am demonstrat in primele 6 luni ale anului”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.
De asemenea, executia bugetara se situeaza la aceeasi data, la 70% din alocarea pentru anul 2021, iar pentru buna functionare a proiectelor care sunt in derulare, este necesara o suplimentare de la bugetul de stat.
„Am prezentat ieri Ministerului de Finante in cadrul discutiilor pe marginea rectificarii bugetului de stat, stadiul executiei bugetare aferenta cofinantarii pentru proiectele finantate din fonduri europene care se apropie la acest moment de alocarea intregului an 2020. Pentru toate autoritatile de management ale MIPE sunt necesare alocari suplimentare, nivelul sumelor trimise anul acesta fiind deja cat precedentii trei ani la un loc. Aceasta stire ne bucura in primul rand pentru efectele in viata noastra ale investitiilor realizate din fonduri europene, pentru aportul in bugetul de stat al acestor sume, dar, mai ales, din perspectiva ingrijorarilor legate de capacitatea administrativa de a face fata acestei triple provocari reprezentata de inchiderea actualului exercitiu financiar, derularea PNRR si implementarea noii perioade de programare. Iata ca putem vorbi despre un prim test pe care-l trecem, ingredientele de care avem nevoie fiind proiecte mature, respectarea graficelor de indeplinire a contractelor si management performant, atat la nivelul beneficiarilor cat si la nivelul autoritatilor de management”, a spus Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE.
Romania are alocata o suma totala de 33,7 miliarde euro pentru Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI) pentru perioada 2014-2020. In prezent, rata de absorbtie este de 51%, in suma de 17,3 miliarde euro, iar rata de contractare a depasit 145% (intreaga suma este supra-contractata). Proiectele se afla in diferite faze de executie si trebuie incheiate pana in anul 2023.