Filip & Company a reprezentat cu succes Energy Gas Provider SRL, un furnizor de gaze naturale, intr-un litigiu impotriva Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind obligatia furnizorilor de gaze naturale de constituire a unor stocuri minime de gaze pe durata sezonului rece.
Echipa care a reprezentat Energy Gas in acest litigiu le-a implicat pe Liliana Dranca (senior associate) si Irina Suatean (associate) din cadrul departamentului de litigii si arbitraje al Filip & Company.
„Ne bucuram ca decizia Tribunalului Bucuresti este una favorabila Energy Gas si ii multumim clientului ca ne-a acordat increderea de a-l reprezenta intr-un litigiu cu o asemenea miza. Solutia Tribunalului reflecta pe deplin eforturile depuse de echipa noastra pe o perioada de aproape 5 ani si confirma corectitudinea pozitiei Energy Gas fata de angajamentele asumate in relatia cu clientii si fata de normele legale”, spune Liliana Dranca (foto) (senior associate).
Disputa a izvorat cu mai bine de 5 ani in urma, la finalul anului 2015, cand Energy Gas a fost sanctionata de catre ANRE cu plata unei amenzi in valoare de 500.000 lei pentru incalcarea partiala a obligatiei de constituire a stocului minim de gaze naturale pentru anul 2015. Peste 75% din stocul minim pe care Energy Gas trebuia sa il constituie, potrivit ordinului emis de ANRE, era aferent unor clienti care nu se mai regaseau in portofoliul Energy Gas la momentul scadentei obligatiei de constituire a stocului minim. De altfel, unul dintre acestia nu consuma, in mod uzual, gaze naturale pe durata sezonului rece.
Energy Gas a solicitat instantei sa inlocuiasca sanctiunea amenzii cu cea a avertismentului, in baza principiului proportionalitatii sanctiunii prevazut in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Actul normativ in baza caruia a fost sanctionata Energy Gas (Legea nr. 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale) prevedea doar sanctiunea amenzii in cuantum fix de 500.000 lei pentru neconstituirea stocului minim. Cu toate acestea, instanta de judecata poate decide in astfel de situatii sa aplice avertismentul in locul amenzii, in baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2001.
Ca urmare a solicitarii Energy Gas, Tribunalul Bucuresti a decis admiterea plangerii contraventionale si inlocuirea amenzii aplicate de ANRE cu avertismentul, decizia fiind definitiva.
„Ne bucuram sa vedem deschidere din partea instantelor de judecata atat in abordarea dosarelor din domenii tehnice, cum este sectorul energiei, cat si in efectuarea unei reale analize de proportionalitate a sanctiunii aplicate”, spune Irina Suatean (associate).
Filip & Company acorda in mod frecvent asistenta juridica si reprezentare in litigii si arbitraje complexe din domeniul dreptului administrativ si din domeniul energiei.