RO EN
Coșul este gol

MDRAPFE: Toate autoritatile de management au fost acreditate

Dupa mari intarzieri, care au dus la scaderea drastica a gradului de absorbtie a fondurilor europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a anuntat ca, la data de 4 august 2017, s-a finalizat procesul de acreditare si pentru autoritatile de management (AM) care gestioneaza cele mai importante programe, respectiv: Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Programul Operational Competitivitate (POC), Programul Operational Regional 2014-2020 (POR) si Programul Operational Capital Uman (POCU). Alocarile financiare aferente acestor programe operationale insumeaza aproximativ 21,67 miliarde euro din fonduri UE.
„Pachetele de documente necesare desemnarii au fost transmise Autoritatii de Audit (AA) de catre MDRAPFE, in lunile martie si aprilie a.c., ulterior fiind demarate misiunile de audit. Desemnarea sistemelor de management si control pentru programele operationale (ce reprezinta o conditie esentiala pentru efectuarea rambursarilor de la CE) presupune evaluarea, in vederea emiterii opiniei fara rezerve de catre AA, cu privire la conformarea la cerintele de acreditare. In luna ianuarie 2017, Romania avea desemnate autoritatile implicate in gestionarea si controlul a trei programe finantate in perioada de programare 2014-2020, respectiv: Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia 2014 - 2020; Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania - Bulgaria si Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate”, se precizeaza intr-un comunicat al ministerului de resort.
Potrivit guvernantilor, in iulie 2017 au fost acreditate autoritatile pentru alte trei programe ce beneficiaza de fonduri europene, respectiv pentru Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri, Programul Operational Capacitate Administrativa si Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020. „A fost o munca permanenta si multumesc tuturor celor implicati in procesul acreditarii. Fac un apel catre beneficiari sa depuna facturile pentru a le asigura decontarea cererilor de plata in maximum 10 zile de la primirea acestora. Am transmis deja catre Comisia Europeana solicitari de rambursare in valoare de 172 de milioane de euro, a declarat Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene.
Cererile de rambursare trebuie depuse rapid, pentru a evita intarzierile
Odata cu finalizarea procesului de acreditare a AM pentru toate programele operationale, pot fi depuse cererile de rambursare si, in contextul accelerarii procesului de elaborare a proiectelor, pentru evaluarea si avizarea cat mai rapida a acestora la nivelul tuturor axelor prioritare in cadrul carora mai sunt sau vor fi deschise apelurile de proiecte, este posibila o crestere relativ rapida a gradului de absorbtie a fondurilor UE inca din semestrul al doilea al acestui an. Totusi, se estimeaza ca initierea multor proiecte va avea loc in anul 2018, desi perioada actuala de programare se finalizeaza in 2020, iar intervalul de gratie pentru rambursari s-ar putea sa fie insuficient pentru a atinge, la final, o rata optima de absorbtie. Totusi, dupa cum sustin specialistii in fonduri europene, dupa experienta perioadei anterioare de programare, s-a constatat ca, desi o rata ridicata a contractarii scade riscul dezangajarilor, aceasta nu garanteaza automat rambursarea integrala, implementarea cu succes a proiectelor finantate, satisfacerea unor nevoi adevarate la nivel local si central si indeplinirea tuturor tintelor stabilite inca din 2014 pentru fiecare program in parte si cuprinse in acordul de parteneriat.
Reamintim ca, pentru perioada de programare 2014-2020, Romania beneficiaza de fonduri totale in valoare de circa 43 miliarde euro de la Uniunea Europeana, din care peste 22 miliarde euro sunt disponibile pentru politica de coeziune. Spre deosebire de fosta perioada de programare, noua abordare implica, printre altele, respectarea unui Cadru Strategic Comun (CSC) adoptat de Comisia Europeana, existenta unui acord de parteneriat pentru dezvoltare si investitii aplicat politicii de coeziune (document strategic national, elaborat de fiecare stat membru in parte si negociat cu Comisia Europeana, ce fundamenteaza si stabileste obiectivele tematice de dezvoltare si alocarea indicativa a fondurilor europene in perioada 2014-2020), respectiv implementarea unor programe subsecvente, care vor transpune elementele prevazute de acordul de parteneriat si care vor contine angajamente ferme ale statelor membre privind indeplinirea obiectivelor UE prin programarea fondurilor comunitare. Informatii suplimentare, la www.fonduri-ue.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter