Programul "Noua Casa" poate aduce beneficii atat pentru sectorul constructiilor, cat si pentru cei care vor sa-si achizitioneze o casa, a declarat Cristian Paun, presedintele Consiliului de Administratie al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), duminica, la Digi 24.
"De acum inainte, daca vrei sa intri in program ca si constructor, cu un proiect, trebuie sa vii sa arati ca ai lucruri clare. Deci, se da garantie intr-un procent mai mare acelei locuinte pe care tu o cumperi cu acesti constructori care dovedesc niste lucruri. Eu spun ca nu e neaparat rau. De cele mai multe ori, Romania sta destul de prost la avizele de constructii, autorizatii si tot ce inseamna birocratia statului. E clar ca se mareste valoarea pentru care se acorda garantia. Nu am facut altceva decat sa ajustam putin preturile la ceea ce intampla in momentul de fata in zona imobiliara", a spus Cristian Paun.
Reprezentantul FNGCIMM a precizat ca prin programul Noua Casa se vor putea acorda garantii si pentru creditarea companiilor care construiesc proiecte de locuinte, pentru a mai reduce din presiunea dezvoltatorilor care isi bazeaza finantarea pe banca si pe clientii lor.
"Poate fi un program care, in criza, poate produce niste beneficii pentru sectorul constructiilor, pentru cei care vor sa-si ia o casa. Sa nu uitam ca, totusi, Romania asa cum arata ea in momentul de fata are un PIB in care sectorul constructiilor este important", a subliniat Cristian Paun.
Prin programul Noua Casa, FNGCIMM va acorda doua categorii de credite pentru locuinte noi, respectiv imprumuturi de pana la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% si se acorda o garantie de stat de 60%, si de 70.000 de euro, cu un avans de 5% si o garantie de stat de 50%. Pentru locuintele vechi (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) conditiile raman neschimbate.
Credite de peste 10 miliarde lei, aprobate de banci prin IMM Invest
In cadrul aceluiasi interviu de la Digi 24, Cristian Paun a facut referire si la programul IMM Invest, despre care spune ca a pornit cu o imagine falsa, dar care beneficiaza de un plafon de 30 de miliarde de lei, din care au fost aprobate, pana la aceasta data, de catre banci, credite in valoare de circa 10,2 miliarde lei.
"Nne apropiem de plafonul de 15 miliarde si, in total, avem undeva la 11.600 de credite aprobate pentru aceste IMM-uri. Sunt 67.000 de cereri de credit depuse la banci, din care au fost luate doar 40.000 in analiza. Sunt undeva de 17.000 de dosare respinse de catre banci. Asta e capacitatea reala a economiei romanesti. Sa te bazezi pe un numar de pana la 20.000 de IMM-uri viabile active, sanatoase, e ceva trist. Noi trebui sa facem eforturi substantiale in perioada urmatoare ca aceasta multime de IMM-uri viabile sa creasca semnificativ de mult. In Romania, strategia bazata pe consum ca motor de tractare a economiei si de dezvoltare nu tine, pentru ca nu suntem inca o economie care sa tina in spate aceasta coloana vertebrala bine osificata. Programul acesta face si un lucru bun, si anume ca oarecum merge pe directia meritocratiei, ii premiaza pe cei buni si e bine ca e asa, pentru ca pana la urma, repet, nu are sens sa uzi buruienile. Daca am mari plafonul, cum zice legea, la 30 de miliarde, nu prea mai gasesti altii, nu mai ai cui sa-i dai bani", a subliniat Cristian Paun.
IMM Invest este cel mai mare program de sustinere a IMM-urilor din Romania, demarat in ultimii 30 de ani.