Cseke Attila, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei a aprobat un nou act normativ care prevede reguli pentru constructia si modernizarea spitalelor.
Normativul de constructii in vigoare este vechi de 25 de ani, dateaza din 1997 si nu mai ofera solutii moderne pentru constructia si modernizarea spitalelor, a subliniat ministrul dezvoltarii.
In Romania exista peste 400 de spitale care functioneaza in 1.363 cladiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi. ”Avem nevoie de reglementari moderne, adaptate normelor europene pentru constructia de spitale noi si pentru modernizarea si restructurarea cladirilor actuale. Acestea sunt conditii de baza pentru o infrastructura spitaliceasca moderna si servicii sanitare adecvate oferite cetatenilor.”
Normativul se aplica pentru proiectarea, executia si exploatarea constructiilor cu functiunea de spital, a incintelor si terenurilor aferente, prevazute a se realiza pe teritoriul Romaniei, in vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerintele tehice si functionale, precum parametrii de proiectare si functionare a sistemelor de ventilare, climatizare si conditionare.
Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale si instalatii corecte, reducand, in acest fel, posibilitatea interferentelor dintre circuitele medicale. ”Instalatiile corect proiectate si executate reduc semnificativ riscul aparitiei infectiilor nosocomiale, a incendiilor, adica a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieti omenesti”, a precizat ministrul dezvoltarii.
Ministrul a subliniat ca o alta modificare semnificativa adusa de noile normative reprezinta corelarea lor cu referintele medicale stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru buna functionare a spitalelor.
Documentul stabileste prevederile tehnice si conditiile minime de calitate pe care trebuie sa le asigure constructiile cu functiunea de spital (indiferent de profilul si capacitatea acestora), pe intreaga durata de existenta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltarii a initiat modificarea a zeci de normative de constructii in anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru constructia creselor, urmat de normativul privind constructia scolilor si liceelor. Dupa elaborarea normativelor privind constructia spitalelor, Ministerul Dezvoltarii va moderniza si alte reglementari in domeniul constructiilor, cum ar fi cel pentru gradinite si cele pentru constructia cladirilor eficiente energetic.
La elaborarea acestui act normativ au participat universitati tehnice de specialitate, experti cheie din toate domeniile specifice si s-au organizat consultari cu ministerul de resort.
Noile normative pentru constructia spitalelor, semnificativ simplificate si reduse de la aproape 200 de pagini la 112, vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial al Romaniei.