RO EN
Coșul este gol

INTRUM: 58% dintre companii estimeaza o recesiune majora in urmatoarele 12 luni

Raportul European al Platilor, editia 2020, realizat de Intrum Romania, analizeaza cauzele si consecintele platilor intarziate in mediul de afaceri, la studiu luand parte 314 companii din Romania si 9980 din Europa. Studiul a fost realizat in perioada martie-mai 2020, in 29 de tari din Europa.
Cele mai importante concluzii ale raportului:
- 57% dintre companiile din Romania prevad riscul unei recesiuni istorice la nivelul intregii Europe
- 61% dintre companiile din Romania afirma ca accepta termene de plata mai lungi decat cele care asigura buna functionare a companiei
- Din cauza platilor primite cu intarziere, 55% dintre companiile din Romania nu pot investi in strategii de crestere
Pentru 74% dintre companiile mari, mici si mijlocii din Romania, platile ce depasesc data scadenta sunt o reala amenintare asupra lichiditatilor (58%), dezvoltarii afacerii si angajarii de nou personal (48%) dar si asupra capacitatii de inovare (28%). Iar in contextul pandemiei Covid-19, acestea reprezinta o reala amenintare asupra existentei afacerii.
“2020 va fi amintit in istorie ca anul pandemiei Covid-19, iar afacerile romanesti si europene vor simti probabil ecourile acestui an pe o perioada foarte lunga de acum inainte. In timp ce mentinerea unui flux de numerar sanatos a fost in tot acest timp o prioritate pentru orice companie, oprirea pe scara larga a economiilor europene in lunile martie-mai a pus sub amenintare buna functionare a companiilor. Fara un cashflow stabil, companiile intampina mari dificultati in indeplinirea obligatiillor financiare, in dezvoltare si inovatie. La Intrum Romania suntem alaturi de fiecare IMM si corporatie, cu solutii personalizate de recuperare a creantelor neincasate, astfel incat managementul sa se poata concentra pe strategii de crestere si dezvoltare si nu pe masuri de supravietuire”, Catalin Neagu, Managing Director Intrum Romania
Pentru a contracara efectele negative pe care platile intarziate le au asupra tuturor sectoarelor de activitate, cele mai utilizate metode ale companiilor sunt oferirea unui discount ca alternativa (44%), oferirea unui termen de plata revizuit (43%) sau adaugarea unei suprataxe in cazul prelungirii termenului de plata (42%),
La nivel de prognoza asupra mediului de afaceri, 58% (versus 47% in 2019) dintre companii sunt de parere ca, in maxim un an, tara noastra va intra intr-o recesiune de proportii. Media la nivel european este de 56%, iar printre cele mai pesimiste tari se numara: Italia (83%), Belgia (81%), Portugalia (76%), tarile cel mai putin afectate la nivel declarativ fiind Irlanda (35%), Slovenia (37%), Serbia (38%).
Pentru a evita efectele negative ale unui curand declin economic, companiile mari au ca focus de implementare urmatoarelor masuri de precautie, menite sa reduca riscul expunerii la recesiune: identificarea celor mai expuse segmente de business (46%), programe de reducere a costurilor (38%), limitarea angajarilor (30%). Pentru raportul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter