Nivelul de incredere al managerilor romani a scazut in a doua parte a acestui an, pana aproape de nivelul de la finalul anului 2020, la 44.4, insa ramane peste nivelul perioadei similare din 2021, potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S2 2022, publicate de Impetum Group.
In a doua parte a acestui an, increderea managerilor a fost influentata de inflatie, cresterea preturilor la energie si carburanti, dar si a costurilor cu materiile prime. Prin urmare, 1 din 3 companii s-a declarat afectate de cresterea tarifelor la energie, in timp de 70% se declara inca afectati de razboiul din Ucraina. Totodata, 43% dintre respondentii la studiul CONFIDEX estimeaza, in urmatoarele trei luni, scaderea PIB, a investitiilor private si publice, precum si o devalorizare a monedei nationale, in raport cu euro si in special cu dolarul american. Pe de alta parte, observam o imbunatatire a starii de spirit, care a atins nivelul de 5.1, fata de 4.7 din primavara acestui an: 31% dintre manageri sunt optimisti cu privire le evolutia economiei in perioada urmatoare, ceea ce reflecta nivelul crescut de rezilienta si adaptabilitate ale mediului de afaceri. La polul opus, doar 27% privesc aceasta evolutie cu ingrijorare, iar 42% se uita cu precautie la viitorul economiei din Romania.
„Rezultatele CONFIDEX ne dezvaluie multe noutati despre perceptiile asupra mediului macro-economic. Managerii romani se asteapta la o recesiune, la o criza energetica si la o devalorizare a leului in raport cu dolarul si totusi, starea lor de spirit a crescut. Per total sunt mai relaxati. Intrebarea pe care ne-o punem este daca aceasta relaxare vine dintr-un un nivel mai bun de pregatire, la nivelul mediului de afaceri, de a face fata provocarilor, o crestere a gradului de rezilienta si din increderea managerilor ca pot depasi chiar si cele mai mari provocari, fie vine din faptul ca spera ca situatia va fi buna pentru ca statul va interveni sa rezolve problemele si adopta o atitudine reactiva. Insa am vazut ca la nivel global, gradul de indatorare total al statelor si companiilor private atinge un nivel de 250% din PIB-ul mondial si intrebarea este, cat de sustenabila este o indatorare suplimentara in viitor?”, declara Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Cele mai probabile investitii ale resurselor financiare proprii pe care managerii le-ar face in perioada urmatoare sunt in propria companie, anume 48% ar contribui in cheltuieli de capital, iar 40% ar contribui in capital de lucru. Urmatoarele preferinte pentru investitii ar fi imobiliarele si titlurile de stat. Raspunsul este aproape similar si cu destinatia banilor de investit din companii. Pe locurile urmatoare situandu-se imobiliarele si depozitele bancare.
„Vedem ca 3 din 5 manageri si-ar dori sa aiba acces la surse alternative de capital. Cu toate acestea, ei aleg sa isi investeasca resursele personale in principal in companiile proprii si putini se uita catre fondurile de investitii sau companii de private equity. Este o chestiune de educatie financiara sa intelegem valoarea acestor finantari alternative care pot oferi randamente mai inalte si peste inflatie in mod continuu si pe termen lung, cu nivel de risc rezonabil.” a mai spus Andrei Cionca.
Aproximativ 1 din 4 manageri (24%) considera ca situatia companiei pe care o reprezinta s-a imbunatatit in ultimele sase luni, si per total considera ca compania lor este intr-o stare mai buna decat cele din sectorul in care activeaza: 55% vad ca situatia domeniului in care activeaza s-a deteriorat, 77% ca situatia la nivelul economiei noastre s-a deteriorat si 79% cred ca situatia la nivelul economiei noastre s-a deteriorat.
„De la inceputul studiului am observat ca managerii au tendinta de a subaprecia ce se intampla cu compania lor sau de a subaprecia ceea ce se intampla cu companiile din domeniul lor de activitate, cu economia noastra sau cu cea europeana. Si acest lucru ne face sa ne intrebam daca exista o comunicare reala intre companii si daca exista o intelegere reala a economiei noastre.” a declarat Andrei Cionca
Ultimii doi ani i-au determinat pe manageri sa investeasca in digitalizare
Astfel, 21% dintre manageri au instalat panouri fotovoltaice, 12% au apelat la retehnologizare, iar 9% au redus consumul. Cu toate acestea, peste 50% din companii nu au luat nicio masura de eficientizare energetica.
Efectele turbulentelor din ultima vreme si-au spus cuvantul si asupra planurilor de recrutare ale companiilor. Astfel, 22% dintre organizatii nu au facut angajari in ultimii doi ani, in timp ce doar 8% si-au marit echipele cu peste 50 de angajati. Celelalte au angajat intre 1 si 50 de persoane in ultimii doi ani.
Privind la ultimele sase luni de activitate, 27% dintre manageri recunosc ca li s-a ingreunat atragerea fortei de munca, aproape un sfert au dificultati cu capitalul de lucru, iar 22% vorbesc despre un acces mai dificil la creditare. Pe de alta parte, 33% si-au imbunatatit relatia cu clientii, iar 28% au o relatie mai buna cu angajatii.
Asteptari pentru viitor
Aproximativ 9 din 10 manageri se asteapta ca economia Romaniei sa se confrunte cu inflatie accentuata in viitor, iar 84% cred intr-o prelungire a crizei din domeniul energiei. Mai mult, cresterea ratei somajului ar fi de anticipat in perioada urmatoare, in timp ce 82% dintre manageri se asteapta la o noua recesiune economica.
1 din 2 manageri tinteste cresterea vanzarilor
Pentru a depasi provocarile, in perioada urmatoare, 56% dintre manageri prioritizeaza cresterea vanzarilor, pastrarea locurilor de munca, imbunatatirea relatiei cu clientii, digitalizarea si automatizarea companiei. In plus, 39% au in vedere reducerea costurilor ca strategie de adaptare.
Mai mult, Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) poate reprezenta un sprijin pentru manageri, fiind foarte popular in randul acestora. In acelasi timp, 13% dintre companiile care au participat la studiu au aplicat pentru o schema de finantare. Pentru studiul complet, click aici!