RO EN
Coșul este gol

MMAP: Executivul a adoptat actul normativ privind colectarea separata a deseurilor

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind regimul deseurilor. Astfel se instituie regulile necesare, suficiente si posibile care duc la o mai mare stabilitate si eficienta legislativa, precum si transpunerea cerintelor introduse prin Directiva 2018/851/UE.
Principalele concepte sunt:
- Utilizarea instrumentelor economice in scopul de a orienta procesul de gestionare a deseurilor catre prevenire, reutilizare si reciclare. Majorarea obiectivelor la 55% reciclare deseuri municipale in 2025, 60% in 2030 si 65% in 2035 reflecta viziunea Uniunii Europene de a trece la o economie circulara, iar aceste obiective au rolul de a impulsiona reintroducerea unor materiale in circuitul economic, crearea circularitatii care scade gradul de dependenta fata de resursele importate, introducerea de noi oportunitati economice si stimularea competitivitatii pe termen lung.
- Introducerea unor cerinte operationale minime pentru schemele de raspundere extinsa a producatorilor care au rolul de a diminua costurile, de a stimula performanta si de a asigura conditii de concurenta echitabile, inclusiv pentru intreprinderile mici si mijlocii si pentru cele din domeniul comertului electronic, evitandu-se obstacolele in calea bunei functionari a pietei interne. Aceste scheme reprezinta o parte esentiala a sistemului de gestionare eficienta a deseurilor.
- Informarea consumatorilor cu privire la contributia lor in prevenirea generarii deseurilor alimentare si convingerea lor in directia modificarii comportamentului, prin educatie si campanii de sensibilizare. Mai mult, producatorii trebuie sa promoveze utilizarea sustenabila a produselor lor si sa contribuie la gestionarea lor la sfarsitului ciclului de viata al acestora.
- Colectarea separata care contribuie in mod esential la cresterea ratelor de pregatire pentru reutilizare si reciclare. Pentru a evita o modalitate de tratare a deseurilor care blocheaza resursele la nivelurile inferioare ale ierarhiei deseurilor, pentru a permite reciclarea de inalta calitate si pentru a stimula folosirea unor materii prime secundare de calitate, autoritatile publice locale trebuie sa se asigure ca bio-deseurile sunt colectate separat, iar sistemele deja instituite pentru colectarea deseurilor sunt operate corect, eficient, cu o performanta ridicata.
- Instituirea de registre electronice prin care se poate asigura trasabilitate deseurilor de la generator la instalatiile de reciclare/valorificare/eliminare.
- Promovarea utilizarii durabile a resurselor si simbioza industriala prin urmarirea masurilor si conditiilor stabilite la nivelul Uniunii Europene.
- Incurajarea dezvoltarii, producerii, comercializarii si utilizarii produselor si componentelor de produse adaptate unei utilizari multiple, care contin materiale reciclate, care sunt durabile din punct de vedere tehnic si reparabile cu usurinta.
- Actualizarea definitiilor prevazute in Directiva 2008/98/CE pentru a permite o monitorizare eficace a progreselor inregistrate.
„Prin adoptarea acestei ordonante, completam noul pachet legislativ pe deseuri si ne indeplinim obligatiile asumate, in calitate de stat membru al Uniunii Europene. In plus, vom inchide un alt caz de infringement declansat impotriva Romaniei. Noua OUG va introduce noi obligatii pentru actorii din lant si va reglementa mult mai clar activitatile de colectare separata a deseurilor si tranzitia la economia circulara”, a declarat ministrul Barna Tánczos. El a adaugat ca, prin acest act normativ, se subliniaza inca o data importanta colectarii separate a deseurilor reciclabile pe cel putin patru fractii, plus fractia pentru deseurile biodegradabile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter