RO EN
Coșul este gol

Deloitte: Facturarea electronica generalizata, la un pas de implementare

Legislatia care vizeaza facturarea electronica generalizata a fost elaborata de autoritati si prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, entitatile care deruleaza operatiuni taxabile in Romania vor fi obligate sa raporteze toate facturile prin sistemul RO e-Factura. Varianta pe hartie va mai putea fi utilizata, in paralel, doar pana la 30 iunie 2024 si doar in cazul in care furnizorul sau beneficiarul nu figureaza inca in Registrul RO e-Factura. Ulterior, rambursarea TVA va fi posibila pentru entitatile stabilite in Romania doar in baza facturii electronice. Care sunt etapele implementarii si ce risca entitatile care nu se conformeaza?
Romania a impus un sistem obligatoriu de facturare electronica incepand de anul trecut, pentru bunurile cu risc fiscal, in relatia cu entitati ale statului (business-to-government - B2G) si pentru operatorii din turism care accepta vouchere de vacanta. Pentru a extinde obligativitatea catre toate categoriile de tranzactii derulate pe teritoriul Romaniei, autoritatile au solicitat o derogare de la legislatia comunitara de TVA, pe care institutiile europene au aprobat-o in vara anului 2023.
 
Sase luni de tranzitie
Procesul de implementare a sistemului la nivel generalizat are doua etape importante. In prima, intre 1 ianuarie si 30 iunie 2024, furnizorii romani, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scop de TVA, vor fi obligati sa raporteze in sistemul RO e-Factura toate facturile B2B (business-to-business) emise pentru operatiunile (livrari de bunuri sau prestari de servicii) taxabile in Romania. Aceasta regula este aplicabila si contribuabililor nerezidenti care sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania, dar si in cazul facturilor emise de furnizori romani pentru tranzactii in care sunt implicate entitati ale statului (B2G), altele decat cele acoperite de legislatia anterioara privind facturarea electronica B2G, in vigoare de anul trecut.
Sunt exceptate de la aceste prevederi facturile aferente exporturilor de bunuri realizate de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau si cele pentru livrarile intracomunitare de bunuri cu plecare din Romania.
Concret, in prima etapa de implementare, contribuabilii mentionati trebuie sa emita facturile si in format XML, pe langa traditionala factura pe hartie, si sa le depuna in sistemul RO e-Factura, prin Spatiul Privat Virtual (SPV).
In perioada mentionata, furnizorii vor transmite facturile emise catre partenerii de afaceri conform procedurilor deja existente (pe hartie sau prin alte variante de facturare electronica), cu exceptia situatiei in care atat furnizorul/prestatorul, cat si destinatarul sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura, caz in care factura se considera comunicata catre beneficiar atunci cand este transmisa cu succes prin sistemul electronic.
Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura este de cinci zile lucratoare de la data emiterii facturii, cu respectarea anumitor conditii, iar incalcarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei, in functie de dimensiunea contribuabilului. In perioada 1 ianuarie-31 martie 2024 nu se aplica sanctiuni pentru astfel de abateri.
In etapa a doua, dupa 1 iulie 2024, facturile pe hartie sau in vechiul format electronic nu vor mai fi acceptate din punct de vedere fiscal. Singurele facturi acceptate in scopul exercitarii dreptului de deducere a TVA vor fi cele emise electronic, in format XML, si transmise beneficiarilor prin sistemul RO e-Factura.
 
Sanctiuni semnificative
Contribuabilii trebuie sa se pregateasca din timp pentru indeplinirea acestor obligatii, dat fiind ca sanctiunile sunt semnificative. Beneficiarii de facturi B2B care, dupa data de 1 iulie 2024, primesc si inregistreaza in evidenta contabila facturi care nu sunt emise in format electronic si nu sunt trimise prin sistemul RO e-Factura sunt sanctionati cu amenzi egale cu suma TVA inscrisa pe factura.
O astfel de prevedere pare a fi in contradictie cu principiile dreptului UE (spre exemplu decizia CJUE in cauza 564/15 Farkas). Mai mult, beneficiarii care inregistreaza in evidenta lor facturi in format traditional se vor confrunta, de asemenea, cu respingerea deducerii TVA aferenta, deoarece facturile de acest tip nu vor mai fi acceptate pentru exercitarea deducerii TVA.
In concluzie, toti contribuabilii care deruleaza operatiuni taxabile in Romania trebuie sa fie gata, inca de la 1 ianuarie 2024, sa emita facturile in format electronic si sa le raporteze in sistem, chiar daca timp de sase luni mai pot utiliza formatul actual al facturilor. In acest scop, este necesara identificarea unor solutii compatibile cu sistemele contabile interne, cu ajutorul carora contribuabilii sa se poata conforma la noile cerinte de raportare. Pe de alta parte, autoritatea fiscala (ANAF) trebuie sa isi imbunatateasca infrastructura, astfel incat aceasta obligativitate sa produca efectele scontate.
 
* Material de opinie de Alexandru Stancu, Senior Manager, Impozitare Indirecta, Deloitte Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter