RO EN
Coșul este gol

CONAF avertizeaza ca fiscalitatea tine Romania in capcana inactivitatii

In premiera femeile antreprenoare din Romania ar putea avea acces la granturi si garantii pentru imprumuturi prin programul „Promovarea Dezvoltarii Antreprenoriatului Feminin” initiat de CONAF, care va fi creat in colaborare cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
Prima reuniune tehnica intre reprezentantii Cabinetului Ciolacu si cei ai Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a avut pe agenda de lucru necesitatea unor politici publice care sa faciliteze accesul femeilor antreprenor la finantare, dezvoltarea strategiei nationale pentru antreprenoriatul feminin in contextul aderarii la OECD, accesul antreprenoarelor la fondurile europene, impactul digitalizarii asupra societatii si economiei si importanta prezentei organizatiilor reprezentative pentru antreprenoriatul feminin in structurile de decizie ale Consiliului de Export.
Agenda intalnirii a inclus si problema efectului negativ al unor masuri fiscale inoportune in acest context complicat de crize suprapuse carora afacerile mici si mijlocii le fac fata la limita supravietuirii. CONAF a avertizat asupra impactului negativ pentru afacrile mici si mijlocii ale reglementarilor fiscale analizate de guvern in contextul necesitatii reducerii deficitului bugetar, inclusiv chestiunea introducerii platii CASS pentru tichetele de masa.
„Am purtat dialog amplu si constructiv pentru un viitor sustenabil, centrat pe egalitate de gen, diversitate si stimularea inovatiei. Sustinerea antreprenoriatului feminin nu este doar o chestiune de egalitate de gen, ci un element cheie pentru accelerarea progresului economic si social al tarii noastre. Am insistat asupra recomandarilor OECD pentru sustinerea antreprenoriatului feminin, fundamentate de studii care arata ca diversitatea de gen duce la cresterea productivitatii companiilor atat in termenii valorii de piata cat si in cei ai veniturilor si, in final la cresterea economica sustinuta”, a declarat Cristina Chiriac, presedinta CONAF.
 
Politici publice pentru accesul femeilor la finantare
CONAF a solicitat guvernului sa construiasca politici publice care sa faciliteze accesul femeilor la finantare prin oferirea de granturi, garantii pentru imprumuturi si microfinantare, in acord cu recomandarile OECD si cele ale Comisiei Europene.
Concret, pentru mobilizarea mecanismelor guvernamental este nevoie de un program pentru „Promovarea Dezvoltarii Antreprenoriatului Feminin”. dedicat accesarii ajutoarelor de stat sub forma de garantii pentru imprumuturi prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si sub forma de granturi.
Avand in vedere rolul vital pe care antreprenoriatul feminin il joaca in economia noastra (1,5 milioane de companii in Romania, dintre care 200.000 au actionariat feminin, aproximativ 13% dintre companiile din Romania sunt detinute de femei -conform INS 2022) dar si problematica creditarii cu care se confrunta mediul privat in ultimii 3 ani, am expus necesitatea unei scheme de sustinere dedicata, pentru care vom dezvolta grupuri de lucru in cadrul Ministerului Muncii si al Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
„Avem nevoie de politici guvernamentale pentru asigurarea accesului la finantare al intreprinderilor detinute, controlate sau conduse de femei. Credem ca ajutoarele de stat prin granturi si garantii sunt esentiale. Desi in Uniunea Europeana exista reglementari privind ajutorul de stat pentru antreprenoriatul feminin inca din 2009, cand statelor membre li se permitea sa acorde granturi de pana la un milion de euro firmelor nou infiintate de femei, fara sa treaca prin procesul notificarii catre Bruxelles, noi nu am implementat aceste facilitati. Consideram ca guvernele trebuie sa incurajeze bancile sa acorde imprumuturi antreprenoarelor, inclusiv prin rate ale dobanzilor adecvate riscului (real), finantare combinata si furnizarea de garantii sau facilitati de partajare a riscului si refinantare cu costuri reduse si pe durata mai lunga. In absenta unor astfel de stimulente, procesele si sistemele bancare pot ignora problemele specifice atreprenoriatului feminin. Prin crearea unui mediu favorabil si unui cadru financiar sensibil la dimensiunea de gen, care da puterea femeilor sa aiba acces la sprijinul si finantarea necesare pentru extinderea si dezvoltarea afacerilor lor, guvernul da un impuls favorabil cresterii economiei romanesti”, a adaugat Cristina Chiriac.
 
Strategia Nationala pentru Antreprenoriatul Feminin
In cadrul reuniunii, la care au participat alaturi de CONAF si Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA) si Organizatia Femeilor Antreprenor din Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – OFA UGIR, s-au discutat si probleme legate de Strategia Nationala pentru Antreprenoriatul Feminin, care trebuie recalibrata in acord cu recomandarile OECD, un efort constructiv pentru aderarea Romaniei cat mai rapida la aceasta prestigioasa institutie internationala. Obiectivul CONAF este sa ne asiguram ca femeile antreprenor au un loc special in economia noastra. CONAF a cerut revizuirea Legii Dialogului Social astfel incat rolul antreprenoriatului feminin sa fie distinct si sa se reflecte in legislatia nationala, in acord cu standardele europene.
„In contextul discutiilor privind Fondurile Europene si Solutiile Durabile am analizat cum putem dezvolta si coagula companiile cu actionariat feminin prin fondurile europene si schemele de sustinere, inclusiv promovarea accesului la ajutoare de stat si granturi pentru antreprenoriatul feminin, cu accesare bazata pe competente si potential de inovatie”, a adaugat presedinta CONAF.
Impactul digitalizarii asupra pietei muncii trebuie analizat si din perspectiva nevoia de a pregati antreprenoarele pentru provocarile viitorului. “Suntem statul european in care ponderea absolventilor de sex feminin in domeniile stiinta, tehnologie, inginerie si matematica (STEM) este superioara mediei europene (59,1% fata de 57,2%), ceea ce arata ca avem un potential creativ enorm, educat si initiat exact in domeniile importante pentru viitorul economiei globale in antreprenoriatul feminin, care trebuie sprijinit prin politici publice”, a mai observat Cristina Chiriac.
 
Firmele destinute de femei duc la piete mai competitive
Consiliul de Export are un rol important in economie si CONAF considera ca organizatiilor reprezentative pentru antreprenoriatul feminin trebuie sa fie incluse in structurile sale de decizie.
Datele arata ca activarea si imputernicirea intreprinderilor detinute de femei duce la piete mai competitive si mai diverse, iar in contextul digitalizarii afacerilor penetrarea pietelor globale este mai facila. Potrivit Centrului de Comert International, agentie internationala a UNCTAD, care are un mandat dublu de la Organizatia Mondiala a Comertului (World Trade Organization -WTO) si de la ONU, IMM-urile detinute de femei care exporta tind sa castige mai mult, sa plateasca mai bine, sa angajeze mai multi oameni si sa fie mai productive decat firmele care isi desfasoara activitatea doar pe plan intern.
„In plus sustinerea acordata prin politici publice clare, moderne si inteligente antreprenoriatului feminin are un efect catalizator si asupra cresterii participarii femeilor la forta de munca. Statisticile comparative europene arata ca in Romania femeile sunt atrase intr-o “capcana a inactivitatii”, in mare parte din cauza contributiei negative a fiscalitatii. Evident intensificarea presiunii fiscale ar fi inadecvata in acest moment”, a declarat presedinta CONAF.
Aceasta intalnire a reprezentat o etapa semnificativa in sustinerea si dezvoltarea antreprenoriatului feminin in Romania. Subiectele care graviteaza in jurul egalitatii de gen si a initiativei antreprenoriale feminine sunt de extrema actualitate, iar temele aflate astazi in dialog sunt departe de a se fi epuizat. CONAF se angajaza sa continue dialogul pentru a crea solutii eficiente si durabile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter