In dosarul mediatizat prin comunicatul nr 179/VIII/3 din 24 martie 2012, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
ANDREICA IOAN, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si respectiv in Ministerul Dezvoltarii, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea trafic de influenta
SABAU IOAN CLAUDIU in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta, in forma continuata (2 acte materiale)
PALADE ADRIAN, fost subordonat al lui Ioan Andreica, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la trafic de influenta
STAMATOIU CRISTIAN, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta in forma continuata (2 acte materiale)
COZARIUC MIHAI - MIRCEA, reprezentant legal al SC Interdevelopment SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta
POPESCU LAZAR, administrator al mai multor societati comerciale, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
-complicitate la trafic de influenta,
-instigare la spalare de bani in forma continuata (3 acte materiale)
STANESCU MIHAI, administrator al SC DUO MAT SRL (societate interpusa in transferul sumelor de bani reprezentand obiectul traficului de influenta), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de spalare de bani in forma continuata (doua acte materiale)
STANESCU CEZAR, administrator al SC Serban Lux SRL (societate interpusa in transferul sumelor de bani reprezentand obiectul traficului de influenta) in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de spalare de bani
ISTRATE ION, persoana care controla SC El Arenal SRL in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de
-complicitate la trafic de influenta in forma continuata (2 acte materiale),
-spalare de bani in forma continuata (2 acte materiale)
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2009, la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au fost alocate fonduri pentru derularea proiectului de sistare a functionarii gropilor de gunoi menajer din jud. Bistrita -Nasaud si de ecologizare a zonelor in care acestea au fost amplasate.
Contractul de realizare a lucrarilor a fost atribuit societatii unei asocieri din care facea parte si SC Interdevelopment SRL, autoritatea contractanta fiind Consiliul judetean Bistrita Nasaud.
In conditiile in care au aparut o serie de dificultati din partea autoritatii contractante in derularea contractului, inculpatul Stamatoiu Cristian, administrator de facto al SC Interdevelopment SRL, avand acordul reprezentantului legal a aceleiasi societati, inculpatul Cozariuc Mihai -Mircea, a acceptat solicitarea inculpatului Sabau Ioan -Claudiu de a plati anumite sume de bani care sa asigure, pe de o parte, deblocarea platilor pentru lucrarile executate, iar pe de alta parte sa asigure pe viitor derularea contractului fara alte impedimente.
In schimbul banilor, inculpatul Sabau Ioan -Claudiu a sustinut ca isi va trafica influenta, in mod direct sau alaturi de alti inculpati (Andreica Ioan, la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului), pe langa presedintele Consiliului Judetean Bistrita -Nasaud, astfel incat autoritatea contractanta sa asigure derularea contractului in conditii optime.
Sumele de bani au fost platite in perioada martie 2010 -martie 2011, in modalitatea indicata de inculpatul Sabau Ioan -Claudiu, in baza unor contracte de consultanta fictive (incheiate intre SC Interdevlopment SRL - Sparver LLC, SC Interdevelopment SRL - SC El Arenal SRL si SC El Arenal SRL -SC Geogis Proiect SRL).
In mecanismul infractional au fost implicati si inculpatii Istrate Ion, persoana care controla SC El Arenal SRL, Popescu Lazar, administrator al mai multor societati comerciale intre care Sparver LLC, precum si Andreica Ioan, fiecare dintre ei avand un rol prestabilit, pe baza unei intelegeri prealabile. Concret, in perioada martie -decembrie 2010, la diferite intervale de timp, inculpatul Sabau Ioan -Claudiu a pretins sumele de 300.000 euro (martie 2010) si 89.900 lei (decembrie 2010) de la reprezentantii SC Interdevelopment SRL, prin intermediul lui Stamatoiu Cristian.
Primirea efectiva a banilor s-a facut prin intermediul contractelor fictive, dupa cum urmeaza:
- La data de 25.03.2010 a fost incheiat un contract intre SC Interdevelopment SRL si firma Sparver LLC, in valoare de 100.000 euro, suma de bani ce a reprezentat prima transa din suma pretinsa de inculpatul Sabau Ioan -Claudiu. Suma a fost efectiv achitata de catre SC Interdevlopment SRL la data de 01.04.2010. O parte din bani, respectiv 25.500 euro i-a revenit lui Sabau Ioan -Claudiu, in baza unui contract de consultanta, iar o alta suma, 17.000 euro, i-a revenit lui Andreica Ioan, in baza unui contract de consultanta incheiat de soferul sau, Palade Adrian cu firma Sparver.
- La data de 1.04.2010, a fost incheiat un nou contract de consultanta, de aceasta data intre SC Interdevelopment SRL si SC El Arenal SRL (societate controlata de inculpatul Istrate Ion), in valoare de 200.000 euro. Inculpatul Istrate Ion a creat un mecanism comercial si financiar fictiv prin interpunerea societatii SC Duo Mat Invest SRL, pentru a disimula provenienta si beneficiarii reali ai sumelor reprezentand obiectul traficului de influenta. In cele din urma, banii au fost retrasi in numerar de inculpatii Stanescu Mihai si o alta persoana.
- In luna decembrie 2010, suma de 89.900 lei a fost transferata, la solicitarea lui Stamatoiu Cristian, in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre SC El Arenal SRL si SC Geogis Proiect SRL. Ulterior, pentru incasarea sumei de 89.900 lei, inculpatul Sabau Ioan -Claudiu a beneficiat de ajutorul inculpatului Istrate Ion care, in baza unei intelegeri prealabile, a creat circuitul financiar si comercial EL Arenal SRL -SC Geogis SRL -SC Serban Lux SRL -SC Duo Mat Invest SRL.
In vederea confiscarii speciale, s-au instituit masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Stamatoiu Cristian, Cozariuc Mihai -Mircea, Andreica Ioan, Sabau Ioan -Claudiu, Istrate Ion, Popescu Lazar, Stanescu Cezar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bistrita Nasaud cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Fata de Rusu Liviu Mihai, la data faptelor presedintele Consiliului Judetean Bistrita Nasaud (CJ Bistrita), s-a dispus clasare deoarece, din mijloacele de proba administrate in cauza, nu s-a putut stabili cu certitudine savarsirea infractiunii de luare de mita.
De asemenea, din mijloacele de proba administrate in cauza, nu a rezultat ca documentele utilizate in cadrul proiectului „Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane, precum si a celor rurale neconforme din jud. Bistrita -Nasaud”, documente in baza carora au fost obtinute fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, ar fi fost false, inexacte sau incomplete. Fata de celelalte fapte retinute initial in sarcina celorlalti inculpati, asa cum au fost descrise in comunicatul nr. 179/VIII/3 din 24 martie 2012, s-a dispus clasare.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.