RO EN
Coșul este gol

COFACE: Intarzierile la plata scad in toate sectoarele de activitate din Germania

A 5-a editie a sondajului Coface privind platile corporative in Germania a fost realizata in iulie si august 2021, pe un esantion de 819 companii.
Una dintre principalele concluzii este ca firmele germane par sa se fi acomodat la mediul pandemic. Mai multe companii ofera termene de plata comparativ cu anul trecut, cand cifra scazuse brusc. Desi Germania a cunoscut o puternica recesiune in 2020 si inceputul anului 2021, disciplina platilor a continuat sa se imbunatateasca in 2021 comparativ cu rezultatele deja bune din 2020. In plus, durata medie a intarzierilor de plata s-a redus cu peste o saptamana.
Perspectivele companiilor chestionate sunt foarte pozitive. Cu toate acestea, evaluarea trebuie pusa in perspectiva, deoarece vine dupa o recesiune in 2020. 41% dintre participanti sunt optimisti cu privire la evolutiile din 2021. Chiar daca ponderea respondentilor cu o perspectiva pozitiva pentru 2022 ramane ridicata, aceasta scade la 32%, reflectand o certitudine mai mica. Desi efectele COVID-19 raman un risc major, companiile percep perturbarile lanturilor globale de productie ca fiind principalul risc pentru operatiunile lor de export in 2021.
"Rezultatele extrem de bune in ceea ce priveste intarzierile la plata sunt usor problematice, avand in vedere ca Germania a cunoscut cea mai grava recesiune din 2008. Cu toate acestea, consideram ca aceste rezultate favorabile s-au datorat in mare parte sprijinului guvernamental. Va fi interesant sa vedem daca firmele se vor pastra pe linie de plutire odata ce isi vor pierde vestele de salvare financiare", a comentat Christiane von Berg, economist in Europa de Nord la Coface.
Termene de plata: companiile germane s-au obisnuit cu pandemia
Potrivit sondajului, companiile germane au fost putin mai relaxate in 2021 si au oferit clientilor mai multe termene de plata. In 2020, companiile au fost foarte prudente: ponderea companiilor care au oferit credite de plata a scazut de la peste 80% in perioada precedenta COVID-19 la 62%. Aceasta tendinta s-a inversat in 2021,74% dintre companii oferind termene de plata.Companiile germane care isi desfasoara activitatea pe piata interna sunt principalul motor al acestei inversari:in timp ce doar 57% dintre companii au oferit termene de plata in 2020, aceasta pondere a crescut la 73% in 2021.
Termenele scurte de plata (intre 0 si 60 de zile) domina in continuare peisajul comercial german. 88% dintre companii au solicitat efectuarea platilor in termen de 60 de zile in 2021, aspect aproape neschimbat din 2020 si 2019. Distributia intervalelor de timp pentru termenele de plata este, de asemenea, aproape neschimbata,ceea ce explica de ce termenul mediu de plata in 2021 a scazut doar marginal de la 33,5 zile in 2020 pana la 32,6 zile in 2021.
Analizand sectoarele de activitate, constructiile au in continuare cele mai scurte termene de plata: aproape 75% dintre respondenti se asteapta ca facturile sa fie platite in primele 30 de zile,cu o medie de 24,4 zile. In 2021, 7 din 11 sectoare au oferit termene de plata mai lungi de 90 de zile, in timp ce termenele de plata ultra-lungi (peste 120 de zile) au devenit foarte rare.
Cresteri mai mare ale termenelor medii de plata - de aproape 10 zile - au fost observate in sectoarele constructiilor si cel de confectii textile. In schimb, utilajele (-8,2 zile), agroalimentarul-lemn (-7,3 zile) si auto (-6,3 zile) au raportat cele mai puternice scaderi din acest punct de vedere. Sectorul confectii textile a devenit cel mai generos sector si solicita acum achitarea platilor in medie pana la 47 de zile dupa livrare.
Raspunsurile din sondajul Coface sugereaza caincertitudinea in jurul crizei COVID-19 a scazut in 2021, dar ca firmele raman vigilente.Mai multe companii ofera termene de plata in Germania, dar acestea s-au redus usor, sugerand ca firmele sunt inca dornice sa incaseze cat mai devreme posibil.
Intarzieri la plata: companiile incaseaza mai devreme
Din 2020, numarul intarzierilor la plata a scazut in continuare.In 2021, doar 59% dintre companiile chestionate au raportat plati intarziate, in timp ce 68% din toate companiile au raportat intarzieri in 2020. Cu exceptia transporturilor si a metalelor, numarul intarzierilor la plata a scazut in toate sectoarele.Cu toate acestea, in timp ce mai putin de jumatate dintre companiile din sectorul agroalimentar-lemn au raportat plati intarziate, cifra a fost de 70% in sectorul confectii textile.
Sectorul tehnologia informatiei si comunicatiilor(TIC) inregistreaza cel mai scurt timp inainte de plata.In acest sector, marea majoritate a companiilor chestionate au raportat intarzieri de maximum 30 de zile si nici o companie nu a inregistrat intarzieri peste 60 de zile. In schimb, metalele au fost singurul sector care a raportat intarzieri de peste 150 de zile (2%).Aceasta este o imbunatatire semnificativa. In 2020, pe langa sectorul metalelor, companiile din constructii si ambalaje de hartie au raportat, de asemenea, intarzieri de plata foarte lungi.
Durata medie a intarzierilor de plata a scazut in consecinta cu 8 zile pana la 27,7 zile in 2021, care este cea mai scurta intarziere medie din seria cronologica a Coface[3]. Aproape toate sectoarele au raportat o scadere a duratei intarzierilor de plata. Cele mai puternice scaderi s-au inregistrat in industria farmaceutica (-26 zile) si TIC (-25 zile). Companiile care opereaza in domeniul TIC au acum cel mai scurt timp de asteptare, cu o medie de 17,5 zile, in timp ce companiile din sectorul utilajelor au un timp mediu de asteptare de 35,8 zile.
Motivele care stau la baza intarzierilor de plata sunt legate in principal de dificultatile financiare(46% in 2021). 20% dintre respondenti au invocat o cerere mai mica in Germania, in principal pe fondul carantinei. Interesant este faptul caalti 20% au mentionat lipsa optiunilor de finantare, chiar daca programele de sprijin pentru finantarea publica COVID-19 sunt inca in vigoare.
Riscurile financiare asociate platilor intarziate pentru companiile germane sunt scazute in 2021.Doar 4,4% dintre participanti au raportat ca ponderea platilor restante intre 6 luni si 2 ani reprezinta 2% sau mai mult din cifra lor de afaceri anuala.
Companiile vor trece peste dificultati cu ajutorul statului
Evaluarea de catre companii a perspectivelor economice este relativ optimista. 41% dintre participanti sunt optimisti cu privire la evolutiile economice din 2021, in timp ce 11% considera ca situatia lor se va deteriora fata de 2020.In total, raspunsurile marcheaza o inversare brusca de la un an 2020 foarte pesimist. Mai mult optimism poate fi observat in toate sectoarele, cu cea mai mare revenire in sectoarele metalelor si auto. Perspectivele pentru 2022 sunt, de asemenea, pozitive, dar par mai putin sigure.Sectorul confectii textile este cel mai optimist pentru 2022 cu +47 puncte de echilibru. Cu toate acestea, imbunatatirea brusca a sentimentului ar trebui pusa in perspectiva cu situatia foarte dificila din 2020 si 2021, pentru acest sector.Acelasi lucru este valabil si pentru sectorul auto, unde perspectivele pozitive revin dupa starea de criza in 2020.
Potrivit sondajului,principalul risc pentru operatiunile de export in 2021 va fi determinat de intreruperile lanturilor de productie globale, care au fost mentionate de 40% dintre respondenti. Cresterea preturilor marfurilor non-petrol este, de asemenea, un subiect important in 2021 (20%), urmata de efectele COVID-19 asupra economiei globale (10%) si asupra economiei germane (8%).
Germania ramane tara care ofera cele mai mari oportunitati pentru companiile chestionate. Cu toate acestea, importanta sa a scazut de la 91% in 2020 la 85% in 2021. Un motiv ar putea fi faptul ca, in perioade incerte, companiile tind sa faca afaceri in tarile pe care le cunosc cel mai bine si se orienteaza mai mult spre piata lor interna. Acum ca incertitudinile au scazut, companiile fac din nou mai multe afaceri in strainatate.
Momentele dificile necesita masuri speciale.La intrebarea daca au folosit ajutorul de stat in ultimele 12 luni, ponderea companiilor care au raspuns pozitiv in 2021 a fost neschimbata, la 48%.Defalcarea masurilor de sprijin a fost, de asemenea, relativ neschimbata,cea mai populara masura ramanand schema de tip furlough.
Conform legislatiei actuale, ajutorul de urgenta din partea guvernului federal si masurile de scutire a impozitelor vor expira la sfarsitul lunii septembrie 2021, in timp ce programele speciale de avans, garantiile de stat si programele speciale de imprumut KfW vor expira la sfarsitul anului 2021.Va fi interesant de vazut in ce masura comportamentul de plata foarte pozitiv si previziunile de afaceri optimiste vor continua in 2022 fara sprijinul statului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter