RO EN
Coșul este gol

COVID-19 va pune in pericol peste 13.000 de corporatii din Europa

In contextul crizei COVID-19, estimam ca cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea inregistra scaderi intre -15% si -25% an/an la momentul de varf al crizei de la sfarsit de martie. Marjele operationale ar putea fi reduse cu 1,0pp pana la 1,5pp.
Luand in considerare socul suferit de cererea interna si contractia fluxului comercial international cauzate de raspandirea Covid-19, Euler Hermes se asteapta la o contractie a PIB-ului zonei euro de -1,8% in 2020 daca izolarea completa se prelungeste cu o luna, sau de -4,4% daca izolarea dureaza doua luni. Astfel, cifrele de afaceri in sectorul de productie ar putea scadea cu pana la -15% an/an si cu -25% an/an in trimestrul al doilea. Pe parcursul anului, ne asteptam la o scadere a cifrelor de afaceri in sectorul de productie cu -12% pana -18%. Indicatorii avansati pentru luna martie sugereaza faptul ca firmele din zona euro se confrunta cu presiuni ascendente asupra costurilor de productie din cauza deficientelor pe lantul de aprovizionare si cu presiuni descendente asupra preturilor lor de vanzare cauzate de socul asupra cererii .
Preturile mai reduse la petrol pe termen mai lung si politicile guvernamentale ofera un anumit sprijin.
Potrivit estimarii Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri si societati cu capitalizare medie din zona Euro (7% din total) se aflau deja intr-o situatie de risc inaintea epidemiei de coronavirus. Aceasta criza a fluxurilor de numerar le poate impinge acum in imposibilitate de plata.
Cercetarea anterioara a Euler Hermes a identificat trei indicatori principali care pot ajuta la detectarea companiilor in dificultate cu patru ani inainte de interventia falimentului: profitabilitatea, capitalizarea si acoperirea dobanzii. Aplicam aceste criterii in cazul a peste 200.000 de IMM-uri si societati cu capitalizare medie din Germania, Franta, Italia, Spania, Belgia si Olanda. In Franta, 10% din totalul IMM-urilor si al societatilor cu capitalizare medie s-ar afla in zona de risc, in Germania aproape 9%, in Italia 5%, in Spania 6%, in Belgia 8%, iar in Olanda aproximativ 3%.
Sectoarele cele mai expuse la risc sunt constructiile, sectorul agroalimentar si serviciile. In Franta si Olanda, sectorul serviciilor numara cele mai multe firme in situatie de risc. In Germania, Italia si Belgia, sectorul constructiilor este cel mai expus la risc.
Concentratia in principalele cinci sectoare este cea mai ridicata in Franta (67%) si Olanda (67%), urmate de Belgia (64%), Spania (63%), Germania (57%) si Italia (56%).
Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes Romania, declara ca “trendul insolventelor in Romania nu se va situa departe de media europeana, analistii Euler Hermes estimand o crestere de peste 12%. Tot in plan microeconomic sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul si transporturile.”
Per asnsamblu, ne asteptam ca numarul insolventelor sa creasca abrupt cu +16% in Europa de vest in 2020. Interventiile guvernelor pentru a sprijinii mediul de afaceri (amanari ale taxelor fiscale, imprumuturi si garantii de stat, etc.) ar trebui sa ajute la limitarea numarului total al falimentelor. Cu toate acestea, ne asteptam ca o crestere insemnata a numarului de insolvente, cu precadere in Italia (+18%), Spania (+17%) si Olanda (+21%). Germania (+7%), Franta (+8%) si Belgia (+8%) ar antrena de asemenea o crestere a insolventelor mai mare decat nivelul anticipat inaintea pandemiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter