Reprezentantii Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) si cei ai Fondului Monetar International (FMI) au avut o intalnire de lucru, ce a vizat evolutiile privind implementarea programelor operationale aferente actualei perioade de programare, respectiv analizele privind evolutia ratei de absorbtie, dar si modul in care Guvernul Romaniei implementeaza Planul National de Redresare si Rezilienta. Din partea MIPE au participat, alaturi de domnul ministrul Marcel Bolos, doamna secretar de Stat Carmen Moraru, domnul subsecretar de Stat Razvan Popescu si echipele tehnice ale Directiei Generale Programare si Coordonare Sistem si Directiei responsabile de Coordonarea Planului National de Redresare si Rezilienta.
Romania a inregistrat in ultimul an progrese semnificative in termeni de absorbtie a banilor europeni, cat si a tragerilor de bani aferente Planului National de Redresare si Rezilienta. Romania a intreprins o serie de masuri la nivelul programelor operationale si PNRR care au accelerat absorbtia fondurilor europene, in anul 2022, aspect care a condus la atingerea unui nivel al fondurilor europene atrase in valoare de 11,3 miliarde de euro, din care 5 miliarde de euro in cadrul Politicii de Coeziune si 6,3 miliarde de euro in cadrul PNRR.
„Toate eforturile noastre sunt concentrate catre accelerarea absorbtiei fondurilor in 2023, dupa ce 2022 a fost anul cel mai bun de cand Romania acceseaza bani europeni, depasind 11 miliarde de euro. Atat Politica de Coeziune, cat si Planul National de Redresare si Rezilienta ofera oportunitati pe care le putem valorifica pentru a finanta reforme si investitii vitale pentru societatea romaneasca in contextul economic de astazi. Dupa cum stiti, PNRR va include capitolul RepowerEU, ceea ce inseamna o alocare suplimentara de 1,3 miliarde euro pentru finantarea proiectelor care sa contribuie la independenta energetica a Romaniei. Pe langa ajustarea PNRR, pregatim depunerea cererii nr. 3 de plata si continuam eforturile pentru indeplinirea jaloanelor si tintelor asumate. Mai mult, programele aferente perioadei 2021 – 2027 vor completa finantarea investitiilor si reformelor din domeniile prioritare prevazute in PNRR: energie, transport, educatie, sanatate, digitalizare, mediu de afaceri”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Masurile intreprinse la nivelul MIPE au fost diverse, de la lansarea de noi apeluri de proiect pentru mediul de afaceri si autoritati publice locale, pana la crearea si modificarea cadrului legal astfel incat sa fie deblocate investitiile ingreunate ca proces al implementarii din prisma cresterii preturilor, cat si masuri pentru accelerarea implementarii proiectelor de infrastructura. Reprezentantii FMI au apreciat ordonanta de urgenta privind ajustarea preturilor si a valorii devizelor generale in cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile care a condus la deblocarea a 7.000 de santiere cu o valoare a contractelor de finantare a 13 miliarde de euro, cu un impact de 1,5 miliarde de euro asupra absorbtiei.
Pana la sfarsitul anului trecut, au fost lansate 54 de apeluri de proiecte cu o valoare de 13,78 miliarde euro finantate prin PNRR. Prin programele operationale aferentei perioadei 2014 – 2020 au fost semnate pana la finalul lui 2022 un numar de 14.703 contracte de finantare in valoare totala de aprox. 47,2 miliarde euro, din care peste 2 300, cu o valoare de 3,3 miliarde de euro, doar in cursul anului trecut.
Discutiile au vizat de asemenea obiectivele ministerului in ceea ce priveste necesitatea simplificarii, digitalizarii si debirocratizarii in domeniul fondurilor europene astfel incat ca in perioada de programare 2021–2027 perioadele destinate proceselor de evaluare, selectie la finantare si incheiere a contractelor de finantare sa se reduca, iar accentul sa treaca pe monitorizarea si implementare programelor si proiectelor. Ministerul a intreprins in ultimele doua luni consultari cu reprezentantii tuturor autoritatilor de management, pentru a putea promova in perioada urmatoare masurile necesare ca implementarea proiectelor sa genereze o absorbtie intr‑o paradigma normala, care nu se concentreaza ca un ultimele doua perioade de programare pe ultimii ani de implementare a masurilor.
Cele doua delegatii au salutat posibilitatea de a mai realiza o intrevedere pe parcursul lunii iunie, astfel incat sa fie analizate progresele in continuare pe care MIPE, alaturi de celelalte ministere de linie, precum si principalii beneficiari ai proiectelor finantate din fonduri europene.