Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica Hotarararea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv acordarea de granturi pentru investitii destinate industriei prelucratoare.
„Venim cu o schema de ajutor de stat in valoare de 300 milioane de euro, care sa relanseze economia in acest sector. Este necesar sa actionam prin sustinerea operatorilor economici din Romania in vederea dezvoltarii potentialului de productie pentru materiale/produse/echipamente si servicii necesare pietei, prin asigurarea surselor de finantare necesare si a capabilitatilor de productie. Totodata, trebuie sa atragem noi investitii si sa dezvoltam noi capabilitati de productie in vederea cresterii rezilientei industriei prelucratoare romanesti si sa asiguram competitivitatea produselor industriale romanesti pe pietele internationale. De aceea, Ministerul Economiei propune masuri de acordare a unor granturi care sa stimuleze economia romaneasca din perspectiva dezvoltarii lanturilor valorice”, a declarat Florin Spataru, ministrul economiei.
Granturi pentru realizarea de investitii
Schema de ajutor de stat propusa de Ministerul Economiei are ca principal obiectiv acordarea de granturi pentru realizarea de investitii initiale sau pentru o investiţie iniţiala in favoarea unei noi activitaţi economice in industria prelucratoare. Aplicarea acesteia se va face in baza acordurilor de finantare emise de Ministerul Economiei pana la data de 31 decembrie 2023, plata ajutorului de stat urmand sa fie efectuata in perioada 2022-2027, in limita bugetului anual alocat schemei, echivalent in lei al sumei de 150 milioane euro. Bugetul maxim al schemei este echivalentul in lei al sumei de 300 milioane euro, iar numarul maxim estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 20.
Printre cheltuielile eligibile se numara investiţiile in active corporale si necorporale legate de demararea unei unitaţi noi, extinderea capacitaţii unei unitaţi existente; diversificarea producţiei unei unitaţi prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate; schimbare fundamentala a procesului general de producţie al unei unitaţi existente; crearea de noi locuri de munca.
Aplicarea schemei de ajutor de stat ajuta la crearea de noi locuri de munca, cu impact direct asupra dezvoltarii regionale, respectiv ameliorarea saraciei (combaterea inegalitatilor, injustitia sociala) si incurajeaza achizitionarea de tehnologii verzi care vin in sprijinul protectiei mediului inconjurator. De asemenea, proiectul are impact favorabil asupra mediului de afaceri prin ajutorul financiar acordat in vederea sprijinirii dezvoltarii sustenabile a intreprinderilor din sectorul industriei prelucratoare si dezvoltarii lanturilor valorice si a prezentei romanesti in cadrul lanturilor valorice europene/internationale.