Comisia Europeana (CE) a aprobat prelungirea, pana la 30 iunie 2022, a programelor incluse in schema de ajutor IMM Invest, a anuntat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dumitru Nancu, director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Programul IMM Invest este cel mai mare program pentru intreprinderile mici si mijlocii. Cifrele arata impactul fiscal, dar vreau sa mentionez ca, totodata, atat AgroInvest, cat si programul IMM Invest reprezinta cel mai mare parteneriat public-privat din Romania. Este vorba despre Guvernul Romaniei impreuna cu intreg sistemul financiar-bancar din Romania. In acest moment avem conventii cu toate institutiile financiar-bancare din Romania in cadrul acestui program. Am si o veste buna: Comisia Europeana a aprobat prelungirea pana la 30 iunie 2022 a programelor acestei scheme de ajutor in cadru temporar de stat, schema care cuprinde cele doua programe - Programul IMM Invest si subprogramul AgroInvest. Asta inseamna ca programul se va extinde pe urmatoarele sase luni, pana la 30 iunie 2022", a spus Nancu.
Conform celor mai recente date, prezentate de seful FNGCIMM, pana in prezent, au fost acordate 40.000 de garantii, prin IMM Invest, iar plafonul financiar alocat acestei scheme, in valoare de 15 miliarde de lei, a fost epuizat.
"La aceasta data, programul inregistreaza cifre foarte importante. De la inceputul programului, 1 iunie 2020 si pana in prezent, s-au acordat 40.000 de garantii, credite garantate de Guvernul Romaniei. Programul IMM Invest 2021 are alocat, la acest moment, un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care un miliard pentru AgroInvest. Cererea foarte mare pentru acest program a facut ca Guvernul sa reactioneze rapid la nevoia fermierilor si astfel in acest moment s-a triplat, practic, plafonul. Avem, solicitari de 2,7 miliarde lei, iar diferenta de 12,3 miliarde lei a ramas plafon pentru IMM Invest. Plafonul de 15 miliarde de lei a fost epuizat. Urmeaza ca la sfarsitul acestei luni sa facem o realocare intre institutiile financiare care au cheltuit plafonul alocat si cele care mai au plafon. In acest moment, sunt patru institutii financiar-bancare care au epuizat plafonul alocat si au solicitat o crestere", a subliniat Dumitru Nancu.
Reprezentanti ai institutiilor bancare, ai patronatelor si asociatiilor din domeniu au participat la cea de-a doua editie a evenimentului "Banking Forum by Financial Intelligence".