Romania nu este in criza economica, ci se afla intr-o criza a energiei, a declarat, miercuri, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, la evenimentul "Topul firmelor din Bucuresti".
"Romania nu este in criza economica. E foarte rau cand auzi un decident care spune ca suntem in criza economica. Nu suntem in criza economica, suntem intr-o criza a energiei. Criza economica vine atunci cand exista o auto-suficienta, auto-satisfactie. Noi avem un razboi cu energia in urmatorii ani si razboiul, in general, aduce progres. Eu sunt realist si cred ca Europa va gasi solutiile in urmatorii doi-trei ani pentru a compensa aceste probleme energetice si sunt convins ca acest lucru se va rezolva. Dar, repet, nu as mai vrea sa aud de criza economica, pentru ca descurajam oamenii in a face investitii, in a merge inainte", a spus Daraban,
Presedintele CCIR a vorbit si despre mediul de afaceri din Romania si a punctat faptul ca "economia romaneasca este foarte polarizata", cu "foarte putini jucatori economici".
"Spuneam, de la 1 august, au depus bilantul 802.243 de societati comerciale. Din acestea, 4.442 realizeaza 65% din cifra de afaceri la toti cei care au depus bilantul. Cu alte cuvinte, 0,55% din numarul total de societati care au depus bilantul realizeaza 65% din cifra de afaceri totala. Cred ca acest lucru spune foarte multe despre polarizarea economiei nationale. Ca spui 802.243 si spui in acelasi timp 744.259 de microintreprinderi. Acestea, pe 346 din 2004 ar trebui sa insemne maximum noua salariati. Paradoxul este ca nu angajeaza nici macar un milion de oameni. Microintreprinderile din Romania angajeaza 920.000 de oameni. Este o realitate, cu toata parerea de rau, este un business de subzistenta. De aceea, noi cateodata le-am si propus decidentilor sa nu impoziteze absolut deloc microintreprinderile si, eventual, sa le impuna un minim de trei salariati la care sa le ia taxele pe munca, asa cum sunt ele luate in Romania zilelor noastre. Nu prea am fost ascultati, pentru ca, in general, dialogul social in Romania nu prea exista. Este doar mimat. E o realitate. Noi o spunem pe sleau", a sustinut Mihai Daraban,
In viziunea acestuia, va trebui sa ne axam foarte mult pentru a balansa macroeconomic Romania, pe aceste aspecte ale industriei, de a asigura bunuri de larg consum si sa fim din ce in ce mai putin dependenti de aceste importuri.
"Este foarte sanatos sa ne creasca PIB-ul pe consum. Problema este sa consumam ce se produce in Romania, indiferent de nationalitatea producatorului. Sunt optimist pentru faptul ca anul trecut erau cam 40.000 de societati in minus care au depus bilantul. Erau 768.372, deci este o dinamica pozitiva. Am pierdut si un pariu. Am zis ca cifra de afaceri totala nu va depasi 350 de miliarde de euro, dar iata-ne ca suntem la 391 de miliarde de euro, cifra de afaceri, pe toti cei care au depus bilantul bineinteles, ca la ei ne rezumam. Si din punctul acesta de vedere trebuie sa fim optimisti", a afirmat Daraban.
Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat, miercuri, cea de-a XXIX-a editie a Topului firmelor din Municipiul Bucuresti, eveniment in cadrul caruia au fost premiate 7.251 de firme din Capitala, cu o cifra de afaceri cumulata pentru 2021, in valoare de 96 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de anul anterior.