Aproape jumatate (47,7%) dintre angajatorii care vor face concedieri in perioada urmatoare vor renunta la toti angajatii part-time, arata rezultatele unui sondaj intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), privind impactul noilor masuri fiscale adoptate de Guvern.
Potrivit sursei citate, la intrebarea "Aveti salariati care lucreaza doar part-time in societatea dumneavoastra, incadrati la nivelul salariului minim?", 45,3% dintre cei chestionati au mentionat ca nu au angajati part-time cu salariu minim, iar 47,4% ca au intre unu si patru angajati.
In acest context, respondentii au indicat masurile pe care le vor adopta ca urmare a modificarii regimului fiscal pentru angajatii part-time (plata contributiilor la nivelul salariului minim pentru 8 ore). Astfel, 47,7% din totalul angajatorilor intervievati care au evidentiat ca vor face concedieri, au declarat ca vor renunta la toti angajatii part-time, 26,1% ca vor renunta la un angajat, iar 22,5% ca vor concedia intre doi si cinci angajati.
Referitor la masura prin care se schimba regimul fiscal al microintreprinderilor, prin reducerea plafonului de la un milion de euro la 500.000 de euro, 35,8% dintre respondenti au indicat ca sunt afectati in mare masura, 26,8% in mica masura, in timp ce o pondere de 37,4% dintre cei chestionati au declarat ca nu au fost afectati.
De asemenea, la intrebarea "Ati fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microintreprinderile indiferent de numarul de angajati, in locul scaderii plafonului pentru microintreprinderi?", peste jumatate (54,2%) au oferit un raspuns afirmativ, iar 45,8% au afirmat ca nu ar fi preferat aceasta alternativa.
Sondajul CNIPMMR indica faptul ca peste o treime dintre firme (37,4%) nu au fost afectate, 15,2% afectate intr-o mica masura, iar 47,4% in mare masura.
Totodata, reprezentantii din domeniul HoReCa au evidentiat ca, in urma modificarii Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2023, vor opta pentru plata impozitului pentru veniturile microintreprinderilor (54%) si pentru plata impozitului pe profit (46%).
Ca urmare a maririi impozitului pe dividende de la 5% la 8%, o pondere de 55,5% dintre respondenti sustin ca vor aplica ambele masuri, 28,3% dintre acestia vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevazute de Codul Fiscal, iar 16,2% vor plati dividende cu aplicarea impozitului de 8%.
In plus, acordarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit va determina o pondere de 41,9% dintre participanti sa reinvesteasca profitul in aceeasi masura ca anul precedent, 38,2% dintre acestia vor mari procentul de profit alocat investitiilor, in timp ce 19,9% ca vor reinvesti intreg profitul.
Ca urmare a cresterii impozitului pe cladiri raportat la grila notariala, 47,6% dintre intreprinzatori au indicat ca nu vor adopta nicio masura, 30,9% ca vor reduce investitiile pentru a achita impozitul, iar 12,6% se vor reloca intr-o cladire mai mica si 8,9% vor vinde bunurile imobile detinute.
La intrebarea privind echitatea introducerii unei "taxe de solidaritate" pentru companiile cu o cifra de afaceri de 100 milioane euro in vederea cresterea fiscalitatii pentru IMM-uri, o pondere de 71% dintre intreprinzatori considera ca este o masura echitabila, spre deosebire de 29% dintre acestia care au dat un raspuns nefavorabil privind aceasta taxa.
In contextul actual, respondentii considera ca Guvernul ar trebui sa adopte urmatoarele masuri pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat: reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetar (87,40%); eliminarea pensiilor speciale (76,60%); cresterea eficientei colectarii prin digitalizarea ANAF (70,70%), reducerea evaziunii fiscale (74,90%); realizarea de investitii publice in economia reala (68,10%).
CNIPMMR a realizat in perioada 25-28 iulie 2022 o consultare sub forma unui sondaj derulat prin intermediul Google Forms, la care au participat 1179 de respondenti din toate cele patru categorii de intreprinderi care formeaza sectorul IMM-urilor: microintreprinderi - cu pana la 9 salariati si o cifra de afaceri anuala neta sau active totale de pana la doua milioane euro, echivalent in lei; intreprinderi mici - intre 10 si 49 de salariati si cifra de afaceri anuala neta sau active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei; intreprinderi mijlocii - intre 50 si 249 de salariati si cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.
La chestionar au participat si reprezentanti din intreprinderile mari, ONG-uri, PFA-uri si cabinete medicale.
Conform Ordonantei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contributia de asigurari sociale si cea de sanatate, datorate de catre persoanele fizice angajate in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care acestea se datoreaza.
De la aceasta prevedere sunt exceptate cateva categorii de persoane, printre care: elevii, studentii cu varsta pana la 26 de ani, persoanele cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, persoanele care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. Pentru informatii suplimentare, click aici!