Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (MTIC) proune infiintarea unui Registru unic al utilajelor si echipamentelor declarate de constructorii care participa la licitatii pentru proiecte de infrastructura de interes national. Institutia a lansat un proiect de Hotarare de Guvern, in acest sens, care se afla in consultare publica. Documentul propune inclusiv metodologia de utilizare si mentinere a Registrului.
Conform textului proiectului de HG, Registrul unic al utilajelor si echipamentelor este infiintat si operationalizat de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" (RAR), unitate aflata sub autoritatea MTIC, in termen de 60 de zile de la data publicarii Hotararii de Guvern in Monitorul Oficial si se pastreaza in format electronic. In termen de 15 zile lucratoare de la data operationalizarii Registrului, operatorii economici care participa la licitatii publice pentru proiecte de infrastructura au obligatia de a incarca in Registru informatiile solicitate.
Registrul unic al utilajelor si echipamentelor reprezinta o baza de date electronica care cuprinde informatiile necesare pentru identificarea utilajelor si echipamentelor de care pot dispune operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul proiectelor de infrastructura de interes national, in vederea participarii la procedurile de achizitii publice. Registrul va fi completat si mentinut prin incarcarea de catre respectivii operatori economici a informatiilor necesare, prin intermediul unui portal informatic, datele de identificare ale utilajelor si echipamentelor autopropulsate urmand a fi validate de catre RAR pe baza cartii de identitate a vehiculului (CIV), pe baza Atestatului tehnic (AT) sau pe baza Raportului tehnic (RT), dupa caz, documente emise de RAR, dupa identificarea utilajului sau echipamentului.
"Scopul infiintarii Registrului este reprezentat de crearea unui mecanism de verificare, pentru autoritatile contractante, a disponibilitatii utilajelor si echipamentelor declarate de catre operatorii economici ofertanti, ca fiind utilizabile in implementarea proiectelor de infrastructura de interes national. In vederea participarii la procedurile de achizitie publica in domeniul proiectelor de infrastructura de interes national, operatorii economici au obligatia de a incarca in Registru informatiile relevante cu privire la identitatea proprie si cu privire la numarul si identitatea utilajelor si echipamentelor de care pot dispune. Registrul trebuie sa asigure informatii corecte si transparenta corespunzatoare, in special la nivelul autoritatilor care vor avea acces la continutul sau. Prin utilaj sau echipament se intelege acel utilaj sau echipament autopropulsat. Fiecare utilaj va avea incorporat un dispozitiv de tip GPS, care sa transmita in timp real, atat pozitia utilajului cat si istoricul activitatii acestuia", se precizeaza in metodologia de functionare a Registrului unic al utilajelor.
Ce va cuprinde Registrul unic al utilajelor
Registrul cuprinde, minim, urmatoarele informatii:
● operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul proiectelor de infrastructura de interes national, respectiv denumirea si datele de identificare, precum si domeniul relevant de activitate. Aceste informatii sunt incarcate in registru de catre operatorii economici in cauza;
● numarul si datele de identificare ale utilajelor si echipamentelor de care pot dispune operatorii economici; datele de identificare ale fiecarui utilaj/ echipament autopropulsat se refera la denumirea acestuia (conform nomenclatorului pus la dispozitie de catre RAR), marca (denumirea producatorului), tipul (cod sau denumire comerciala), numarul sau de identificare (seria sasiului), numarul de inmatriculare sau de inregistrare in circulatie ori numarul de inventar;
● in cazul in care operatorii economici au incheiate contracte si acestea se afla in derulare, date referitoare la contractul de achizitie publica incheiat, respectiv lucrarea si partile contractante. Aceste informatii sunt incarcate in registru de catre operatorii economici in cauza;
● in cazul in care operatorii economici au incheiate contracte si acestea se afla in derulare, numarul si datele de identificare ale utilajelor si echipamentelor autopropulsate declarate de operatorii economici in contractul de achizitie publica (inclusiv forma de detinere: proprietate/ inchiriere/ comodat etc.), precum si perioada/ perioadele in care utilajele si echipamentele autopropulsate sunt utilizate, conform graficelor de executie ale lucrarilor, potrivit contractului de achizitie publica. Aceste informatii sunt incarcate in registru de catre operatorii economici in cauza.
Registrul se actualizeaza de fiecare data cand exista o modificare survenita asupra utilajelor si echipamentelor declarate in contracte si publicate in Registru, precum si asupra perioadei de utilizare, cu mentinerea unui istoric al modificarilor.
Pentru textul integral al proiectului de HG, click aici!